LGS Fen Bilimleri Soruları 12 (2018-2019 LGS Sayısal Bölüm Fen Bilimleri)
  • 1) İklim ve hava olayları, birbiri ile ilişkili ancak farkları olan kavramlardır. İklim, geniş bir bölgede uzun yıllar devam eden atmosfer olaylarının ortalamasıdır. Hava olayları ise dar bir alanda ve kısa süre içinde görülen atmosfer olaylarıdır.
    Ahmet, beş gün boyunca her sabah aynı saatte hava olaylarını gözlemlemek için gökyüzünü incelemiş ve termometreyi balkondaki gölge bir yere asarak hava sıcaklığını ölçmüştür. Yaptığı ölçüm ve gözlemleri sonucunda oluşturduğu tablo aşağıdaki gibidir:

    Ahmet’in oluşturduğu hava gözlem tablosu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Bu tablodaki hava durumu yalnızca yaz mevsiminde gözlenir.
    B) Bulunulan bölgenin hava sıcaklığı gün boyunca sürekli ölçülerek kaydedilmiştir.
    C) Hava sıcaklığının aynı olduğu günlerde farklı hava olayları yaşanmıştır.
    D) Geniş alanda yıl boyu benzerlik gösteren atmosfer olaylarının ortalaması alınmıştır.

    Cevap: C

  • 2) Birçok hayvan, bulundukları ortamın zeminine fark edilemeyecek kadar iyi uyum sağlar. Bu durum kamuflaj olarak adlandırılır. Sıklıkla onların renkleri tam olarak bulundukları zeminin rengine benzer. Bazı hayvanlar ise derilerindeki pigmentlerin (renk maddelerinin) dağılımlarını değiştirerek girdiği ortamın zeminine çok benzer desenlenmeler bile gösterebilir. Böylece kamuflaj, hayvanların avcılarından saklanmasına yardımcı da olur.
    Bu açıklamalara göre aşağıdakilerden hangisi kamuflaja örnek verilebilir?

    A) Zehirli arıların etrafında uçan bazı sineklerin de bu arılar gibi sarı-siyah şeritlere sahip olması
    B) Bazı böceklerin saldırıya uğradığında vücudundaki değişik sıvıları ortama salması
    C) Bazı kelebeklerin kanat desenlerine benzer yapraklar üzerinde bulunması
    D) Zehirli ok kurbağasının parlak renklenmesi nedeniyle düşmanları tarafından kolayca tanınıp av olmaktan kurtulması

    Cevap: C

  • 3) Dolu: Havanın içindeki su damlacıklarının çok soğuk hava ile karşılaşıp aniden donması sonucu buz parçaları hâlinde yeryüzüne ulaşması.
    Kırağı: Soğuk günlerin gecelerinde havadaki su buharının yeryüzündeki toprak ve bitki gibi yüzeyler üzerinde kristaller oluşturması.
    Yağmur: Su buharının yükseklere çıktıkça soğuk hava ile karşılaşıp yoğuşarak su damlaları hâlinde yere düşmesi.

    Aşağıda 25°C sınıf ortamındaki deney düzeneğinde içerisinde bir miktar su bulunan cam kabın üzeri şeffaf naylon poşet ile kapatılmıştır. Poşet üzerine sıcaklığı 0°C olan buz parçası yerleştirilmiştir.
    Bir süre sonra cam kap içerisinde yukarıda açıklamaları verilen hava olaylarından hangileri gözlenir?

    A) Yalnız yağmur
    B) Yalnız dolu
    C) Dolu ve kırağı
    D) Kırağı ve yağmur

    Cevap: A

  • 4) Bir okuldaki malzeme dolabında özdeş kapalı cam şişelerde HCl, NaOH, H2SO4 sulu çözeltileri ve saf su bulunmaktadır.
    Ancak şişelerde hangi sıvının bulunduğunu belirten bir etiket yoktur.
    Asitlerin, mavi turnusol kâğıdını kırmızı; bazların ise kırmızı turnusol kâğıdını mavi renge dönüştürdüğünü bilen bir öğrenci şişelere doğru etiketleri yapıştırmak için deney yapıyor. Bu deneyde her şişeye ayrı ayrı bir kırmızı, bir mavi turnusol kâğıdı daldırıp kâğıtlardaki renk değişimini tabloya kaydediyor.

    Buna göre öğrencinin deneyde tabloya kaydettiği verilerin doğru etiketleme için yeterliliğiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yeterlidir, çünkü asit, baz ve nötr sıvılar belirlenmiştir.
    B) Yeterlidir, çünkü bütün çözeltilerdeki turnusol kağıdında renk değişimi gözlenmiştir.
    C) Yeterli değildir, çünkü asitlerin cinsi belirlenememiştir.
    D) Yeterli değildir, çünkü baz ve su belirlenememiştir.


