...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıda verilen kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?

    A) otobüs
    B) tren
    C) antıreman

    Cevap: C

  • 2) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi hecelerine yanlış olarak ayrılmıştır?

    A) ba-lık-çı
    B) ka-ra-nlık
    C) yo-rul-mak

    Cevap: B

  • 3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler kullanılmıştır?

    A) Senin ayakkabın güzel ama benimkiler çirkin
    B) Akşam uzaklarda bir ışık gördüm
    C) Sabah gürültüyle uyanınca birden korktum.

    Cevap: A

  • 4) Dün gece sabaha kadar uyumadım.
    Yukarıda verilen cümlede hangisinin cevabı vardır?


    A) Nasıl
    B) Nerede
    C) Kim

    Cevap: C

  • 5) Aşağıdakilerden hangi ikisi arasındaki ilişki diğerlerinden farklıdır?

    A) üzgün - mutlu
    B) öğretmen - öğrenci
    C) hızlı - yavaş

    Cevap: B

  • 6) Aşağıdakilerden hangisi yanlış yazılmıştır?

    A) Ankara'ya
    B) Trabzonu
    C) Mehme'tin

    Cevap: B

  • 7) Atatürk’ün yolu, bir köy okuluna düşmüştü.
    Yukarıda verilen cümlede aşağıdakilerden hangisinin cevabı yoktur?


    A) Kim
    B) Ne zaman
    C) Nerede

    Cevap: B

  • 8) Atmacanın biri yuvasında üç yavru büyütüyormuş. Bir gün et pişiren birilerini görmüş. “Dur şuradan et çalayım da yavrularıma götüreyim” demiş. Sonra da “hırsızlık yaparsam yavrularıma bir şey olur mu” diye düşünmüş.
    Yukarıda verilen parçaya göre aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Atmacanın beş yavrusu varmış
    B) Atmaca hırsızlık yapmayı düşünmüş
    C) Atmaca yavruları için et çalmayı düşünmüş

    Cevap: A

  • 9) yaz kelimesi aşağıdakilerden hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?

    A) Bu yaz tatile köye gidicez.
    B) Yaz aylarında hava sıcak oluyor.
    C) Öğretmenin söylediği yerleri yazdım

    Cevap: C

  • 10) varmış. Üç fakir  oluşan   bir aile kişiden
    Yukarıda kelimeleri karışık olarak verilen cümle hangisinde doğru olarak verilmiştir.

    A) Bir aileden üç kişi fakirmiş.
    B) Üç kişiden oluşan fakir bir aile varmış
    C) Aile üç kişiden oluşan fakirmiş.

    Cevap: B

  • 11) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi kırmızı - al kelimesi arasında bulunan benzerliktedir?

    A) beyaz - siyah
    B) uzun - kısa
    C) doktor - tabip

    Cevap: C

  • 12) gül kelimesi aşağıdakilerden hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?

    A) Bu gül diğerlerine göre daha önce açmış
    B) Bir gülümseme insanları mutlu eder.
    C) Gülümsedikçe insan mutlu olur.

    Cevap: A

  • 13) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte diğerlerinden sonra gelir?

    A) arkadaş
    B) ayna
    C) azad

    Cevap: C

  • 14) için yaptım. Baba bu seni kutuyu
    Yukarıda kelimeleri karışık olarak verilen cümle hangisinde doğru olarak verilmiştir.

    A) Baba bu kutuyu senin için yaptım
    B) Bu kutuyu yaptım senin için
    C) Senin için baba bu kutuyu yaptım.

    Cevap: A

  • 15) Yaşlısıyla ( ) genciyle herkes savaşa katıldı ( )
    Yukarıda verilen cümlede belirtilen yerlere sırasıyla hangi noktalama işareti getirilmelidir?

    A) (,) - (!)
    B) (.) - (.)
    C) (,) - (.) 

    Cevap: C




  • Türkçe Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.