Ehliyet (MTSK) Soruları 14 (2016 14 Mayıs - trafik levhaları, trafik adabı, motor)
  • 1) 2013-2014 yılları itibariyle ülkemizde meydana gelen trafik kazalarındaki kusur oranları tabloda verilmiştir.

    Buna göre, aşağıdakilerden hangisi trafik kazalarına en fazla neden olmuştur?

    A) Sürücü
    B) Yaya
    C) Yolcu
    D) Araç

    Cevap: A

  • 2)
    • Park probleminin artması
    • Çevrenin bozulması ve kirlilik
    • Yakıt tüketiminin artması ve israf
    • Aracın yıpranması ve ömrünün azalması
    • Trafiğin yoğunlaşması ve trafik kargaşası
    Verilen sorunlara aşağıdakilerden hangisi daha fazla yol açar?

    A) Trafiğin yoğun olmadığı saatlerde trafiğe çıkılması
    B) Özel araçların zaruri olmayan durumlarda kullanılması
    C) Aynı istikamete giden kişilerle aracın müşterek kullanılması
    D) Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi

    Cevap: B

  • 3) Motor çalışır durumda iken aracın gösterge panelinde yağ basıncı ikaz ışığı yanıyorsa aşağıdakilerden hangisi yapılır?

    A) Motor devri düşürülür.
    B) Motor devri yükseltilir.
    C) Motor hemen durdurulur.
    D) Motor rölantide çalıştırılır.

    Cevap: C

  • 4) Haritalarda gösterilen şekildeki işaret, aşağıdakilerden hangisine verilen yol numarasıdır?


    A) Uluslararası yol
    B) Devlet yolu
    C) Demir yolu
    D) Otoyol

    Cevap: A

  • 5)
    I. Araç lastiği seçimi
    II. Çevre ve iklim koşulları
    III. Fren sistemi performansı
    Verilenlerden hangileri sürüş güvenliğini etkileyen unsurlardandır?

    A) Yalnız I
    B) II ve III
    C) I ve II
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 6) Radyatör kapağının arızalı olması aşağıdakilerden hangisine neden olabilir?

    A) Motorun soğuk çalışmasına
    B) Motorun hararet yapmasına
    C) Fren hidroliğinin azalmasına
    D) Bijon somunlarının gevşemesine

    Cevap: B

  • 7) Yağmurlu bir günde araç sürerken kaldırımdaki yayalara su sıçratmamaya özen gösterilmesi durumu, trafikte hangi temel değere sahip olunduğuna örnektir?

    A) İnatlaşmaya
    B) Yardımlaşmaya
    C) Nezaket ve saygıya
    D) Konuşma üslubuna

    Cevap: C

  • 8) Seyir hâlindeyken, aracın gösterge panelinde aşağıdaki ikaz ışıklarından hangisinin yanması, fren sisteminde hidrolik seviye düşüşü veya bir arıza olduğunu bildirir?





    Cevap: A

  • 9) Şekildeki gibi dönel kavşağa gelen 1 numaralı aracın sürücüsü ne yapmalıdır?


    A) Korna çalıp 2 numaralı aracı durdurmalı
    B) 2 numaralı aracın geçmesini beklemeli
    C) Hızlanarak yoluna devam etmeli
    D) Geçiş hakkını kendi kullanmalı

    Cevap: B

  • 10) Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılır?

    A) Motor daima yüksek devirde çalıştırılır.
    B) Lastiklerin hava basıncının normal değerde olmasına dikkat edilir.
    C) Trafiğin yoğun olduğu yollar seçilir.
    D) Aracın yükü ve ağırlığı artırılır.

    Cevap: B

  • 11) Yayalara, özellikle de yaşlı, çocuk ve engellilere; yeşil ışık süresinde karşıya geçişi tamamlayamadığından dolayı korna çalma ya da el kol hareketleri ile çabuk geçmeye zorlama hâli, trafikte hangi temel değere sahip olunmadığını gösterir?

    A) Sabır
    B) İnatlaşma
    C) Öfke
    D) Aşırı tepki

    Cevap: A

  • 12) Aşağıdakilerden hangisinin motor çalışma sıcaklığına ulaşmadan önce yapılması uygun değildir?

    A) Ani olarak gaz verilmesi
    B) Yan aynaların kontrol edilmesi
    C) Sol sinyal lambalarının yakılması
    D) Vitesin yumuşak bir şekilde yükseltilmesi

    Cevap: A

  • 13) Araç sürücüleri, taşıt yolunun dar olduğu yerlerdeki karşılaşmalarda, aksini gösteren bir trafik işareti yoksa aşağıdakilerden hangisine geçiş hakkı vermek suretiyle geçiş kolaylığı sağlamak zorundadır?

