AÖO -Açık Öğretim Ortaokulu - Türkçe Soruları 3 (2018 -2019 1.Dönem 1.Oturum 550)
  • 1) “Kerem, öğle arasında koşarak yanıma geldi.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

    A) Kim?
    B) Nasıl?
    C) Ne zaman?
    D) Ne kadar?

    Cevap: D

  • 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

    A) Artık kendimi bir kuş gibi özgür hissediyorum.
    B) Hepimiz birer, kremalı sıcak çikolata içtik.
    C) Uzun uzun, kar tanelerinin yağışını izledim.
    D) Bugün hava, bahçede oturmak için biraz soğuk.

    Cevap: A

  • 3)





    Cevap: C

  • 4)





    Cevap: B

  • 5) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz cümleye “ küçük fakat kullanışlı ve şirin” anlamı katmıştır?

    A) Herkes oturduğu yeri temizlese, her yer gül gibi olur.
    B) İlk evimiz kutu gibiydi, hayatımın en mutlu anları orada geçti.
    C) Büyük kuzenimin nur topu gibi bir çocuğu oldu.
    D) Kuzu gibiydi, ne dense hep başını öne eğerek kabul ederdi.

    Cevap: B

  • 6) “Saymak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

    A) Sayı saymayı beş yaşında öğrenmiş.
    B) Bu küçücük bilgisayara tam yedi bin lira saymış.
    C) Bütün şehirleri saydım, yine de memleketini bilemedim.
    D) Ahmet Emmi’yi köyde çoluk çocuk herkes sever, sayar.

    Cevap: D

  • 7) “Rast gelmek” sözü aşağıdakilerin hangisinde “beklenmediği hâlde payına bir şey düşmek” anlamında kullanılmıştır?

    A) Markete rast gelirsen bana da dondurma al.
    B) Taşı göle atarken taş, arkadaşının ayağına rast gelmiş.
    C) Dükkânın malları dağıtılırken bize de bir top kumaş rast geldi.
    D) Yastığın ne tarafına rast gelirse vuruyor, tozunu alıyordu.

    Cevap: C

  • 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul-sonuç ilişkisi vardır?

    A) Şehre çöken karanlık alıştırdı bizi karamsar olmaya
    B) Seninle neler öğrenmedik ki şu sınıfta.
    C) Zamanım olursa size de uğrayacağım.
    D) Yetmiş beş yaşındaki adam bir bilgisayar oyu nu tasarladı.

    Cevap: C

  • 9) Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “İnsan bir işi yaparken gücünü tasarruflu kullanmalıdır.” anlamı vardır?

    A) Çok koşan tez yorulur.
    B) Her zaman gemicinin istediği rüzgâr esmez.
    C) Kişi ne yaparsa kendine yapar.
    D) Son pişmanlık fayda vermez.

    Cevap: A

  • 10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre “ama” sözcüğü getirilemez?

    A) Herkesi çabuk kırardı - - - - insanların gönlünü almayı da bilirdi.
    B) Oğlan dayıya çeker derler - - - - dayıma çeken tek bir yanım yok.
    C) Mutlu olduğum doğrudur - - - - acıyı da benim kadar gören olmamıştır.
    D) İçine kapanık biriyim - - - - insanlarla iyi iletişim kuramam.

    Cevap: D

  • 11)






    Cevap: B

  • 12)





    Cevap: A

  • 13)





    Cevap: C

  • 14)





    Cevap: B

  • 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kararsızlık anlamı vardır?

    A) Bugün yanımda olman beni çok rahatlattı.
    B) İkisini de beğendim ama hangisini alsam bilemedim.
    C) Zor bir soru da sormamıştım aslında, neden bu kadar düşündün?
    D) Bir ayda bu kadar kilo verebilmen beni şaşırttı doğrusu.

    Cevap: B

  • 16) (1) Bu mevsimin oyunbaz havası beni eskiye götürdü. (2) Çocukken çok severdim aniden başlayıp bir iki saat içinde dinen yağmurları. (3) Çamurlu yollar, su birikintileri, altüst olan topraktan fışkıran solucanlar, yolunu kaybetmiş salyangozlar... (4) Bunlar benim için yeni oyunlar demekti.
    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde duygu içeren bir ifade bulunmaktadır?

    A) 1.
    B) 2.
    C) 3.
    D) 4.

    Cevap: B

  • 17)





    Cevap: D

  • 18) “Kılavuz” sözcüğünün eş anlamlısı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

    A) Çanakkale gezisindeki rehberimiz çok bilgiliydi.
    B) Yolunu kaybeden gemi kıyıya ulaşmayı başardı.
    C) Ünlü tarihçi yeni kitabında her şeyi açık açık anlattı.
    D) Tapu kayıtları onun 15. yüzyılda yaşadığını gösteriyor.

    Cevap: A

  • 19)





    Cevap: D

  • 20) Dünyanın en büyük binalarından biri olan Petronas İkiz Kuleleri inşa edildiği 1994 yılından 2003 yılına kadar 452 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek gökdeleniydi. Ta ki 17 Ocak 2003’te Taipei 101 tarafından birinciliği elinden alınana kadar. Şu an dünyanın en yüksek üçüncü gökdeleni. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikiz kulesi. Temeli yerin altına 120 metre kadar iniyor ve bu özelliği ile de dünyanın en derin temeli üzerine inşa edilmiş binası unvanını taşıyor.
    Bu parçada “Petronas İkiz Kuleleri” ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

    A) Ne zaman inşa edildiğine
    B) Kaç kuleden oluştuğuna
    C) Nerede olduğuna
    D) Yapısal özelliklerine

    Cevap: C





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.