...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1)
    I. Sagu

    II. Koşuk
    III. Türkü
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri İslamiyet Öncesi Türk şiirleri arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: B

  • 2)
    I. Halk Şiiri

    II.  Divan Şiiri
    III. Batı Etkisindeki Türk Şiiri
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Türk şiirlerinde kullanılan nazım biçimleri arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 3) Kişilerin veya toplumda oluşan aksamaların eleştirel bir dille anlatılmasıdır. Kişi, olay veya durumların; iğneliyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir.

    Yukarıda açıklaması verilen şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Lirik Şiir
    B) Epik Şiir
    C) Pastoral Şiir
    D) Satirik Şiir
    E) Didaktik Şiir

    Cevap: D

  • 4)
    I. Gazel

    II. Mani
    III. Mesnevi
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Divan şiirleri arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: D

  • 5)
    I. Ağıt

    II. İlahi
    III. Nutuk
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Tasavvufi Halk şiirleri arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: C

  • 6) Aşkın aldı benden beni
    Bana seni gerek seni
    Ben yanarım dün ü günü
    Bana seni gerek seni
    Ne varlığa sevinirim
    Ne yokluğa yerinirim
    Aşkın ile avunurum
    Bana seni gerek seni
    Yukarıda verilen şiirde daha çok hangi türde yazılmıştır?


    A) Lirik Şiir
    B) Epik Şiir
    C) Çapraz
    D) Satirik Şiir
    E) Didaktik Şiir

    Cevap: A

  • 7) Artık demir almak günü gelmişse zamandan,
    Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
    Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
    Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol.
    Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
    Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli.
    Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu!
    Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu!
    Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
    Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.
    Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden,
    Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden.
    Yukarıda verilen şiir hangi ölçü ile yazılmıştır?


    A) Hece Ölçüsü
    B) Aruz Ölçüsü
    C) Serbest Ölçü
    D) Kafiye
    E) Aliterasyon

    Cevap: B

  • 8) Dizelerde olan hece sayısının eşitliğine dayanan ölçüdür. Buna milli ölçü de denebilir. İslamiyet Öncesi Şiirlerde genellikle 7’li, 8’li ve 11’li kalıpları kullanılmıştır.
    Yukarıda verilen tanım hangisi için geçerlidir?


    A) Hece Ölçüsü
    B) Aruz Ölçüsü
    C) Serbest Ölçü
    D) Kafiye
    E) Aliterasyon

    Cevap: A

  • 9) Bir olayın veya durumun gerçek nedeni dışında başka  bir anlama bağlamaya ..................... denir.

    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?


    A) Hüsnütalil
    B) Telmih
    C) Mecazımürsel
    D) Teşbih
    E) İstiare

    Cevap: A

  • 10) Nazım birimleri ile ilgili olarak;
    I. Dize: Şiirde olan her bir satırdır. 
    II. Beyit: İki dizeden oluşup aralarında anlam bütünlüğü olan birimlere denir.
    III. Bent: Şiirde olan üç veya daha fazla dizden oluşan ve anlam bütünlüğü taşıyan bölümlerdir.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) I ve III

    Cevap: D

  • 11) Bir sözün söz konusu edebi eserde veya cümlede benzetme amacı güdülmeden, başka bir sözün yerine kullanılmasına ..................... denir.

    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?


    A) Hüsnütalil
    B) Telmih
    C) Mecazımürsel
    D) Teşbih
    E) İstiare

    Cevap: C

  • 12) Geçmişte olan kişiler veya olayların kullanılması ile oluşan edebi sanata ..................... denir.

    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?


    A) Hüsnütalil
    B) Telmih
    C) Mecazımürsel
    D) Teşbih
    E) İstiare

    Cevap: B

  • 13) Şiirde iki veya daha çok dize arasında oluşan farklı anlam ve görevlerdeki seslerin, kelimelerin benzerliğine ................................ denir.

    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?


    A) Redif
    B) Aruz Ölçüsü
    C) Serbest Ölçü
    D) Kafiye
    E) Aliterasyon

    Cevap: D

  • 14) Tam otların sarardığı zamanlar,
    Yere yüzükoyun uzanıyorum
    Toprakta bir telâş, bir telâş
    Karıncalar öteden beri dostum.
    Ellerime hanımböcekleri konuyor
    Ne şeker şey onlar!
    Uç böcek, uç böcek diyorum
    Uçuyorlar.
    Yukarıda verilen şiirde daha çok hangi türde yazılmıştır?


    A) Lirik Şiir
    B) Epik Şiir
    C) Pastoral Şiir
    D) Satirik Şiir
    E) Didaktik Şiir

    Cevap: C

  • 15) Evet her şey bende bir gizli düğüm
    Ne ölüm terleri döktüm, nelerden!
    Dibi yok göklerden yeter ürktüğüm,
    Yetişir çektiğim mesafelerden.
    Yukarıda verilen şiirde hangi kafiye türü kullanılmıştır?


    A) Düz
    B) Mani Tipi
    C) Çapraz
    D) Sarma
    E) Örüşük

    Cevap: C




  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.