AÖO -Açık Öğretim Ortaokulu - Türkçe Soruları 4 (2019 -2020 1.Dönem 1.Oturum Türkçe - 5 - 550)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerin hangisinde "kopmak" kelimesi "bütün ilişkileri kesilip ayrılmak, uzaklaşmak" anlamında kullanılmıştır?
    A) Güneşte çürüyen çamaşır ipi bir anda koptu
    B) Bu güçlü fırtınada ağacın dalları kopmuş
    C) Memleketimden on altı yıl önce koptum
    D) Odada bir anda feryatlar koptu
    Cevap: C
  • 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmıştır?
    A) Doğadaki su kaynakları hızla tükeniyor
    B) Canlıları hücre yapısı birbirinden farklıdır
    C) Limandaki gemiler yolcularını bekliyorlar
    D) Kazada arabanın kapısı biraz ezilmişti
    Cevap: B
  • 3)

    Ben bu konuda bir tek ona güvenirim.

    Bu cümledeki altı çizili sözün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bazen
    B) Asla
    C) Sadece
    D) Belki
    Cevap: C
  • 4)

    Aşağıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisi sesteştir?

    A) Çocukları al, in aşağıya

         Dileğimdir, onlar görsünler

    B) Ne denli sündürse ne denli uzatsa

         Bir yaz bir kış etmiyor

    C) Yol olmuştur en yiğidin yanması

          Bu ateşten sana çokça pay düştü

    D) Kesti ışığını Bolu'nun beyi

         İki kaşın arasına ay düştü

    Cevap: A
  • 5)

    Aşağıda dizelerin hangisinde hayal ürünü ögelere yer verilmiştir?

    A) Çocuk ders çalışıyor görünüşte

         Sayfaları yavaş yavaş çeviriyor

    B) Gözü yaşlı anaların ellerini öperim

         Sabah çaylarını demlerim işçilerin

    C) Bütün ışıkları söndrüdüm

         Ardına kadar açtım penceremi

    D) Zaman mor atlarıyla eriklere başı değerek geçer

         İçlerinde sinsi bir kedi vardı gürlerken

    Cevap: D
  • 6) (1) Akıllı telefonlar için hazırlanmış yüzlerce uygulama var. (2) Bu uygulamaları soruşturmadan telefonunuza yüklemek can sıkıcı durumlara yol açabilir. (3) Yapılan araştırmalara göre bazı uygulamalar casus yazılımlar barındırıyor. (4) Bu yazılımlar, telefonunuzdaki bütün dosyaları sizin haberiniz olmadan kopyalayabiliyor.

    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde öznel bir ifadeye yer verilmiştir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    Cevap: B
  • 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma vardır?
    A) Bu kıyafetin önce aldığından daha güzel
    B) İnsanlar duyguların ifade etmekte zorlanırlar
    C) Köyün bozuk yollarında sallana sallana ilerledik
    D) Binanın çatı katına çıkıp uzakları seyrettim
    Cevap: A
  • 8) Aşağıdaki yargılardan hangisi sürekli olan bir durumu bildirmektedir?
    A) Ben eve giderken hep bu yolu kullanırım
    B) Bazen, yaptığım işten soğuyuveriyorum
    C) Pınardan çıkan su bir gölcük oluşturmuş
    D) Kırlangıçlar, bugün gökyüzünde daireler çizerek uçuyordu
    Cevap: A
  • 9) "Ağır" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz olarak kullanılmıştır?
    A) Aldığı odunları ağır olduğu için taşıyamadı
    B) Çantası ağır olduğu için beli büküldü
    C) Masa, kitapların ağırlığına dayanamadı
    D) Kardeşinin son buluşmadaki sözleri çok ağırdı.
    Cevap: D
  • 10)

    Yalnızca Almanya'da 16 milyondan fazla akıllı televizyon var. Bunlar internet bağlantısı olan televizyonlar. Bilgisayar korsanları bu kablolu kanalı kullanarak cihazlara erişebiliyor. Bir güvenlik açığından yararlanarak akıllı TV'nizin kameraların ve mikrofonlarını etkinleştirebiliyorlar. Böylece sizin haberiniz olmadan görüntülerinizi ve sesinizi kaydediyorlar. Elde ettikleri bilgileri de sizin aleyhinize kullanıyorlar.

    Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Teknolojinin insanlara sağladığı kolaylıklar
    B) Televizyon izleminin zararları
    C) Almanya'nın gelişmişlik seviyesi
    D) Akılı televizyonların olumsuzlukları
    Cevap: D
  • 11)

    (1) Muhallebi adının Abbasi soylularından horasan Valisi Bin Muhallep'ten  geldiği ileri sürülmektedir. (2) Kelimenin kökenine baktığımızda, kelimenin Arapça süt anlamına gelen "halab" esas alınarak Türkçede türetildiğini görürüz. (3) Muhallebi önceleri et, bal, safran ve pirinç pişirilen bir yemekmiş. (4) Sonraları eti koymak isteğe bağlı hale gelmiş. (5) 15. yüzyılda yaşamış Şirvani'nin yazdığı kitapta muhallebi iki şekilde tarif edilmiş. (6) Et konulmayan muhallebinin üzerine tereyağı, gül suyu ve pudra şekeri dökülerek servis edilirmiş.

