...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 10. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdakilerden hangisi sözlü iletişimde konuşma aşamasında yapılması gerekenlerden biri değildir?

    A) Araştırma yapma
    B) Gereksiz ifadelerden kaçınma
    C) Zamanı verimli kullanma
    D) Vurgu, jest ve mimiklere dikkat etme
    E) Teknolojik araçlardan yararlanma

    Cevap: D

  • 2)
    I. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
    II. Romantizmin izleri görülür
    III. Kahramanlarını halktan seçerek, gerçekliğe yönelir.
    Samipaşazade Sezai ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) Yalnız I
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 3) Aşağıdakilerden hangisi sözlü iletişimde hazırlık aşamasında yapılması gerekenlerden biri değildir?

    A) Konuyu ve amacı belirleme
    B) Konuyla ilgili özet yapma
    C) Prova yapma
    D) Araştırma yapma
    E) Görsel ve işitsel araçlardan yararlanma

    Cevap: B

  • 4) Aşağıdakilerden hangisi yazma sürecinin aşamalarından biri değildir?

    A) Plan
    B) Kuluçka
    C) Hazırlık
    D) Taslak oluşturma
    E) Paylaşım

    Cevap: B

  • 5) Aşağıdaki yazarlardan hangisinin eserleri batı etkisiyle yazılmıştır?

    A) Atilla İlhan
    B) Karacaoğlan
    C) Nedim
    D) Yusuf Has Hacib
    E) Kaşgarlı Mahmut

    Cevap: A

  • 6)
    I. 13.yy ile 14.yy kullanılmıştır.
    II. Eski Türkçe'nin devamı niteliğindedir.
    III. Hazar denizinin kuzeyinde ve Orta Asya'da kullanıldı.
    Kuzey-Doğu Türkçesi ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) Yalnız I
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 7)
    I. Aşk
    II. Tasavvuf
    III. Kahramanlık
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri mesnevinin işlediği konular arasındadır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) Yalnız II
    E) Yalnız III

    Cevap: C

  • 8)
    I. Osmanlı Türkçesi
    II. Eski Anadolu Türkçesi
    III. Türkiye Türkçesi
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Batı Türkçesinin kolları arasındadır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) Yalnız I
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 9)
    I. Divan edebiyatına ait bir nazım şeklidir.
    II. Fars edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir.
    III. Her beyti kendi arasında kafiyelidir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri mesnevi için doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) Yalnız II
    E) Yalnız III

    Cevap: C

  • 10)
    I. Milli edebiyat dönemi hikayecilerindendir.
    II. Sade halk dilini savunur.
    III. Konularını gündelik hayattan, çocukluk ve askerlik anılarından almıştır.
    Ömer Seyfettin ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) Yalnız I
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 11) Halk hikayeleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Göçebe hayattan yerleşik hayata geçişin ilk ürünleridir.
    B) Masal, menkıbe, destan gibi ürünlerle beslenerek uzun soluklu olaylar anlatılır.
    C) Gelişiminde tarihin ve dini olayların etkisi vardır.
    D) Genellikle acı ve ızdırap konularını ele alır.
    E) Hikayelerde olaylar gerçek veya gerçeğe yakındır.

    Cevap: D

  • 12)
    I. Divan edebiyatının güçlü şairlerindendir.
    II. Sonraki dönemlerin şairlerini de etkilemiştir.
    III. Türk edebiyatında lirik şair olarak önemli bir yer kaplar.
    Fuzuli ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) Yalnız I
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) I, II ve III

    Cevap: E

  • 13)
    I. Ali Şir Nevai
    II. Hamdullah Hamdi
    III. Fuzuli
    Yukarıda verilen edebiyatçılardan hangisi veya hangileri Leyla ile Mecnu'nu konu alan mesnevi yazmıştır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) Yalnız II
    E) Yalnız III

    Cevap: C

  • 14)
    I. Sagu
    II. Koşuk
    III. Kök Türk Yazıtları
    Yukarıda verilen edebi ürünlerden hangisi veya hangileri islamiyetin kabulünden önceki Türk edebiyatına örnektir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız III

    Cevap: D

  • 15)
    I. Kök Türk
    II. Arap
    III. Kiril
    Yukarıda verilen alfabelerden hangisi veya hangileri Türkler tarafından kullanılmıştır?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız III

    Cevap: D




  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.