...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) “kaybetmek” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Balkondan düşen çocuk hafızasını kaybetti
    B) Haberi olsun artık beni kaybetti.
    C) Hakkı amcayı dün kaybettik.
    D) Veli, dün eşeğini kaybetti
    Cevap: D
  • 2) Aşağıdaki kelimelerden hangisi hecelerine doğru ayrılmamış?
    A)bil-gi-li B)kom-po-zis-yon
    C)kay-naş-tır-ma D)yük-selt-i-ci
    Cevap: D
  • 3) “kırılmak” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
    A) En çok sevdiği oyuncağı kırıldı.
    B) Arkadaşının kolu oyunda kırılmış.
    C) Kitaplığın camı kırıldı.
    D) Seda’nın sözleri arkadaşının kalbini kırdı.
    Cevap: D
  • 4) Sesli harflerin özelliklerini yazınız.
    a :
    o :
    ı :
    ö :
    e :
    u :
    i :
    ü :
    Cevap: .
  • 5) Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin yazımında sert sessizlerin yumuşaması kuralına uyulmamıştır ?
    A) yamacı
    B) kanatı
    C) kitabı
    D) tarağı
    Cevap: B
  • 6) KİTAP SEVGİSİ
    Ben yaşlı bir adamım. Kitap okumayı çok severim. Bu sevgiyi ilkokula başladığım yıllarda kazandım. Babamın simit, şeker, oyuncak alayım diye verdiği paraları biriktirirdim. Sonra da mahallemizdeki kitapçıya koşardım. Kitapçı, elimdeki paraya bakar, sonra da bana kitap seçmemde yardımcı olurdu. Aldığım kitapları okuduktan sonra bir kenara fırlatmazdım. Onları biriktirirdim. Böylece bir kitaplığım oldu. En güzel günlerim kitaplarımın arasında geçti. İnsanları sevmeyi, hayatı sevmeyi kitaplardan öğrendim.
    Şimdi yaşlandım. Şimdi de en mutlu anlarım kitaplarımla geçiyor. Ama kitap okumayan çocukları görünce çok üzülüyorum.

    1- Yaşlı adam kitap okuma sevgisini ne zaman kazanmıştır ?

    2- Yaşlı adam babasının verdiği paraları ne yaparmış?

    3-Yaşlı adam kitapları okuduktan sonra ne yapıyormuş?

    4-Yaşlı adam şimdi niçin üzülüyor?
    Cevap: .
  • 7) Aşağıdaki kelimelerden hangileri büyük ünlü uyumuna uyar, hangileri uymaz? Yanlarına yazınız.
    Helikopter ……………
    Cumartesi ………………
    Cumhuriyet………………
    Bilgisayar…………..
    Buzdolabı……………
    Cevap: .
  • 8) Açık kelimesi hangi cümlede farklı anlamda kullanılmıştır?
    A- Kitap açık kalmış.
    B- Kapıyı açık bıraktım.
    C- Paketin ağzı açık kalmış.
    D- Bu boyanın rengi çok açık.
    Cevap: D
  • 9) Alfabemizde kaç ünlü(sesli), kaç ünsüz(sessiz) harf vardır?
    A- 29 ünsüz 8 ünlü harf
    B- 21 ünsüz 21 ünlü harf
    C- 8 ünlü 21 ünsüz harf
    D- Ne bileyim sorma bana!
    Cevap: C
  • 10) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi eş seslidir?
    A- kaya
    B- bin
    C- maden
    D- çiçek
    Cevap: B
  • 11) “Canan, annesi ve kardeşi Ülkü Sinop’a gittiler.” tümcesinde kaç tane özel isim vardır?
    A- bir
    B- iki
    C- üç
    D- dört
    Cevap: C
  • 12) Aş. cümlelerin hangisinde varlığı niteleyen bir sözcük kullanılmıştır?
    a.Halıyı salonun ortasına yayalım.
    b.Mavi kilimler balkonda dursun.
    c.Yayık ayranını çok seviyorum.
    d.Perdeleri yıkamak için uğraştı.
    Cevap: B
  • 13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?
    a.Dost uyur, düşman uyumaz
    b.Çalışanla çalışmayan bir olur mu?
    c.Tok, açın halinden anlamaz.
    d.En arkadan ne çabuk öne geçtin?
    Cevap: B
  • 14) “ Annem yarın çarşıya gidecek.” Cümlesinde aşağıdakilerden hangisinin cevabı yoktur?
    A) kim
    B) nereye
    C) ne zaman
    D) nasıl
    Cevap: D
  • 15) “yaz” kelimesini farklı anlamlarıyla(sesteş) cümlede kullanınız.
    Yaz:………………………………………..
    Yaz:………………………………………..
    Cevap: .
Yorum Yap
Gönder