Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Cssmin has a deprecated constructor in /home/sinavbak/public_html/application/libraries/Cssmin.php on line 62
2018-2019 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 1. Dönem 2. Sınav [9]


 



...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdakilerden hangisi çocuk hak­larından biri değildir?
    A) Eğitim alma
    B) Beslenme
    C) Giyinme
    D) Kavga etme
    Cevap: A

  • 2) “…Gel oğlum kalk bakalım tahtaya, sana bir sorum var. 
    - Buyurun, sorun öğretmenim. 
    - Canlılar kaça ayrılır? 
    - Dörde ayrılır öğretmenim. 
    - Bana yanlış gibi geldi ama say bakalım. 
    - Bitkiler,Hayvanlar,İnsanlar,Çocuklar. 
    - Çocuklarda insan değil mi oğlum? 
    - Haklısınız, o zaman canlılar üçe ayrılır öğretmenim. 
    - Peki, şimdi yeniden say bakalım.
    - Bitkiler, Hayvanlar ve çocuklar.
    - Oğlum insanlara ne oldu? 
    - Kalplerinde sevgiyi yeşertip,aklılarıyla iyi-kötüyü ayırt edip,düşünebilenleri hep çocuk kaldılar, diğerleri de hayvanlaştılar öğretmenim..!”
    Yukarıda anlatılana göre insanları hayvanlaştıran nedir?

    a-) Kalplerinde sevgiyi yeşertmeleri
    b-) Düşünebilmeleri
    c-) İyi-kötü ayırt edebilmeleri
    d-) Akılarını iyi ve sevgiden uzak tutmaları
    Cevap: D

  • 3) Hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
    A) Hak ve özgürlükler, sorumluluk bilinci çerçevesinde kullanılmalıdır.
    B) Başkalarının haklarını çiğnemek özgürlük değildir.
    C) Haklıysak hakkımızı almak için istediğimiz her şeyi yapabiliriz.
    D) Hak ve özgürlüğümüze zarar gelirse, yasal yollara başvurulmalıdır.
    Cevap: C

  • 4) Aşağıdakilerden hangisi çocuk hakları arasında yer almaz?
    A) Her çocuğun eğitim hakkı vardır.
    B) Çocuklar dinlenme oyun oynama ve eğlenme hakkına sahiptir.
    C) Her çocuk onu yormayacak işlerde zorla çalıştırılabilir.
    D) Her çocuk isim alma ve vatandaşlık hakkına sahiptir.
    Cevap: C

  • 5) Bir insana kültürü, dili, dini ya da ten rengi dolayısıyla farklı davranmaya ne denir?
    A) Hoşgörü
    B) Özgürlük
    C) Doğallık
    D) Ayrımcılık
    Cevap: D

  • 6) Aşağıdaki ifadeleri doğru ( D ) ya da yanlış (Y ) olarak değerlendiriniz.
    ( )Yaşama hakkı olmadan diğer haklar kullanılamaz.
    ( ) Haklarımızı korumak görevimizdir.
    ( ) Özgürlük sınırsızca istediğimizi yapmaktır.
    ( ) Çocukların hakları yoktur.
    ( ) Eğitim hakkımız devletin yerine getirmesi gereken bir görevdir.
    ( ) Tüm insanlar birbirine eşittir.
    Cevap:

  • 7) İnsanı insan yapan ayırt edici özellik aşağıdakilerden hangisidir?
    A)Aklı
    B)Nefes alması
    C)Yürümesi
    D)Görmesi
    Cevap: A

  • 8) “Ali altı yaşında okula başladı”. Ali hangi hakkını kullanmaya başlamıştır?
    A)Seçme hakkı
    B) Mülkiyet hakkı
    C)Eğitim hakkı
    D)Yaşama hakkı
    Cevap: C

  • 9) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanlara (D) yanlış olanlara (Y) yazınız.
    ( ) İnsanların sadece kendisine karşı sorumlulukları vardır.
    ( ) Ödevlerimizi yapmak çevreye karşı sorumluluklarımızdandır.
    ( ) Bütün insanlar özgürlük, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.
    ( ) Kişilerin adaletsizliği yalnızca kendilerini ilgilendirir.
    ( ) Temel haklarımız anayasa tarafından güvence altına alınmıştır.
    Cevap:

  • 10) İnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özelliklerden biride vicdan (acıma) duygusuna sahip olmaktır.” Buna göre ;akıllı olan ama vicdanı (acıması) olmayan bir kişi (birey) hangisini daha çok yapar?
    A) İnsanların yararına çalışır .
    B) Yaşlılara ve engellilere yardım eder.
    C) Fakir ve kimsesizlere yardım eder.
    D) Çıkarı için yalan söyler.
    Cevap: D

  • 11) Başka bir insan ait günlüğü izinsiz olarak okuyan birisi hangi insan hakkını ihlal etmiştir?
    a-) Yaşam hakkı
    b-) Özel yaşamın gizliliği hakkı
    c-) Konut dokunulmazlığı hakkı
    d-) Mülkiyet hakkı
    Cevap: B

  • 12) Atalarımız Kurtuluş Savaşı’nda düşmanlarla niçin savaşmıştır?
    A) Para için
    B) Özgürlükleri için
    C)Dinlenmek için
    D)Haberleşme Hakkı için
    Cevap: B

  • 13) Aşağıdaki Cümlelerden Doğru Olanın Başına ‘D’ Yanlış Olanın Başına ‘Y’ Yazınız.
    ( ) İnsanların sadece kendisine karşı sorumlulukları vardır.
    ( ) Hak ve özgürlük sadece bizim için vardır.
    ( ) Ödevlerimizi yapmak çevreye karşı sorumluluklarımızdandır.
    ( ) Bütün insanlar özgürlük, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar.
    ( ) Kişilerin adaletsizliği yalnızca kendilerini ilgilendirir.
    ( ) Çocuk haklarına göre çocuklar asker olabilir.
    ( ) Temel haklarımız anayasa tarafından güvence altına alınmıştır.
    ( ) İstediğimiz müziği dinleyebilmek bir özgürlük göstergesidir
    ( )Arkadaşımız gözlük taktığı için onunla alay edebiliriz.
    ( ) Sorunları çözerken uzlaşı içinde olmalı ve şiddetten kaçınmalıyız.
    ( ) Temel haklar başkasına devredilebilir.
    ( ) On sekiz yaşından küçük olan kişiler çocuk olarak tanımlanır.
    ( ) Yaşama hakkı olmadan diğer haklar kullanılamaz.
    ( )Başkalarının davranışlarına anlayış gösteren duyguya hoşgörü denir.
    ( )Farklı görüş, düşünce, inanç, anlayış ve kültürel değerler toplumsal yaşamı zenginleştirir.
    Cevap:

  • 14) İnsan haklarının temelinde aşağıdaki kavramlardan hangisi bulunur?
    A) zenginlik
    B) eşitlik
    C) üstünlük
    D) liderlik
    Cevap: B

  • 15) İnsan, canlılar içinde özel bir yere sahiptir. Ona bu özel yeri sağlayan, diğer canlılarla ortak özelliklerinin yanında kendine has özelliklerinin olmasıdır. Bu özellikler aynı zamanda insanın değerli olmasını sağlar.
    İnsanın; I. Aklının olması,
    II. Düşünebilmesi,
    III. Yürüyebilmesi, gibi yargılardan hangisi ya da hangileri insanı değerli kılan özellikler arasında söylenebilir?

    A. Yalnız I
    B. I ve II
    C. II ve III
    D. I, II ve III
    Cevap: B




  • İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.