ALES Matematik Soruları 14 (2009 Ales İlkbahar - sayısal 2, temel işlemler, bölme bölünebilme, köklü ve üslü sayılar, rasyonel sayılar)
  • 1) Son k basamağı 2k ile bölünen sayının kendisi de 2k ile bölünür.
    ÖRNEK: 3560 sayısının son 2 basamağı olan 60, 22 = 4 ile bölündüğünden sayının kendisi de 4 ile bölünür.
    Buna göre, 4 ile bölünen ve rakamları birbirinden farklı olan altı basamaklı en küçük sayının rakamları toplamı kaçtır?

    A) 19
    B) 18
    C) 17
    D) 16
    E) 15

    Cevap: B

  • 2) Üç basamaklı A3B sayısı 6 ile kalansız bölünebilmektedir.
    Aynı sayı 5 ile bölündüğünde kalan 3 olduğuna göre, A nın alabileceği değerler toplamı kaçtır?


    A) 9
    B) 10
    C) 11
    D) 12
    E) 15

    Cevap: D

  • 3)

    olduğuna göre, 3x + 5y ifadesi x − y ifadesinin kaç katıdır?


    A) −2
    B) −1
    C) 1
    D) 2
    E) 4

    Cevap: B

  • 4) 964 • 998 − 963 • 999
    işleminin sonucu kaçtır?


    A) 35
    B) 36
    C) 37
    D) 38
    E) 39

    Cevap: A

  • 5) Ardışık üç tam sayının toplamı, onlar basamağında 2 olan yüzler ve birler basamağında aynı rakam bulunan A2A biçiminde üç basamaklı bir sayıya eşittir.
    Buna göre, A en fazla kaç olabilir?

    A) 5
    B) 6
    C) 7
    D) 8
    E) 9

    Cevap: D

  • 6) ( 5 − x )( 2x − 1 ) > 0
    eşitsizliğini sağlayan x değerleri aşağıdaki aralıkların hangisindedir?



    Cevap: C

  • 7) Selim, cep telefonuyla yaptığı konuşmalarda A tarifesinde ayda 10 TL sabit ücret ve konuştuğu her dakika için 0,3 TL ödemektedir. B tarifesini seçerse ilk 60 dakikanın her dakikası için 0,5 TL, sonraki her bir dakika için ise 0,2 TL ödeyecektir.
    Cep telefonuyla ayda 100 dakika konuşan Selim, A yerine B tarifesini seçerse kaç TL kâr eder?

    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6

    Cevap: A

  • 8)

    olduğuna göre, A kaçtır?


    A) 6
    B) 5
    C) 4
    D) 3
    E) 2

    Cevap: D

  • 9)



    Cevap: E

  • 10) Son k basamağı 2k ile bölünen sayının kendisi de 2k ile bölünür.
    ÖRNEK: 3560 sayısının son 2 basamağı olan 60, 22 = 4 ile bölündüğünden sayının kendisi de 4 ile bölünür.
    Buna göre, aşağıdaki sayılardan hangisi 8 ile bölünür?

    A) 15 140
    B) 28 004
    C) 43 408
    D) 57 380
    E) 89 018

    Cevap: C

  • 11) 46 kişilik bir topluluktan 6 bay, 12 bayan ayrılınca kalan bayanların sayısı bayların sayısının 6 katı oluyor.
    Buna göre, başlangıçta toplulukta kaç bayan vardı?

    A) 28
    B) 30
    C) 32
    D) 36
    E) 38

    Cevap: D

  • 12)






    Cevap: C

  • 13)

    işleminin sonucu kaçtır?

    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6

    Cevap: B

  • 14) −2 ≤ x ≤ 6
    −5 ≤ y ≤ 4

    olduğuna göre, x • y çarpımı en geniş hangi aralıkta değer alır?


    A) [ −30, 24]
    B) [−30, 30]
    C) [−10, 24]
    D) [ −10, 12 ]
    E) [−10, 30]

    Cevap: A

  • 15)

    Buna göre, aşağıdakilerin hangisi bir PYTH üçlüsüdür?

    A) [3, 4; 7 ]
    B) [ 4, 8; 11]
    C) [5, 12; 13 ]
    D) [5, 6; 9 ]
    E) [ 6, 8; 12 ]

    Cevap: C





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.