ALES Matematik Soruları 13 (2009 Ales İlkbahar - problemler, geometri, üslü sayılar, sayısal mantık)
  • 1) Şeker oranı % 5 olan 10 litre şekerli su ile şeker oranı % 10 olan 40 litre şekerli su karıştırılıyor.
    Buna göre, karışımın şeker oranı yüzde kaçtır?

    A) 6
    B) 6,5
    C) 8
    D) 8,5
    E) 9

    Cevap: E

  • 2) Bir duraktan her 45 dakikada bir dolmuş ve her 105 dakikada bir otobüs kalkıyor.
    Bu duraktan bir dolmuş ile bir otobüs ilk kez saat 9:00 da birlikte hareket ettiklerine göre, en erken saat kaçta yine bir dolmuş ile bir otobüs birlikte hareket eder?

    A) 14:00
    B) 14:15
    C) 14:25
    D) 14:45
    E) 15:15

    Cevap: B

  • 3) Aşağıdaki tabloda Berk, Cengiz, Doruk, Emel ve Fatih adlı beş öğrencinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe ve Felsefe sınavlarından aldıkları puanlar verilmiştir.

    Tabloda verilen puanlar bilgisayara girilerek çeşitli kriterlere göre öğrenci seçimi yapılabiliyor. Bunun için bilgisayara bazı komutların girilmesi gerekiyor. Bu komutlar şu şekilde giriliyor:
    İstenilen sınav puanı ile ilgili koşul parantez içinde ifade ediliyor.
    Birden fazla sınava ait puanlar kullanılarak seçme yapılabiliyor.
    Parantezler arasında ''∧ " sembolü varsa tüm parantezler içindeki şartları sağlayan öğrenciler seçiliyor.
    Parantezler arasında "∨ " sembolü varsa herhangi bir parantezin içindeki şartı sağlayan öğrenciler seçiliyor
    ÖRNEK: Fizikten 50 ve yukarısında puan alan biyolojiden de 80 den aşağı puan alan öğrencileri seçmek için girilen komut aşağıdaki gibidir:

    (Fizik ≥ 50 ) ∧ (Biyoloji < 80 )

    Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin en az birin den 70 ve yukarısında puan alan öğrencileri seçmek için kullanılacak komut aşağıdakilerden hangisidir?



    A) (Fizik > 70 ) ∨ ( Kimya > 70) ∨ (Biyoloji > 70)
    B) (Fizik > 70 ) ∧ ( Kimya > 70) ∧ (Biyoloji > 70)
    C) (Fizik = 70 ) ∨ ( Kimya > 70) ∧ (Biyoloji = 70)
    D) (Fizik ≥ 70) ∨ ( Kimya ≥ 70 ) ∨ (Biyoloji ≥ 70 )
    E) (Fizik ≤ 70) ∧ ( Kimya ≥ 70 ) ∧ (Biyoloji ≤ 70 )

    Cevap: D

  • 4) Bir bölgede alanı A olan bir arsa üzerine aşağıdaki koşullara ve tabloya göre bina yapılmaktadır.

    Önce binanın oturacağı tabanın alanının (T) ne kadar olacağına karar verilir. Binanın oturacağı tabanın alanı; binanın yapılacağı arsanın alanının en az dörtte biri, en fazla yarısı kadar olmalıdır.
    Daha sonra binanın kaç katlı olacağı belirlenir. Binadaki kat sayısı (K); binanın yapılacağı arsanın alanının binanın oturacağı tabana oranının en az 1 katı, en fazla 3 katı kadar olmalıdır.
    Bu bölgede yapılabilecek binadaki kat sayısı en fazla kaç olabilir?

    A) 8
    B) 10
    C) 12
    D) 14
    E) 16

    Cevap: C

  • 5) Bir bölgede alanı A olan bir arsa üzerine aşağıdaki koşullara ve tabloya göre bina yapılmaktadır.

