...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıda verilenlerden hangisi diğerlerine göre en büyüktür?

    A) Dünya
    B) Ay
    C) Güneş
    D) Neptün

    Cevap: C

  • 2) Ayın ilk kez haritasını çizen bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Harezmi
    B) Ali Kuşçu
    C) Kaşgarlı Mahmut
    D) Albert Einstein

    Cevap: B

  • 3) Dünyanın hem tek hem de doğal uydusu ............... 'dır.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?


    A) ay
    B) güneş
    C) venüs
    D) neptün

    Cevap: A

  • 4) Ay'ın terc C harfi gibi göründüğü evre hangisidir?

    A) İlk dördün
    B) Hilal
    C) Şişkin Ay
    D) Dolunay

    Cevap: B

  • 5)

    Şekilde verilen ay evresi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Dolunay
    B) Şişkin ay
    C) Son Dördün
    D) Yeni ay

    Cevap: C

  • 6) Güneş ............ ve ............. bulutlarından meydana gelmiştir.
    Yukarıda verilen boşluklara sırasıyla hangisi getirilmelidir?

    A) ateş - alev
    B) gaz - ateş
    C) gaz - toz
    D) toz - alev

    Cevap: C

  • 7) Ay'ın yapısı ilgili olarak;
    I. Dünyanın 436 ta biri büyüklüğündedir.
    II. Küresel bir yapıya sahiptir.
    III. Hem kendi etrafında hem de dünya etrafında düner.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 8) Güneş ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Büyük bir bölümü gazlardan oluşur.
    B) Işık kaynağıdır.
    C) Kendi etrafında döner
    D) Dünyanın en büyük uydusudur.

    Cevap: D

  • 9) İlk dördün ve ile dolunay arasında görülen ara evreye .................... ay denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) Dolunay
    B) Şişkin ay
    C) Hilal
    D) Yeni ay

    Cevap: B

  • 10)

    Şekilde verilen ay evresi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Dolunay
    B) Hilal
    C) Son Dördün
    D) Yeni ay

    Cevap: B

  • 11) Dünyanın yapısı ilgili olarak;
    I. Güneş sisteminde yer alır.
    II. Şişkin bir küre şeklindedir.
    III. Sadece kendi etrafında döner.
    verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: A

  • 12) Ayın Dünya etrafında hareketlerinden dolayı dünyada denizlere ve okyanuslarda ............ oluşmaktadır.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) gel git
    B) deprem
    C) tsunami
    D) gerileme

    Cevap: A

  • 13) Dünya ile Güneş arasında uzaklık ........................ milyon kilometredir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) 10
    B) 90
    C) 150
    D) 250

    Cevap: C

  • 14)
    I. Ay ışık kaynağı değildir.
    II. Ay Güneşten aldığı ışığı yansıtır.
    III. Ay'ın ana evreleri bir hafta sürer.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 15) Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Ay'ın üç çeşit hareketi vardır.
    B) Ay Dünya etrafında hareketini 27 günde tamamlar.
    C) Ay'ın dünyadan görülmeyen yüzüne gizli yüz denir.
    D) Ay kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner.

    Cevap: C




  • Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.