    Bu parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragraf numaralandırılmış cümlelerin hangisiyle başlar?

    A) 2.
    B) 3.
    C) 4.
    D) 5.
    Cevap: B
  • 12)

    Kin duygusu insanı esir aldı mı olacakları tahmin etmek zor değildir. En başta aklınız hep kötülüğe işlemeye başlar. Çünkü size yapılan kötülüğe karşılık vermek için yanar tutuşursunuz. Sürekli, karşınızdakini nasıl alt edeceğinizi düşünürsünüz. Zihninizde kötü düşünceler dolaştıkça iyilere yer kalmaz. Hoşgörünüzü kaybedersiniz. Başkalarını incitmeye, üzmeye başlarsınız. İnsanlar sizden yavaş yavaş uzaklaşır.

    Bu parçada "kin duygusu" ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

    A) İnsanın şiddete eğilimini azaltır
    B) İnsan ilişkilerine zarar verir.
    C) İntikam alma duygusunu besler
    D) İnsan hayatını olumsuz etkiler
    Cevap: A
  • 13)

    Aşağıdakilerden hangisinde "-cı" ekiyle türetilmiş bir sözcük yoktur?

    A) Baklavacı bugün kampanya yapmış
    B) Sorunlarımıza akılcı çözümler bulmalıyız
    C) Birden mideme bir sancı saplandı
    D) Çaycı, sohbeti hoş, iyi bir adamdı
    Cevap: C
  • 14) Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
    A) Bugün, Yükseköğretim Kurulu yeni rektör atamalarını açıkladı
    B) Tanzimat Devri, yeniliklerin yapıldığı bir dönemdir.
    C) Araplar ve Türkler islamiyete inanıyor
    D) Okulda seçmeli ders olarak İtalyanca da veriliyor.
    Cevap: C
  • 15)

    Amerika hükümeti, Türkiye ( ) Amerika uçuşlarında yolcuların uçak kabinine tablet sokmasını yasakladı ( ) Bunun üzerine Türk Hava Yolları basit bir çözüm yolu buldu ( )  Uçuş sırasında kullanmaları için yolculara tablet vermek ( )

    Bu parçada ayraçla gösterilen yerlere sırasıyla hangileri getirilmelidir?

    A) (-)(!)(-)(...)
    B) (,)(!)(;)(.) 
    C) (,)(.)(:)(...)
    D) (-)(.)(:)(.)
    Cevap: D
  • 16) Hesaplı ve tedbirli olmayı öğütleyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ayağını yorganına göre uzat
    B) Sürüden ayrılan kuzuyu kurt kapar
    C) Ağaç yaş iken eğilir
    D) Taşıma su ile değirmen dönmez
    Cevap: A
  • 17)

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır?

    A) Hayat, sürekli değişen bir dört mevsimdir
    B) Mutluluk, insanın en temel ihtiyacıdır.
    C) Zaman, insana hiçbir zaman yeterli gelmez
    D) Derdinden kurtulmak isteyen, derdini önemsemez
    Cevap: A
  • 18)

    Bir varmış bir yokmuş. Evvel zamanların birinde güzel, şirin, huzurlu bir ülkede babasının göz bebeği, güzeller güzeli bir prenses varmış. Bir gün altın topunu hop atıyor, hop tutuyormuş, Böyle attım, böyle tuttum diye oynarken birden top elinden fırlamış. "Cump!" diye bahçedeki gölün içine düşüvermiş. Prenses hemen suyun kıyısına koşmuş. Bir yandan ağlıyor, bir yandan da "Topumu isterim! Topumu getirin bana!" diye bağırıyormuş. Prensesin sesini duyan yeşil başlı çirkin bir kurbağa başını sudan çıkarmış ve demiş ki:

    - Topunu sana getirebilirim fakat bunun karşılığında bazı isteklerim olur.

    Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Biyografi
    B) Hikaye
    C) Gezi yazısı
    D) Masal
    Cevap: D
  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden sonuç anlamı vardır?
    A) Birden perdeyi açınca ışıktan dolayı gözlerim kamaştı
    B) Nilgün, sunum yaparken hiç heyecanlanmamış
    C) Küçük yaşlarda tenis oynamaya başladım
    D) Oğlum, üniversiteyi geçen yıl başarıyla
    Cevap: A
  • 20) Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcükte ünlü düşmesi vardır?

    A) Bir gemici tanırım

         Kalbini bir limanda bırakmış

    B) Yaşlanınca inceliyor yalnızlık

         Kurur insan hüznü akşama doğru

    C) Ben hep yollar düşledim

         Derin yollarda yürürken

    D) Yunus ki bu toprakta açılmış, gülmüş,

        Bir dem o da ağlamış, avunmuş,gülmüş

    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder
aoo Türkçe Dersi 1. Dönem 1. Sınav Test Orta 2020-04-27
AÖO -Açık Öğretim Ortaokulu - Türkçe Soruları 4 (2019 -2020 1.Dönem 1.Oturum Türkçe - 5 - 550)