    A) Otomobili süren otobüse
    B) Motorsuz aracı süren motorlu araca
    C) Motorlu aracı süren motorsuz araca
    D) Minibüsü süren lastik tekerlekli traktöre

    Cevap: B

  • 14)
    I. İtfaiye araçları
    II. Organ ve doku nakil araçları
    III. Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar
    IV. Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları
    Verilen araçların görev hâli durumunda birbirleriyle karşılaşmalarında, geçiş üstünlüğü ile kavşaklarda ilk geçiş hakkı sıralaması nasıl olmalıdır?

    A) I - II - III - IV
    B) II - I - IV - III
    C) I - II - IV - III
    D) II - III - I - IV

    Cevap: C

  • 15) Sürücü, trafik içinde yapacağı bir kural ihlalinde kendisinin ya da sevdiklerinin canını tehlikeye attığının farkında olmalıdır.
    Bu farkındalığı kazanmak için yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kızgın ve yarışmacı motivasyon ile araç kullanılması
    B) Karşılıklı saygının öncelikle başkalarından beklenmesi
    C) Kural ihlalinin sonucunda sadece maddi ceza olduğunun düşünülmesi
    D) Trafikteki her kuralın altında yatan güvenlik gerekçelerinin sorgulanıp öğrenilmesi

    Cevap: D

  • 16) Aşağıdaki trafik işaretlerinden hangisi genişlik anlamında gabari sınırlamasının olduğunu bildirir?





    Cevap: B

  • 17) Yerleşim yeri içinde, trafik işaret levhalarına yaklaşım yönünde kaç metre mesafede duraklamak yasaktır?

    A) 15
    B) 20
    C) 25
    D) 30

    Cevap: A

  • 18) Çarpışma durumunda otomatik olarak şişerek sürücü ve yolcuların ölüm ve yaralanmalarını azaltan pasif güvenlik sisteminin adı nedir?

    A) ABS
    B) Hava yastığı
    C) Start-Stop
    D) Hafızalı koltuk

    Cevap: B

  • 19)

    Bulmaca her kutuya bir harf gelecek şekilde tamamlandığında, III numaralı alana aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

    A) Kırık
    B) Çıkık
    C) Yanık
    D) Donuk

    Cevap: A

  • 20) Aracın lastikleri ne zaman kontrol edilir?

    A) Günde bir
    B) Haftada bir
    C) Altı ayda bir
    D) Araca binileceği zaman

    Cevap: D

  • 21) Aşağıdakilerden hangisi motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek, vites değiştirme imkânı sağlayan güç aktarma organıdır?

    A) Amortisör
    B) Helezon yay
    C) Fren balatası
    D) Kavrama (Debriyaj)

    Cevap: D

  • 22) Trafik kazası geçiren kişiler;
    I. Canlarına bir zarar gelmese bile psikolojik olarak zarar görürler.
    II. Kişilerin bu bozuk psikolojileri ailelerine ve topluma olumlu yansır.
    Verilenler için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) I. doğru, II. yanlış
    B) I. yanlış, II. doğru
    C) Her ikisi de doğru
    D) Her ikisi de yanlış

    Cevap: A

  • 23) Yerleşim birimleri dışındaki kara yollarında geceleri seyrederken aşağıdaki durumların hangisinde uzağı gösteren ışıkların yakılması mecburidir?

    A) Karşılaşmalarda
    B) Öndeki araç yakından izlenirken
    C) Aydınlatmanın yeterli olduğu kesimlerde
    D) Yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken

    Cevap: D

  • 24) Şekildeki kavşakta 1 numaralı araç sağa, 2 numaralı araç ise sola dönüş yapmak istemektedir.

    Bu araçlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
    I. Her iki araçta dar kavisle dönmelidir.
    II. 1 numaralı araç geniş, 2 numaralı araç dar kavisle dönmelidir.
    III. 1 numaralı araç dar, 2 numaralı araç geniş
    kavisle dönmelidir.

    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) Yalnız II
    D) I, II ve III

    Cevap: C

  • 25) Araca bağlanan römorkta aşağıdaki ikaz sistemlerinin hangisi çalışır durumda olmalıdır?

    A) Korna
    B) Şarj lambası
    C) Yağ lambası
    D) Park lambası

    Cevap: D





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.