    Önce binanın oturacağı tabanın alanının (T) ne kadar olacağına karar verilir. Binanın oturacağı tabanın alanı; binanın yapılacağı arsanın alanının en az dörtte biri, en fazla yarısı kadar olmalıdır.
    Daha sonra binanın kaç katlı olacağı belirlenir. Binadaki kat sayısı (K); binanın yapılacağı arsanın alanının binanın oturacağı tabana oranının en az 1 katı, en fazla 3 katı kadar olmalıdır.
    Oturduğu tabanın alanı 400 metre kare olan bir bina, alanı kaç metre kare olan bir arsaya yapılamaz?

    A) 800
    B) 1000
    C) 1200
    D) 1600
    E) 1800

    Cevap: E

  • 6) Aşağıdaki tabloda A, B, C, D ve E ülkelerindeki araçlar için uygulanan katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde olarak verilmiştir.

    Bu ülkelerde araç satılırken aracın fabrika çıkış fiyatı üzerine KDV eklenmekte daha sonra ise KDV dahil fiyat üzerinden ÖTV hesaplanmaktadır. ÖTV li fiyat aracın satış fiyatıdır.
    B ülkesinde fabrika çıkış fiyatı 60 000 TL olan bir aracın satış fiyatı kaç TL dir?




    A) 73 200
    B) 74 240
    C) 76 320
    D) 76 420
    E) 78 920

    Cevap: C

  • 7) x, y birer reel sayı ve
    −3 ≤ x ≤ 4
    −5 < y < 6
    olduğuna göre, 3x − 2y + 1 ifadesinin alabileceği en büyük tam sayı değeri kaçtır?

    A) 10
    B) 12
    C) 16
    D) 19
    E) 22

    Cevap: E

  • 8) Bir sınıftaki 30 öğrencinin 18 i kızdır. Kızların 4 ü ve erkeklerin 9 u sarışındır.
    Bu sınıftan seçilen bir öğrencinin sarışın kız veya sarışın olmayan erkek olma olasılığı kaçtır?



    Cevap: A

  • 9) Aşağıdaki tabloda Berk, Cengiz, Doruk, Emel ve Fatih adlı beş öğrencinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe ve Felsefe sınavlarından aldıkları puanlar verilmiştir.

    Tabloda verilen puanlar bilgisayara girilerek çeşitli kriterlere göre öğrenci seçimi yapılabiliyor. Bunun için bilgisayara bazı komutların girilmesi gerekiyor. Bu komutlar şu şekilde giriliyor:
    İstenilen sınav puanı ile ilgili koşul parantez içinde ifade ediliyor.
    Birden fazla sınava ait puanlar kullanılarak seçme yapılabiliyor.
    Parantezler arasında ''∧ " sembolü varsa tüm parantezler içindeki şartları sağlayan öğrenciler seçiliyor.
    Parantezler arasında "∨ " sembolü varsa herhangi bir parantezin içindeki şartı sağlayan öğrenciler seçiliyor
    ÖRNEK: Fizikten 50 ve yukarısında puan alan biyolojiden de 80 den aşağı puan alan öğrencileri seçmek için girilen komut aşağıdaki gibidir:

    (Fizik ≥ 50 ) ∧ (Biyoloji < 80 )

    ( Fizik > X) ∧ ( Türkçe < Y ) ∧ ( Felsefe ≥ Z) komutuyla seçilen öğrenci Fatih ise, X, Y ve Z sırasıyla hangi sayılar olabilir?



    A) 75, 80, 80
    B) 80, 80, 80
    C) 60, 40, 80
    D) 50, 50, 50
    E) 40, 50, 80

    Cevap: A

  • 10)

    Yukarıdaki verilere göre, ABCD paralelkenarının çevresi kaç cm dir?

    A) 30
    B) 32
    C) 34
    D) 36
    E) 38

    Cevap: C

  • 11) Aşağıdaki tabloda Berk, Cengiz, Doruk, Emel ve Fatih adlı beş öğrencinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe ve Felsefe sınavlarından aldıkları puanlar verilmiştir.

