...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Bilim Uygulamaları DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) * Kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlangıcıdır.
    * Gece ve gündüz eşittir. (12 saat)
    * Eksen eğikliği etkisi ortadan kalkar.
    * Güneş ışınları ekvatora dik düşer.
    Yukarıda özellikleri verilen ekinoks tarihi hangisidir?

    A) 21 Mart
    B) 21 Haziran
    C) 21 Aralık
    D) 23 Eylül

    Cevap: A

  • 2) Kromozomlarla ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) DNA ve özel proteinlerin birleşmesiyle oluşan yapılardır.
    B) Canlılara ait saç rengi, göz rengi, cinsiyet gibi kalıtsal bilgilerin anne babadan yavrulara aktarılmasını sağlar.
    C) Kromozomlar hücre çekirdeğinde yer alırlar.
    D) Kromozomların şekli, büyüklüğü ve sayısı canlı türlerinde farklı ve değişkendir.

    Cevap: D

  • 3) Mevsimlerin oluşması ile ilgili olarak;
    I. Dünya'nın yıllık hareketi sonucunda oluşur.
    II. Dünya'nın dönme ekseninin eğik olması sonucunda oluşur.
    III. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığının sonucunda oluşur.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: A

  • 4) Periyodik cetvelde yukarıdan aşağıya doğru gidildikçe;
    I. Kütle numarası 
    II. Ametalik özellik
    III. Atom hacmi
    verilenlerden hangisi veya hangileri artar?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: C

  • 5)

    Formülü verilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Gen
    B) Nükleotit
    C) RNA
    D) Kromozom

    Cevap: B

  • 6) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının meydana gelmesi Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanır.
    B) Dünya kendi ekseni etrafında dolanma hareketi yaparken, güneş etrafında dönme hareketi yapar.
    C) Kuzey yarım kürede yengeç, güney yarım kürede oğlak dönencesi bulunur.
    D) Dünya'nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya (saat yönü tersi) dönmesi sonucu gece-gündüz meydana gelir.

    Cevap: B

  • 7) Sıvıların basınçları ile ilgili olarak;
    I. Sıvının yoğunluğu arttıkça basıncı da artar.
    II. Sıvının derinliği arttıkça yaptığı basınçta artar.
    III. Yüksekliği fazla suyun tabana yaptığı basınç fazladır.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 8) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) İki nükleotid bir araya gelerek DNA’nın yapısındaki genleri oluşturur. 
    B) Adenin Nükleotidi Timin Nükleotidi ile Guanin Nükleotidi Sitozin Nükleotidi ile eşleşir.
    C) Adenin ve Timin Nükleotidlerinin bir araya gelmesiyle bir gen meydana gelir. 
    D) Adenin ve Timin Nükleotidlerinin arasında 4, Guanin ve Sitozin Nükleotidlerinin arasında 8 adet hidrojen bağı vardır.

    Cevap: D

  • 9) İçerisinde 48 kromozom bulunduran diploit hücrenin haploit hücre sayısı hangisidir?

    A) 96
    B) 24
    C) 48
    D) 72

    Cevap: B

  • 10) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

    A) DNA’nın çift zinciri hücre içerisinde sarmal bir yapıda bulu­nur.  
    B) DNA kendini eşleyeceği zaman bu DNA zincirleri birbirinden ayrılmaktadır
    C) DNA’nın kendini eşlemesi ile oluşan kopya sayesinde canlıya ait tüm bilgiler yavru hücreye aktarılmaktadır.
    D) Bir DNA’nın yapısında bir nükleotid zinciri bulunur.

    Cevap: D

  • 11) Magnezyum elementi ile ilgili olarak;
    I. Periyodik sistemin sol tarafında yer alırlar.
    II. Atomik yapıdadır
    III. Kendi aralarında bileşik yapmazlar, alaşım oluştururlar.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 12) DNA ile ilgili olarak;
    I. Canlının özelliklerinin nesilden nesile taşınmasını sağlayan ipliksi yapıdaki kalıtım molekülüdür.
    II. DNA’nın en önemli görevi kalıtsal bilgileri saklamak ve nesilden nesile taşımaktır
    III. Hücrelerde DNA, kromozomun yapısında yer alır.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I, II ve III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I ve II

    Cevap: A

  • 13) Periyodik cetvel ile ilgili olarak;
    I. Periyodik sistemde elementlerin adı, sembolü, atom numarası gibi birçok özellik yer alır.
    II. Yatay sıralara periyot denir. 7 periyot vardır.
    III. Aynı grupta bulunan elementlerin kimyasal özellikleri (sertlik, parlaklık, iletkenlik, reaksiyona girme isteği vb.) genellikle benzerdir.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 14) Aşağıda verilenlerden hangisinin basıncı diğerlerine göre daha yüksektir?

    A) Bıçağın ucunun sivri olmas
    B) Kaz ve ördeklerin ayaklarının perdeli olması
    C) Raptiyenin bastırdığımız ucunun geniş olması
    D) Kar ayakkabılarının geniş olması

    Cevap: A

  • 15) Kuzey yarım küre kış mevsimini yaşarken, aynı anda güney yarım küre yaz mevsimini yaşanmasının sebebi ..............................
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?



    A) eksen eğikliği
    B) güneşe uzaklığı
    C) dönme hızı
    D) aya uzaklığı

    Cevap: A




  • Bilim Uygulamaları Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.