...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Sosyal Bilgiler 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi GAP( Güneydoğu Anadolu Projesi) ile bölge ve ülke ekonomisine sağlanan faydalardan biri değildir?
    A) Bölge pamuk üretiminde ülkemizde ilk sıraya çıkmıştır.
    B) Dokuma-Tekstil sanayi gelişmeye başlamıştır.
    C) Madencilik bakımından önemli gelişmeler yaşanmıştır.
    D) Bölge halkının yaşam kalitesi ve gelir düzeyi artmıştır.
    Cevap: C
  • 2)


    I. Bir toplumun meydana getirdiği maddi ve manevi değerler bütününe kültür denir.
    II. Kültür, ülkeden ülkeye değişebileceği bir ülke içinde bölgeden bölgeye hatta yöreden yöreye de değişebilir.
    III. Türkiye’nin kültürel yapısı, tarihinin derinliklerinden gelen çok zengin ve çeşitli kültürlerin birikiminden oluşmuştur.
    Yukarıda ifadelerden verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 3) Halk oyunları ile ilgili olarak;
    I. Halk oyunları doğadan, sosyal olaylardan günlük yaşamdan konularını alır.
    II. Halk oyunları dayanışmayı, paylaşmayı öğretir
    III. Ülkemizin tüm bölgelerinde aynı tip halk oyunları gözlemlenir.
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: A
  • 4)

    Aşağıda verilen milli bayramlardan hangisini tüm ülke olarak kutlamayız?

    A) 23 Nisan
    B) 19 Mayıs
    C) 30 Ağustos
    D) 17 Şubat
    Cevap: D
  • 5)
    I. Karasal iklim
    II. Karadeniz iklimi
    III. Ekvator iklimi
    Yukarıda ifadelerden verilenlerden hangisi veya hangileri ülkemizde görülen iklim türleri arasındadır?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: A
  • 6) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi ülkemizde görülen iklim çeşitliliğinin sebeplerindne biri olamaz?
    A) Yükselti
    B) Yer yüzü şekilleri
    C) Yer altı kaynakları
    D) Dağların uzanış biçimleri
    Cevap: C
  • 7) Akdeniz iklimi için;
    I. Maki ve kızılçam bitki örtüsü görülür
    II. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır
    III. Yazları sıcak ve kuraktır
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: C
  • 8)

    Denize yakın yerlerde oluşan ovalara kıyı ovaları denir.

    Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir kıyı ovadır?

    A) Bafra ovası
    B) Eskişehir ovası
    C) Bursa ovası
    D) Mala ovası
    Cevap: A
  • 9)
    I. Bozok
    II. Uzunyayla
    III. Taşeli
    Yukarıda verilen platolardan hangisi veya hangileri İç Anadolu bölgesinde bulunur?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: A
  • 10)

    Aşağıda verilen akarsulardan hangisi yudurmuzda doğup yurt dışında denize dökülen akarsulardandır?

    A) Kızılırmak
    B) Sakarya
    C) Dicle
    D) Seyhan
    Cevap: C
  • 11)
    I. Atatürk
    II. Keban
    III. Karakaya
    Yukarıda verilen barajlardan hangisi veya hangileri Fırat nehri üzerinde kurulmuştur?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 12)
    I. Kıyı bölgelerde
    II. Sanayi merkezlerinde
    III. Madenciliğin geliştiği bölgelerde
    Yukarıda verilen yerlerden hangisinde veya hangilerinde nufüs yoğunluğu fazladır?
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 13)

    Toprağın verimli tabakasının su ve rüzgarın etkisiyle taşınmasına erezyon denir.

    Buna göre erezyonu engellemek veya etkilerini azaltmak için;
    I. Teraslama yapılmamalıdır.
    II. Akarsular üzerine baraj yapılmalıdır.
    III. Arazi enine sürülmelidir
    verilenlerden hangisi veya hangileri yapılmalıdır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: B
  • 14)


    I. Evlerin zemini sağlam olamlıdır.
    II. Evler çok katlı olmamalıdır.
    III. Evlerin yapısında yuvarlak taş bulunmamalıdır.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri depremin etkilerini en aza indirmek için doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: D
  • 15)

    Dağlık alanlarda ulaşıma olanak sağlayan yerlere geçit denmektedir. 

    Buna göre;
    I. Gülek geçidi
    II. Kalkanlı geçidi
    III. Satravul geçidi
    verilenlerden hangisi veya hangileri Akdeniz bölgesine ait geçitlerdendir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder