...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF Çevre Eğitimi DERSİ 2. DÖNEM 2. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Sürdürülebilir kalkınma ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Bir plan dahilinde yapılır.
    B) Gelecekteki kuşakların gereksinimleri korunur.
    C) Günümüzden çok gelecek üzerine planlanır.
    D) Doğal kaynakların kullanımını planlar.

    Cevap: C

  • 2) Aşağıdaki maddelerden hangisi doğada en uzun sürede yok olur?

    A) Kağıt
    B) Plastik
    C) Cam
    D) Kumaş

    Cevap: B

  • 3) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Toprak kirliliği hava kirliliğini de etkilemektedir.
    B) Hava kirliliği sonucunda temiz hava alanları daralmaktadır.
    C) Su kirliliğinin temel nedeni hava kirliliğidir.
    D) Toprak, hava ve su kirliliğinin önüne geçilmediğinde küresel çevre sorunları oluşmaktadır.

    Cevap: C

  • 4) Aşağıdakilerden hangisi geri dönüşüme örnek değildir?

    A) Bitmiş bir pilin tekrar işlenip farklı alanlarda kullanılması.
    B) Kullanılmış bir poşetin eritilerek naylon yapımında kullanılması.
    C) Seramik bardağın eritilerek başka bir ürün için kullanılması.
    D) Bozulmuş bir cep telefonun tamir edilerek yeniden kullanılması.

    Cevap: D

  • 5) Aşağıdakilerden hangisi geri dönüştürülebilir doğal enerji kaynakları arasındadır?

    A) Doğal gaz
    B) Petrol
    C) Linyit
    D) Batarya

    Cevap: D

  • 6) Bir bölgede yaşayan canlı türünün azalması olarak tanımlanan çevre sorunu hangisidir?

    A) Biyolojik çeşitliliğin azalması
    B) Biyo yakıtların azalması
    C) Biyolojik sistemin azalması
    D) Biyolojik devamlılığın azalması

    Cevap: A

  • 7) Sürdürülebilir kalkınma için;
    I. Yeraltı ve yer üstü suları
    II. Toprak
    III. Bitki örtüsü 
    verilenlerden hangisi veya hangilerinin korunması önemlidir?

    A) II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 8) Geri kazanım ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Sıvı atıklar için geçerlidir.
    B) Geri dönüşüm kavramını da kapsar.
    C) Maddenin belirli işlemlerden geçerek yeni bir madde üretilmesi olayıdır.
    D) Madde; fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerden geçer.

    Cevap: A

  • 9) Aşağıdakilerden hangisi küresel çevre sorunlarına örnek değildir?

    A) Sera etkisi
    B) Global ısınma
    C) Venezuela'da ki yanardağın patlaması
    D) Buzulların erimesi

    Cevap: C

  • 10) I. Biyo çeşitliliğin artması
    II. İklim özelliğinin değişmesi
    III. Küresel ısınma 
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri ormansızlaşmanın sonucunda görülebilir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: B

  • 11) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Doğal dengenin korunması için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz.
    B) Doğal dengenin korunması için geri dönüşebilen ürünler kullanmamalıyız.
    C) Doğaya bırakılan her çöp dolaylı veya doğrudan toprağı, suyu ve havayı etkilemektedir.
    D) Geri dönüştürülebilir ürünlerin kullanılması doğal kaynakların ömrünü uzatır.

    Cevap: B

  • 12) Kullanılan maddelerin ömrü bittikten sonra geri kazandırılması gerekmektedir. Ancak doğadaki bütün maddeler geri dönüşüme uygun değildir.
    Buna göre:
    * Cam
    * Karton
    * Metal
    * Kompozit
    * Plastik
    verilenlerden kaç tanesi geri dönüştürülebilir?

    A) 5
    B) 4
    C) 3
    D) 2

    Cevap: A

  • 13) Bir yazıcı tonerinin bittikten sonra doldurulup kullanılmasına ........................... denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) geri dönüşüm
    B) geri kazanım
    C) tekrar kullanım
    D) sürdürülebilir kullanım

    Cevap: C

  • 14)
    I. Konut ısıtımında

    II. Elektrik enerjisi elde etmede
    III. Fosil yakıt elde etmede
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri güneş enerjisinin kullanım alanları arasındadır?

    A) II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 15)
    I. Atıkların denize atılması

    II. Kimyasal atıkların toprağa gömülmesi
    III. Geri dönüştürülemeyen maddelerin yakılarak imha edilmesi.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri çevre kirliliğine sebep olur?

    A) II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 16) Aşağıdakilerden hangisi doğrudan toprak kirliliğine neden olmaz?

    A) Kimyasal gübre kullanımı
    B) Sanayi atıkları
    C) Daha iyi verim için tarım ilaçlarını kullanılması.
    D) Araba egzozundan çıkan gazlar.

    Cevap: D

  • 17) I. Yerel çevre sorunları küresel çevre sorunlarının temelini oluşturmaktadır.
    II. Çevre problemlerinin oluşmasında en önemli faktör insandır.
    III. Yerel çevre problemleri zamanla dünyayı etkileyecek derecede çevre problemlerine yol açar.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: C

  • 18) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Çevre kirliliği sadece insan hayatını olumsuz etkilemektedir.
    B) Çevre kirliliğinin temel nedeni insandır.
    C) Çevre sorunları birbiri ile ilişkilidir.
    D) Çevre kirliliği dünyaya büyük oranda tahribatlar vermektedir.

    Cevap: A

  • 19) Bir maddenin kullanım ömrü dolduktan sonra maddeye:
    I. Geri kazanım
    II. Geri dönüşüm
    III. Tekrar kullanım
    verilenlerden hangisi veya hangileri uygulanabilir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 20) Bir bölgede uzun yıllar boyunca devam eden hava olaylarına iklim denir. Ancak çevre sorunlarından dolayı bölgelerin ve dolayısı ile dünyanın iklimi değişmektedir.
    İklim değişikliği sonucunda;
    I. Küresel ısınma
    II. Yakıta olan ihtiyacın azalması
    III. Biyo çeşitliliğin azalması
    verilenlerden hangisi veya hangileri görülür?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: D




  • Çevre Eğitimi Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 8. Sınıf Çevre Eğitimi Benzer Sınavlar


 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.