...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Adamı sokakta kıstırıp bir güzel marizlemişler.
    Yukarıda verilen cümle hangi dil türüdür?

    A) Şive
    B) Argo
    C) Jargon
    D) Ağız
    E) Ölçünlü dil

    Cevap: B

  • 2) Edebiyat ve bilim arasındaki ilişki ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Edebiyatla bilim arasında farklı şekillerde ilişki söz konusudur.
    B) Her ikisinin temelinde de insan faktörü vardır.
    C) Edebiyat ile bilim bir birleri ile aynı yöntemleri kullanırlar.
    D) Edebiyat bilimi, bilim de edebiyatı etkiler.
    E) Edebiyatla bilim arasındaki ilişki karşılıklıdır.

    Cevap: C

  • 3)
    I. Sözlü edebiyat
    II. Yazılı edebiyat
    III. Divan edebiyatı
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri İslamiyet öncesi Türk edebiyatına örnektir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III
    E) Yalnız I

    Cevap: A

  • 4) Bir dilin bir ülke sınırları içinde farklı yerleşim bölgelerinde ses, şekil ve anlamca farklılaşan konuşma biçimine ................ denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Şive
    B) Lehçe
    C) Argo
    D) Ağız
    E) Ölçünlü dil

    Cevap: D

  • 5)
    I. Trajedi
    II. Komedi
    III. Dram
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri modern tiyatronun öğelerindendir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 6) Aşağıdakilerden hangisi modern Türk tiyatrosuna örnek değildir?

    A) Komedi
    B) Meddah
    C) Ortaoyunu
    D) Karagöz
    E) Seyirlik köy oyunları

    Cevap: A

  • 7)
    I. Tiyatro
    II. Edebiyat
    III. Müzik
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri fonetik sanatlar kategorisindedir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: D

  • 8)
    I. İşitsel
    II. Görsel
    III. Dramatik
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri güzel sanatlar kategorisindedir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 9) Aynı meslekte veya toplulukta insanların ortak dilden ayrı olarak kullandıkları özel dil veya söz daracığına ne denir?

    A) Şive
    B) Lehçe
    C) Jargon
    D) Ağız
    E) Ölçünlü dil

    Cevap: C

  • 10)
    I. Kanıları değiştirmek
    II. Yönlendirmek ve uyarmak
    III. Bilgi ve haber vermek
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri öğretici metinlerinin yazılış amaçlarındandır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 11)
    I. Dil vasıtası ile insandan insana ve nesilden nesile aktarılan her beşeri ifadedir.
    II. Dil aracıyla estetik bir ifadedir.
    III. Dinamik bir konuşma kurgusudur.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri edebiyatın tanımları arasındadır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III
    E) Yalnız I

    Cevap: C

  • 12)
    I. Heykel
    II. Mimari
    III. Bale
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri görsel sanatlar kategorisindedir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: C

  • 13)
    I. Anonim halk edebiyatı
    II. Dini-tasavvufi halk edebiyatı
    III. Aşk edebiyatı
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatına örnektir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III
    E) Yalnız I

    Cevap: C

  • 14)
    I. Tiyatro
    II. Dans
    III. Opera
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri ritmik sanatlar kategorisindedir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 15)
    I. Edebi bir heyecan uyandırmak
    II. Estetik zevk ve anlayış kazandırmak
    III. Coşku ve heyecanı dile getirmek
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri sanat metinlerinin yazılış amaçlarındandır?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E




  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.