    Cevap: C

  • 5) Hava durumuyla ilgili televizyon haberinde şu bilgiler verilmiştir:
    Tarih: 29.09.2018 Saat: 22.00
    Türkiye’de kasırganın görülmesine saatler kaldı. Meteorolojiden verilen bilgilere göre kasırga İzmir, Aydın, Muğla illerinde etkili olacaktır.
    Tarih: 29.09.2018 Saat: 24.00
    Meteorolojiden son ulaşan bilgilere göre kasırganın Marmara Bölgesi’ne ulaşması bekleniyor. İstanbul, Çanakkale, Edirne etkilenebilir. Özellikle İstanbul’da deniz kabarması, çatı uçması, ağaç devrilmesi gözlenebilir. Vatandaşların dikkatli olması gerekmektedir.
    Tarih: 30.09.2018 Saat: 10.00
    Kasırga yön değiştirerek Ege Denizi’ndeki bazı adaları etkisi altına aldı. Ancak ülkemizin kıyı bölgelerinde sağanak şeklinde yağmur beklenmektedir.
    Bu televizyon haberine göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Türkiye’de iklim değişimlerinin etkilerinin görülmediği
    B) Türkiye’nin şiddetli kasırgaların etkisi altına girmeyeceği
    C) Hava durumuyla ilgili tahminlerin değişkenlik gösterebileceği
    D) Deniz kıyısından iç bölgelere ilerledikçe kasırgaların hızının arttığı

    Cevap: C

  • 6)

    Yukarıdaki düzenekle sınıfta deney yapan Mehmet, “Sizin de gözlemlediğiniz gibi yalnızca I. kaptaki kireç suyu bulandı.” diyor. 
    Buna göre, bu deneyin hipotezi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fotosentez sonucu oksijen açığa çıkar.
    B) Fotosentezin gerçekleşmesi için karbondioksit gereklidir.
    C) Oksijenli solunum sonucu karbondioksit açığa çıkar.
    D) Oksijenli solunumun gerçekleşmesi için yeşil bitkiler gereklidir.

    Cevap: C

  • 7) Bir öğrenci tabloda verilen malzemeleri kullanarak yaptığı deneyde, cisimlerin bulundukları zemine uyguladıkları basıncın zemine uyguladıkları dik kuvvetin büyüklüğüne bağlı olup olmadığını araştıracaktır.
    Tablo: Deneyde Kullanılan Malzemeler
    • 2 adet özdeş sünger
    • 1 adet 1000 gramlık dikdörtgenler prizması şeklinde tuğla
    • 2 adet 1000 gramlık küp şeklinde demir blok
    Öğrenci, verilen malzemelerle iki düzenek hazırlayıp karşılaştıracaktır. Düzeneklerden birincisi aşağıda verilmiştir.





    Cevap: C

  • 8) Ayşe’nin, yurt dışında yaşayan arkadaşı Zeynep ile telefon konuşması şu şekildedir:
    Ayşe: Temmuz ayı İzmir’de çok sıcak geçiyor. Hiç rüzgâr esmiyor. Havanın nemi artıyor. Orada hava durumu nasıl?
    Zeynep: Burada şu an yaşanan mevsim nedeniyle devam eden yoğun sis ve kar yağışı var. Ulaşım olumsuz etkilendiği için uçak seferleri iptal edildi. Bu hafta Türkiye’ye gelmeyi düşünmüştüm bu yüzden gelemedim.

    Şekilde yerküre üzerinde numara ile gösterilen dört yer verilmiştir.
    Buna göre Zeynep’in yaşadığı şehrin, numaralı yerlerin hangisinde bulunması beklenir?

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV

    Cevap: D

  • 9) Mevsimlerin başlangıcı olarak dört önemli tarih bulunur. Bunlar, 21 Haziran, 21 Aralık, 21 Mart ve 23 Eylül tarihleridir.
    Örneğin 21 Haziran’da Kuzey Yarım Küre’de yaz mevsimi başlarken, en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Aynı tarihte Güney Yarım Küre’de bu durumların tam tersi yaşanır.
    Bir öğrenci yerküre üzerinde belirlediği K, L, M ve N noktalarının verilen tarihlerdeki gece-gündüz süreleri ile ilgili kartlar hazırlamıştır. 21 Haziran için hazırlanan kart şekildeki gibidir.





    Cevap: A

  • 10) Ağzı açık bir kapta, kaynama sıcaklığında bulunan belirli miktardaki saf bir sıvı ısıtılıyor.
    Bu sıvı buharlaşırken aşağıdaki özelliklerinden hangisi değişmez?

    A) Kütlesi
    B) Tanecik sayısı
    C) Hacmi
    D) Buharlaşma ısısı

    Cevap: D





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.