    Tabloda verilen puanlar bilgisayara girilerek çeşitli kriterlere göre öğrenci seçimi yapılabiliyor. Bunun için bilgisayara bazı komutların girilmesi gerekiyor. Bu komutlar şu şekilde giriliyor:
    İstenilen sınav puanı ile ilgili koşul parantez içinde ifade ediliyor.
    Birden fazla sınava ait puanlar kullanılarak seçme yapılabiliyor.
    Parantezler arasında ''∧ " sembolü varsa tüm parantezler içindeki şartları sağlayan öğrenciler seçiliyor.
    Parantezler arasında "∨ " sembolü varsa herhangi bir parantezin içindeki şartı sağlayan öğrenciler seçiliyor
    ÖRNEK: Fizikten 50 ve yukarısında puan alan biyolojiden de 80 den aşağı puan alan öğrencileri seçmek için girilen komut aşağıdaki gibidir:
    (Fizik ≥ 50 ) ∧ (Biyoloji < 80 )

    ( Kimya < X ) ∧ (Felsefe = Y )
    komutuyla seçilen öğrenciler Berk ve Doruk ise X ve Y sırasıyla hangi sayılar olabilir?


    A) 40, 40
    B) 50, 60
    C) 60, 90
    D) 80, 40
    E) 80, 90

    Cevap: D

  • 12) Aşağıdaki tabloda A, B, C, D ve E ülkelerindeki araçlar için uygulanan katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde olarak verilmiştir.

    Bu ülkelerde araç satılırken aracın fabrika çıkış fiyatı üzerine KDV eklenmekte daha sonra ise KDV dahil fiyat üzerinden ÖTV hesaplanmaktadır. ÖTV li fiyat aracın satış fiyatıdır.
    Aşağıdaki ülkelerin hangisinde fabrika çıkış fiyatı 50 000 TL olan bir araçtan alınan vergiler toplamı 13 600 TL dir?



    A) A
    B) B
    C) C
    D) D
    E) E

    Cevap: B

  • 13) Aşağıdaki tabloda A, B, C, D ve E ülkelerindeki araçlar için uygulanan katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) yüzde olarak verilmiştir.

    Bu ülkelerde araç satılırken aracın fabrika çıkış fiyatı üzerine KDV eklenmekte daha sonra ise KDV dahil fiyat üzerinden ÖTV hesaplanmaktadır. ÖTV li fiyat aracın satış fiyatıdır.
    Tablodaki bilgilere göre,
    I. Bir araçtan en fazla vergi alınan ülke A dır.
    II. D ülkesinde fabrika çıkış fiyatı 100 000 TL olan bir aracın 30 000 TL vergisi vardır.
    III. E ülkesinde KDV ve ÖTV yüzdeleri birbiriyle değiştirilirse araç alanlar kâr eder.
    yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?




    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I ve III
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: A

  • 14) Aşağıdaki tabloda Berk, Cengiz, Doruk, Emel ve Fatih adlı beş öğrencinin Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe ve Felsefe sınavlarından aldıkları puanlar verilmiştir.

    Tabloda verilen puanlar bilgisayara girilerek çeşitli kriterlere göre öğrenci seçimi yapılabiliyor. Bunun için bilgisayara bazı komutların girilmesi gerekiyor. Bu komutlar şu şekilde giriliyor:
    İstenilen sınav puanı ile ilgili koşul parantez içinde ifade ediliyor.
    Birden fazla sınava ait puanlar kullanılarak seçme yapılabiliyor.
    Parantezler arasında ''∧ " sembolü varsa tüm parantezler içindeki şartları sağlayan öğrenciler seçiliyor.
    Parantezler arasında "∨ " sembolü varsa herhangi bir parantezin içindeki şartı sağlayan öğrenciler seçiliyor
    ÖRNEK: Fizikten 50 ve yukarısında puan alan biyolojiden de 80 den aşağı puan alan öğrencileri seçmek için girilen komut aşağıdaki gibidir:
    (Fizik ≥ 50 ) ∧ (Biyoloji < 80 )

    (Fizik ≤ 50 ) ∧ (Biyoloji < 60 )
    komutuyla seçilen öğrenci aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Berk
    B) Cengiz
    C) Doruk
    D) Emel
    E) Fatih

    Cevap: C

  • 15) Bir küpün yüzey alanı a cm2 , hacmi b cm3 tür.

    a > b olduğuna göre, küpün bir kenarının uzunluğu tam sayı türünden en çok kaç cm dir?

    A) 9
    B) 8
    C) 7
    D) 6
    E) 5

    Cevap: E





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.