AÖL Fizik Soruları 7 ( 2018-2019 AÖL 2.Dönem 1.Oturum Seçmeli Fizik 425)
  • 1) Sıvı ve gazlar içerisinde hareket eden cisimlere harekete zıt yönde bir kuvvet etki eder. Bu kuvvete direnç kuvveti denir ve R sembolü ile gösterilir.
    Buna göre havada ağırlığı G kadar olan bir cisim sabit hızla düşerken R ile G arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi gibi olur?

    A) G > R
    B) R = G
    C) R > G
    D) R = 2G

    Cevap: B

  • 2) Sürtünmesiz yatay düzlemde hareket durumları şekilde verilmiş olan küresel cisimler esnek olmayan çarpışma yaparak birlikte hareket ediyorlar.

    Buna göre çarpışmadan sonraki (V ort ) ortak hızları kaç m/s dir?

    A) 3
    B) 2
    C) 1
    D) 0

    Cevap: A

  • 3) Yatay düz yolda şekildeki gibi KM yolunun KL arası sürtünmesiz, LM arası sürtünmelidir.

    Kütlesi m = 2 kg olan cisim V = 20 m/s ilk hızla K noktasından hareket ediyor ve M noktasında duruyor.
    Buna göre sürtünmede kaybolan mekanik enerji kaç Joule (J) dür?

    A) 400
    B) 300
    C) 200
    D) 100

    Cevap: A

  • 4) Düz bir yolda şekildeki gibi K ve L araçları aynı yönde hareket ediyor.

    VK = 60 km/h ve VL = 40 km/h sabit hızlarla hareket ederken K aracındaki gözlemciye göre, L aracının hızı nedir?

    A) 20 km/h Batı
    B) 60 km/h Batı
    C) 40 km/h Doğu
    D) 100 km/h Doğu

    Cevap: A

  • 5) Newton’ un 3. Hareket Yasasına göre, birbirine temas eden iki cismin, etki ve tepki kuvvetlerinin büyüklükleri birbirine eşittir.
    Buna göre yatay düzlemde duran 20 N ağırlıklı cisme etki eden tepki kuvveti kaç N’ dur?

    A) 5
    B) 10
    C) 20
    D) 30

    Cevap: C

  • 6) Hava sürtünmesinin önemsiz olduğu ortamda yerden V0 = 10 m/s hızla atılan taş yukarı yönlü düşey atış hareketi yapıyor.
    Buna göre, taş tekrar kaç saniye sonra ve kaç m/s hızla aynı yere çarpar? (g = 10 m/s2)

    A) 1 s ve 5 m/s
    B) 2 s ve 5 m/s
    C) 2 s ve 10 m/s
    D) 3 s ve 15 m/s

    Cevap: C

  • 7)





    Cevap: C

  • 8) Basit makineler iş kolaylığı sağlar. İşten, enerjiden kazanç sağlamazlar. 
    Buna göre aşağıdakilerden hangisi ile basit makinelerdeki verimi hesaplayabiliriz?





    Cevap: D

  • 9) Şekildeki koordinant sisteminde 3m, 2m ve m kütleli cisimler bulunmaktadır.

    Buna göre, bu cisimlerin oluşturduğu sistemin ağırlık merkezi (x) ve (y) koordinatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) (1;1)
    B) (1;3)
    C) (2;2)
    D) (3;3)

    Cevap: C

  • 10)

    Şekildeki gibi O noktasına etki eden F 1, F 2 ve F 3 kuvvetlerinin, bileşkesinin büyüklüğü kaç N’ dur?

    A) 2
    B) 4
    C) 5
    D) 6

    Cevap: B

  • 11) Bir hareketlinin hızı eşit zaman aralıklarında eşit miktarda artıyorsa hareketlinin yaptığı harekete düzgün hızlanan doğrusal hareket denir. Cisim başlangıçta duruyorsa t süre sonundaki yer değiştirmesinin X = 1 / 2 a t bağıntısı ile hesaplandığı bilinmektedir.
    Buna göre, durgun olarak harekete başlayan ve 2 m/s 2 lik sabit ivme ile hareket eden bir cismin 4 s sonraki yer değiştirmesi kaç m dir ?

    A) 2
    B) 4
    C) 12
    D) 16

    Cevap: D

  • 12) Akıntı hızının sabit 2 m/s olduğu bir nehirde, hızı suya göre 5 m/s olan kayık akıntı ile zıt yönde ilerlemektedir.
    Kıyıda hareketsiz duran gözlemci kayığın hızını kaç m/s gidiyor görür?

    A) 2
    B) 3
    C) 5
    D) 7

    Cevap: B

  • 13) İki vektörün yönü ve şiddeti aynı ise bu vektörler eşit vektörlerdir. Buna göre;

    Şekildeki K, L, M ve N vektörlerinden hangileri eşit vektörlerdir?

    A) K ve L
    B) M ve N
    C) L ve M
    D) K ve N

    Cevap: D

  • 14) Aşağıda verilen basit makinelerden hangisi amacına uygun kullanıldığında kuvvetten kazanç sağlar? (Makara ağırlıkları önemsizdir.)





    Cevap: D

  • 15) Kütlesi 2 kg olan cisim 45 m yüksekten serbest bırakılıyor.
    Buna göre hava sürtünmelerinin ihmal edildiği bir ortamda cismin yere çarpma hızı kaç m/s dir? (g = 10 m/s2)

    A) 50
    B) 30
    C) 20
    D) 10

    Cevap: B

  • 16) Doğrusal bir yolda hareket eden aracın Hız-Zaman grafiği şekildeki gibidir.

    Buna göre araç hangi zaman aralığında durmaktadır?

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV

    Cevap: D

  • 17) Sürtünmesiz yatay düzlemde durmakta olan 4 kg kütleli tahta takoza yatay doğrultuda 20 N’ luk kuvvet uygulanıyor.
    Buna göre tahta takozun hareket ivmesi kaç m/s2 dir?

    A) 5
    B) 4
    C) 3
    D) 2

    Cevap: A

  • 18)

    Hız- Zaman grafiği şekildeki gibi olan bir hareketlinin (0 - 10) saniye aralığındaki yer değiştirmesi kaç metredir?

    A) 50
    B) 75
    C) 100
    D) 150

    Cevap: B

  • 19) Esnek bir yaya kuvvet uygulanıyor ve şekildeki gibi Kuvvet - Uzama miktarı grafiği çiziliyor.

    Buna göre yayın üzerinde depolanan esneklik potansiyel enerjisi kaç Joule (J) dir? (Sürtünmeler önemsizdir)

    A) 5
    B) 10
    C) 15
    D) 20

    Cevap: A

  • 20)






    Cevap: C





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.