...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Bilim Uygulamaları DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına .............. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Sindirim
    B) Dolaşım
    C) Boşaltım
    D) Aktarım

    Cevap: C

  • 2)
    * Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir.
    * Vücudun mikroplara karşı dirençli olmasını sağlar.
    * Portakal, mandalina gibi yiyeceklerde bulunur.
    Yukarıda özellikleri verilen vitamin hangisidir?

    A) B vitamini
    B) K vitamini
    C) C vitamini
    D) D vitamini

    Cevap: C

  • 3)
    I. Güneş ışınları ile alınabilir.
    II. Kalsiyum ve fosforun emilerek kemiklerde hapsedilmesini sağlar.
    III. Balık yağıyla doğrudan alına bilir.
    D vitamini ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: C

  • 4) Mikropları süzerek atıkları vücudumuzdan atan organ hangisidir?

    A) Böbrek
    B) Üretar
    C) Kalın bağırsak
    D) İnce bağırsak

    Cevap: C

  • 5) Aşağıdakilerden hangisi boşaltımı sağlayan yapı ve organlardan biri değildir?

    A) Böbrekler
    B) Kalp
    C) Üreter
    D) Üretra

    Cevap: B

  • 6)
    I. Eksikliği fazla görülmez.
    II. Deri sağlığını korur
    III. Yeşil sebzeler, tahıllar, süt ve bitkisel yağda bolca bulunur.
    E vitamini ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: C

  • 7) Aşağıda verilen yiyeceklerden hangisi diğerlerine göre en az D vitamini barındırır?

    A) Balık yağı
    B) Süt
    C) Tereyağı
    D) Yeşil sebzeler.

    Cevap: D

  • 8) Aşağıda verilenlerden hangisi üretranın görevidir?

    A) Kanı süzerek zararlı maddelerden temizler.
    B) İdrarı, idrar kesesine taşır.
    C) İdrarı idrar kesesin de bir süre tutar.
    D) İdrarı dışarı atar.

    Cevap: D

  • 9) Aşağıda verilenlerden hangisi üreterin görevidir?

    A) Kanı süzerek zararlı maddelerden temizler.
    B) İdrarı, idrar kesesine taşır.
    C) İdrarı idrar kesesin de bir süre tutar.
    D) İdrarı dışarı atar.

    Cevap: B

  • 10)
    * Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
    * Karaciğer, balık, yeşil sebzeler, şeftali ve muzda bolca bulunur.
    Yukarıda özellikleri verilen vitamin hangisidir?

    A) B vitamini
    B) K vitamini
    C) C vitamini
    D) D vitamini

    Cevap: B

  • 11) Aşağıda verilenlerden hangisi böbreklerin görevidir?

    A) Kanı süzerek zararlı maddelerden temizler.
    B) İdrarı, idrar kesesine taşır.
    C) İdrarı idrar kesesin de bir süre tutar.
    D) İdrarı dışarı atar.

    Cevap: A

  • 12) Böbreklerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Vücudumuzun en önemli organlarından biridir.
    B) Görevlerini yapmadığı takdirde zararlı maddeler vücudumuzda birikir.
    C) Yetişkin ve sağlıklı böbreklere sahip bir insan günde 0,5 litre idrar üretir.
    D) Böbreklerimiz mikropları süzerek vücudumuzdan dışarı atamaz.

    Cevap: C

  • 13)
    I. Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımı ile ilgili görev yapar.
    II. Tahıl, yumurta, süt ve süt ürünlerinin çoğunda B vitamini bulunur.
    III. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
    B vitamini ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: A

  • 14)
    * İştah, sindirim ve sinir sistemi için gereklidir.
    * Tahıllar, yağsız etler, yerfıstığı, tavuk ve ceviz gibi ürünlerde bulunur.
    Yukarıda özellikleri verilen vitamin hangisidir?

    A) B vitamini
    B) K vitamini
    C) C vitamini
    D) D vitamini

    Cevap: A

  • 15) Aşağıdakilerden hangisi böbrek sağlığımızı korumak için yapılması gerekenlerden birisi değildir?

    A) Bol su içilmeli
    B) Aşırı baharatlı yiyecekler tüketilmeli.
    C) Vücudun bel bölgesi üşütülmemeli.
    D) Tuvaletten sonra eller sabunla yıkanmalı.

    Cevap: B




  • Bilim Uygulamaları Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.