...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) “ Vatandaşlar istek ve şikayetlerini ……….…………… yoluyla ilgili kuruluşlara bildirir.” İfadesinde boşluğa aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
    A. Seyahat
    B. Sosyal yaşama katılma
    C. Eğitim
    D. Dilekçe
    Cevap: D

  • 2) Yasalara göre kaç yaşına kadar herkes çocuk sayılır?







    Cevap:

  • 3) İnsanları, diğer canlılardan ayıran en önemli özellik hangisidir?
    a. hareket
    b. akıl
    c. güç
    d. uyumak
    Cevap: B

  • 4) Aşağıdakilerden hangisine “özgür” diyebiliriz?
    a. Hapisteki suçlu
    b. Kafesteki kuş
    c. Parktaki çocuk
    d. İpe bağlı köpek
    Cevap: C

  • 5) Temel haklarımızı korumak kimin sorumluluğundadır?
    A.Devlet
    B.Aile
    C. Birleşmiş Milletler
    D.Polis
    Cevap: A

  • 6) Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına(D) yanlış olanların başına (Y) yazınız.
    a) (____) Çocukların aileleriyle ya da onlara en iyi bakacak kişilerle yaşama hakkı vardır.
    b) (____) Çocukların oyun hakları vardır.
    c) (____) Çocukların ücretsiz eğitim hakları vardır.
    d) (____) Çocuklar ucuz iş gücü veya asker olarak kullanılabilirler.
    e) (____) İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel özelliği akıl ve vicdan sahibi olmasıdır.
    f) (____) Zengin insanların daha fazla hakları vardır.
    Cevap:

  • 7) Çocukların temel hak ve özgürlükleri aşağıdakilerden hangisinde yer alır?
    A) Brüksel Toplantısı
    B) Lozan Antlaşması
    C) Çocuk Hakları Sözleşmesi
    D) İnsan Hakları Bildirgesi
    Cevap: C

  • 8) Aşağıdakilerden hangisi çocuk haklarındanbiri olamaz?
    A) Sağlıklı yaşam hakkı
    B) Konut edinme hakkı
    C) Yeterli beslenme, barınma hakkı
    D) Eğitim görme hakkı
    Cevap: B

  • 9) Aşağıdaki davranışlardan hangisi hoşgörülü bir insanın yapabileceği iyi davranışlardan biri değildir?

    A) Kin tutmak
    B) Arkadaş olmak
    C) Yardım sever olmak
    D) Sevgi ile yaklaşmak

    Cevap: A

  • 10) Aşağıdaki haklardan hangisi temel haklardan biri değildir?
    A) Sağlık hakkı
    B) Kişi dokunulmazlığı hakkı
    C) Askere gitme hakkı
    D) Eğitim hakkı
    Cevap: C

  • 11) Hak ve özgürlüklerin kullanımı ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
    A) Hak ve özgürlükler, sorumluluk bilinci çerçevesinde kullanılmalıdır.
    B) Başkalarının haklarını çiğnemek özgürlük değildir.
    C) Bir kişinin hak ve özgürlüklerine zarar gelirse, o kişi yasal yollara başvurmalıdır.
    D) Haklıysak hakkımızı almak için istediğimiz her şeyi yapabiliriz.
    Cevap: D

  • 12) Bütün insanlar;
    I. Özgürlük
    II. Yaşama hakkı
    III. Onur
    verilenlerden hangisi veya hangileri bakımından eşittirler?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 13) Aşağıda yer alan niteliklerden, insanı insan yapan değerler arasında yer alanları yuvarlak içine alınız?
    I. Sorumluluk
    II. Bencillik
    III. Erdem
    IV. Öfke
    V. Adalet
    VI. Nezaket
    Cevap:

  • 14) Ailesinin geçimi için çalışan baba yaptığı hangisi ile açıklanır?
    A) Hak
    B) Özgürlük
    C) Sorumluluk
    D) Hakkaniyet

    Cevap: C

  • 15) Sibernetik alanının kurucusu sayılan ünlü fizikçi ve robot ustası Türk – İslam bilgini kimdir?
    A. Ali Kuşçu
    B.İbni Sina
    C.Mevlana
    D. El Cezeri
    Cevap: A

  • 16) Bütün insanları dil, din, ırk farketmeksizin ................... yaşına kadar çocuk kabul edilir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?



    A) 23
    B) 20
    C) 18
    D) 15

    Cevap: C

  • 17) Aşağıdaki durumlardan hangisine “haksızlık” diyemeyiz?
    a. Sınıf başkanının arkadaşlarını tahtaya yazmaması.
    b. Kız arkadaşlarımızı oyuna almamak.
    c. Babanın, tüm çocuklarına hediye alması.
    d. Kantinde, en öne büyüklerin geçmesi.
    Cevap: C

  • 18) İlkokul 4.sınıf öğrencisi Ömer aşağıdakilerden hangisini yapmaya hakkı yoktur?

    A) Ders esnasında öğretmenin sözünü kesmek
    B) Arkadaşlarına soru sormak.
    C) Derste öğretmenden söz hakkı almak.
    D) Teneffüste bahçeye çıkmak.

    Cevap: A

  • 19) Sınıf içerisinde yaptığımız sınıf başkan ve başkan yardımcısı seçme durumumuz aşağıdakilerden hangisine örnektir?
    A) Seçme ve seçilme hakkı
    B) Eğitim görme hakkı
    C) Sağlık imkanlarından yararlanma hakkı
    D) Haberleşme özgürlüğü
    Cevap: A

  • 20) Aşağıdakilerden hangisi insanların kendilerine karşı sorumlulukları arasında değildir?

    A) Bolca kitap okumak
    B) Kişisel bakımını yapmak
    C) Sağlığına dikkat etmek
    D) Vergisini ödemek

    Cevap: D

  • 21) Aşağıdaki davranışlardan hangisi özgürlük kapsamında sayılmaz?

    A) İstediğimiz müziği dinlemek.
    B) Sevdiğimiz kitabı okumak.
    C) Müziği istediğimiz yüksek seste dinlemek.
    D) Arkadaşlarımızla filim izlemek.

    Cevap: C

  • 22) Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
    Sivrisinek alayla vızıldamış:
    “Öyle, öyle işte!” demiş. “Senden daha güçlüsü olur mu bu dünyada? El, ayak sende, kirli geziyorsun hem de. Akıl sende, çalışmak sende, yazı sende, kitap sende, bilgi-buluş sende, geriye ne kaldı bende?”

    A) Metne göre sivrisineğe göre bu dünyada (doğada) en güçlü yaratık kimdir?

    …………………………………………………………

    B) İnsanı diğer canlılardan ayırt eden en temel özelliği nedir?

    …………………………………………………………..
    Cevap:

  • 23) Aşağıdakilerden hangisi insanın duygusal yönünü belirtir?
    A) Konuşması
    B) Ağlaması
    C) Dans etmesi
    D) Yürümesi
    Cevap: B

  • 24) “Herhangi bir durum karşısında savcı ve ya polis memuru bile olsa arama emri olmadan evimize kimse giremez.” ifadesi hangi hakkımızla ilgilidir?
    A) Konut dokunulmazlığı hakkı
    B) Eğitim görme hakkı
    C) Sağlık imkanlarından yararlanma hakkı
    D) Seçme ve seçilme hakkı
    Cevap: A

  • 25) Aşağıdakilerden hangisi temel haklarımızdan değildir?
    a) Yaşama hakkı
    b) İfade özgürlüğü
    c) Oyun hakkı
    d) Din ve vicdan hürriyeti
    Cevap: C




  • İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.