...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Biyoloji 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Hücre zarı ile ilgili olarak;
    I. Hücre zarının en önemli fonksiyonu, maddelerin hücreye giriş ve çıkışını kontrol etmektir.
    II. Hücre zarının yapısını açıklamak amacıyla 1972 yılında akıcı mozaik zar modeli geliştirilmiştir. 
    III. Tüm hücreler kendilerini dış ortamdan ayıran bir hücre zarı ile çevrilidir.
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 2) Ökoryot hücrelerle ile ilgili olarak;
    I.  Bakteriler ve arkebakteriler alemlerindeki canlılar  bu hücrelere sahiptir.
    II. Zarla çevrili çekirdek ve zarlı organeller vardır
    III. Bir hücre; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek olarak üç kısımdan meydana gelir.
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: C
  • 3) Yapay sınıflandırma ile ilgili olarak;
    I.  Canlıların görülen bir veya birkaç özelliğine göre yapılır.
    II. Ampirik sınıflandırma olarak da isimlendirilir.
    III. Nitel gözleme dayanır ve temeli analog organlardır.
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 4)

    Aşağıda verilenlerden hangisi canlı sayısı en fazladan en aza doğru sıralanmıştır?

    A) Alem > Aile > Cins
    B) Aile > Tür > Alem
    C) Alem > Tür > Cins
    D) Alem > Şube > Tür
    E) Aile > Sınıf > Cins
    Cevap: D
  • 5) Hücrenin tarihsel gelişimi ile ilgili olarak aşağıda verilen olaylardan hangisi kronolojik olarak diğerlerine göre daha sonra olmuştur?
    A) Robert Hook'un ilk olarak hücre kavramını kullanması.
    B) Theodore'nin hayvanların hücrelerden oluştuğunu söylemesi.
    C) Matthias'ın bitkilerin hücrelerden oluştuğu tezini savunması.
    D) Van Leewenhook'un ilk gelişmiş mikroskobu bulması
    E) Rabert Brown'un bitki hücrelerini gözlemlemesi
    Cevap: B
  • 6) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi ökoryot hücreler için doğrudur?
    A) Zarla çevrili organel bulunur
    B) Kalıtım materyalleri stoplazmada dağınık halde bulunur
    C) Zarla çevrili çekirdek bulunmaz
    D) Bu hücre yapısına bakteriler ve arkebakteriler sahiptir.
    E) Zarlı organel bulundurmaz
    Cevap: A
  • 7) Prokaryot hücrelerde metebolik olaylar;
    I. Sitoplazma
    II. Ribozom
    III. Hücre zarı
    verilenlerden hangisi veya hangilerinde gerçekleşir?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 8)
    I. Lipitler çift tabakalı ve hareketlidir.
    II. Hücre zarında bulunan lipit çeşidi fosfolipitlerdir.
    III. Hücre zarı protein, karbonhidrat ve lipit moleküllerinden meydana gelir
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri  Akıcı mozaik zarı için doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 9) Glikoproteinlerle ilgili olarak;
    I. Seçici geçirgendir
    II. Hormonların tanınıp hücreye alınmasında görev yapar.
    III. Hücrelerin birbirini tanımasında yardımcı olur.
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? 
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 10) Aşağıda verilenlerden hangisi hücre zarından büyük madde geçiş türlerinden biri değildir?
    A) Edonsitoz
    B) Eksozsitoz
    C) Fagositoz
    D) Pinositoz
    E) Deplazmoliz
    Cevap: E
  • 11)
    I. Büyük moleküllerin geçişi sırasında ATP harcanır.
    II. Hücreler hücre zarından sürekli olarak madde geçişi yaparlar
    III. Büyük moleküller hücre içine (endositoz) veya hücre dışına (ekzositoz) geçebilirler
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız III 
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 12)
    I. Sıcaklık
    II. Molekülün büyüklüğü
    III. Protein kanal sayısı
    Yukarıda  verilenlerden hangisi veya hangileri artması difüzyonun artması sağlar?
    A) Yalnız I 
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: D
  • 13)
    I. Hipertonik ortam: Yoğunluğu hücrenin yoğunluğundan fazla olan ortamlara denir.
    II. İzotonik ortam: Yoğunluğu hücre yoğunluğunda az olan ortamlara denir.
    III. Hipotonik ortam: Yoğunluğu hücre yoğunluğuna eşit olan ortamlara denir.
    Yukarıda ifadelerden verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız I 
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: A
  • 14)

    Hipertonik ortama konulan hücrenin su kaybederek büzülmesi olayına ...................... denir.

    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) ozmoz
    B) plazmoliz
    C) deplazmoliz
    D) hemoliz
    E) ters ozmoz
    Cevap: B
  • 15) Bitki hücrelerinde turgor basıncı etkisi ile;
    I. Stomalar açılır
    II. Otsu bitkiler ayakta durur
    III. Nasti hareketi gerçekleşir
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
Yorum Yap
Gönder