...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Bilim Uygulamaları DERSİ 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Etrafına ışık saçan maddelere ...................... denir. 
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) ışık kaynağı
    B) ışık  demeti
    C) ışık süzgeci
    D) ışık deposu

    Cevap: A

  • 2)
    I. Evsel atıklar

    II. Fabrika atıkları
    III. Hastane atıkları
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri çevre kirliliğine sebep olabilir?

    A) I ve III
    B) II ve III
    C) I ve II
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 3) Aşağıdakilerden hangisi memeli bir hayvan değildir?

    A) Güvercin
    B) Yarasa
    C) Koyun
    D) Kedi

    Cevap: A

  • 4) Bir bölgenin ekosisteminin bozulması sonucunda;
    I. Bölgedeki canlıların yaşam alanı bozulur.
    II. Biyolojik çeşitlilik azalır.
    III. Bölgenin ikliminde değişiklikler görülür.
    verilenlerden hangisi veya hangileri gerçekleşir?

    A) I ve III
    B) II ve III
    C) I ve II
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 5) Aşağıda verilenlerden hangisi doğal ışık kaynağı değildir?

    A) Ateş böceği
    B) Yıldız
    C) Yıldırım
    D) Ay

    Cevap: D

  • 6) Aşağıdakilerden hangisi opak bir madde değildir?

    A) Kitap
    B) Kapı
    C) Su
    D) Siyah perde

    Cevap: C

  • 7) Ormanlıkların azalması sonucu aşağıdakilerden hangisi görülmez?

    A) Oksijen üretimi artar.
    B) Ekosistemde bozulmalar görünür.
    C) İklim değişiklikleri yaşanır.
    D) Hava kirliliği görülür.

    Cevap: A

  • 8)
    I. Tam olarak söndürülmeyen ateşler.

    II. Söndürülmeden atılan sigara izmaritleri.
    III. Cam kırıkları
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri orman yangınlarına sebep olabilir?

    A) I ve III
    B) II ve III
    C) I ve II
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 9) Üzerine gelen ışığın bir bölümünü tutup bir bölümünü geçiren maddelere ...................... denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) saydam
    B) yarı saydam
    C) opak
    D) yarı opak

    Cevap: B

  • 10) Aşağıdakilerden hangisi devre elemanlarından biri değildir?

    A) Pil
    B) Kablo
    C) Akü
    D) Anahtar

    Cevap: C

  • 11) Aşağıdakilerden hangisi çevre sorunlarına karşı yapılabilecek işlemlerden biri değildir?

    A) Çevre sorunlarına karşı bilinçli olmalıyız.
    B) Ağaç dikimi ve bakımını yapmalıyız.
    C) Geri dönüştürülebilen maddeler kullanmalıyız.
    D) Fosil yakıtlar tüketmeliyiz.

    Cevap: D

  • 12) Devre elemanları ile ilgili aşağıdaki açıklamalar verilmiştir.
    * Devrenin enerji kaynağını sağlar.
    * Elektrik enerjisinin devre elemanları arasında hareketini sağlar.
    * Devrenin açılıp kapanmasını sağlar.
    Buna göre aşağıda verilenlerden hangisinin karşılığı yukarıda yoktur?

    A) Anahtar
    B) Pil
    C) Bağlantı kablosu
    D) Ampul

    Cevap: D

  • 13)
    I. Penguen
    II. Sazan
    III. Yılan
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yumurtlayarak çoğalır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 14) Aşağıda verilenlerden hangisi yapay ışık kaynağı değildir?

    A) Lamba
    B) Far
    C) Yıldız
    D) Mum

    Cevap: C

  • 15)
    I. Ay
    II. Güneş
    III. Dünya
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri ışık kaynağıdır?

    A) I ve II
    B) Yalnız II
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 16)
    I. Doğrusal ilerler.
    II. Boşlukta ilerlemez.
    III. Bir kaynağı olmak zorundadır.
    Yukarıda ışık ile ilgili verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: C

  • 17) Çevre kirliliğinin en büyük kaynağı ............... 'dır.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) insan
    B) hayvan
    C) doğa olayları
    D) bitki

    Cevap: A

  • 18) Aşağıdakilerden hangisi sürüngendir?

    A) Kurbağa
    B) Kertenkele
    C) Kaplumbağa
    D) Penguen

    Cevap: B

  • 19)
    I. Cam şişe
    II. Naylon poşet
    III. Ayna
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri saydam maddedir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: A

  • 20) Kendisine gelen ışığın tamamını yansıtan maddelere ............ denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) saydam
    B) yarı saydam
    C) opak
    D) yarı opak

    Cevap: C




  • Bilim Uygulamaları Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.