DGS Matematik Soruları 10 (2013 DGS Sayısal 1- genel problemler, sayısal mantık)
  • 1) Aşağıdaki doğrusal grafikte, su sızdıran bir havuzun içinde kalan su miktarının zamana göre değişimi verilmiştir.

    25. günün sonunda, havuzdaki su miktarı başlangıçtaki miktara göre yüzde kaç azalmış olur?

    A) 5
    B) 6
    C) 10
    D) 12
    E) 15

    Cevap: C

  • 2) Bir mağazada üç çeşit çanta satılmaktadır. Aşağıdaki tabloda, bu çantaların sayısı ve birim satış fiyatları verilmiştir.

    Bu çantaların tamamının satış fiyatlarının toplamı 1540 TL olduğuna göre, 1. çeşit çantadan kaç adet vardır?

    A) 5
    B) 6
    C) 7
    D) 8
    E) 9

    Cevap: C

  • 3) Bir depoda belirli miktarda su vardır. Depoya 120 litre su eklenirse depoda 2x litre, 250 litre su eklenirse 3x litre su oluyor.
    Bu depoda başlangıçta kaç litre su vardır?

    A) 100
    B) 110
    C) 120
    D) 130
    E) 140

    Cevap: E

  • 4) Aylin, Barış, Ceren, Doruk, Elif ve Fuat adlı öğrenciler ikişerli olarak üç çalışma grubuna ayrılacaktır.
    Ceren ve Fuat farklı grupta olacağına göre, bu altı öğrenci kaç farklı biçimde gruplandırılabilir?

    A) 12
    B) 16
    C) 18
    D) 20
    E) 24
    Cevap: A

  • 5) Bir basketbol takımının kadrosunda 12 sporcu bulunmaktadır. Bu sporculardan 4’ünün boyu iki metreden uzundur. 3 kişinin boyu iki metreden uzun olacak biçimde bu sporculardan 5 kişilik bir takım oluşturulacaktır.
    Bu takım kaç farklı şekilde oluşturulabilir?

    A) 72
    B) 80
    C) 84
    D) 96
    E) 112

    Cevap: E

  • 6) Bir kumbarada, 50 kuruş ve 1 TL’liklerden oluşan 30 tane madenî para bulunmaktadır. Bu paraların tutarı 24 TL’dir.
    Buna göre, kumbarada kaç tane 1 TL vardır?

    A) 14
    B) 16
    C) 18
    D) 20
    E) 22

    Cevap: C

  • 7) Bir öğrenci sempozyumuna ulaşım için katılımcıların otobüs, tren veya uçak seçeneklerinden birini tercih etmeleri istenmiştir. Sempozyuma katılan öğrencilerin yüzde 70’i otobüsü, yüzde 80’i ise treni tercih etmemiştir.
    40 öğrenci uçağı tercih ettiğine göre, sempozyuma kaç öğrenci katılmıştır?

    A) 80
    B) 90
    C) 100
    D) 120
    E) 150

    Cevap: A

  • 8) Bir lunaparktaki her bir oyuncağın bilet fiyatı 4 TL’dir. Ayrıca, satın alınan her 2 bilete promosyon olarak 1 bilet ücretsiz verilmektedir.
    Bu lunaparkta toplam 28 TL harcayan bir kişi, en fazla kaç oyuncağa binmiştir?

    A) 7
    B) 8
    C) 9
    D) 10
    E) 11

    Cevap: D

  • 9) Bir satranç turnuvasında galip gelen oyuncu 2 puan, berabere kalan oyuncuların her biri 1 puan almaktadır. Mağlup olan oyuncu ise puan alamamaktadır.
    15 maçta 20 puan toplayan Mehmet, en çok kaç maçta berabere kalmıştır?

    A) 4
    B) 6
    C) 8
    D) 10
    E) 12

    Cevap: D

  • 10) Aşağıdaki doğrusal grafikte, su sızdıran bir havuzun içinde kalan su miktarının zamana göre değişimi verilmiştir.

    Kaçıncı günün sonunda havuzda 123 su kalır?

    A) 125
    B) 150
    C) 175
    D) 200
    E) 225

    Cevap: B

  • 11) Bir lunaparktaki her bir oyuncağın bilet fiyatı 4 TL’dir. Ayrıca, satın alınan her 2 bilete promosyon olarak 1 bilet ücretsiz verilmektedir.
    Bu lunaparktaki oyuncaklara toplamda 6 kez binen bir kişi en az kaç TL harcamıştır?

    A) 12
    B) 16
    C) 20
    D) 24
    E) 28

    Cevap: B

  • 12) Saatteki hızları 70 km ve 90 km olan iki otomobil, A ve B kentlerinden birbirlerine doğru aynı anda hareket etmiş ve 1 saat 45 dakika sonra karşılaşmıştır.
    Bu iki kent arasındaki uzaklık kaç km’dir?

    A) 225
    B) 240
    C) 275
    D) 280
    E) 315

    Cevap: D

  • 13) 1, 2, 4, 5 ve 9 rakamları kullanılarak rakamları birbirinden farklı üç basamaklı ABC doğal sayıları oluşturuluyor.
    Bu sayılardan kaç tanesinin rakamları toplamı 12’den küçüktür?

    A) 12
    B) 15
    C) 18
    D) 21
    E) 24

    Cevap: E

  • 14)





    Cevap: C

  • 15) Bir satranç turnuvasında galip gelen oyuncu 2 puan, berabere kalan oyuncuların her biri 1 puan almaktadır. Mağlup olan oyuncu ise puan alamamaktadır.
    Bu turnuvaya katılan Arzu, 20 maç yapmış ve 24 puan toplamıştır. Arzu’nun galip geldiği maç sayısı mağlup olduğu maç sayısının 2 katıdır.
    Buna göre, Arzu kaç maçta berabere kalmıştır?

    A) 2
    B) 5
    C) 8
    D) 11
    E) 14

    Cevap: C

  • 16) A, B ve C tam sayıları için
    1 < A < B < C < 7
    eşitsizlikleri veriliyor.
    Buna göre, A ile C aralarında asal olacak biçimde kaç tane üç basamaklı ABC doğal sayısı yazılabilir?

    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    E) 5
    Cevap: C

  • 17) Bir kırtasiyeci; kırmızı, mavi ve siyah kalemleri sırasıyla 10’lu, 20’li ve 15’li paketler hâlinde satmaktadır. Paket başına elde edilen kâr miktarları sırasıyla 5 TL, 7 TL ve 3 TL’dir.
    Bu kırtasiyeci bir miktar kalemin satışından 50 TL kâr elde ettiğine göre, en fazla kaç adet mavi kalem satmıştır?

    A) 40
    B) 60
    C) 80
    D) 100
    E) 120

    Cevap: E

  • 18) a ve b gerçel sayıları için

    eşitlikleri sağlandığına göre, bkaçtır?

    A) 9
    B) 10
    C) 12
    D) 15
    E) 16

    Cevap: B

  • 19)





    Cevap: C

  • 20) Bir kırtasiyeci; kırmızı, mavi ve siyah kalemleri sırasıyla 10’lu, 20’li ve 15’li paketler hâlinde satmaktadır. Paket başına elde edilen kâr miktarları sırasıyla 5 TL, 7 TL ve 3 TL’dir.
    Bu kırtasiyeci 3 paket kırmızı ile bir miktar mavi ve siyah kalem sattığında 64 TL kâr elde etmiştir.
    Bu kırtasiyeci, en fazla kaç paket siyah kalem satmıştır?

    A) 13
    B) 14
    C) 15
    D) 16
    E) 17

    Cevap: B





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.