...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Yanlış yerde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve zamanda ışık kullanılması hangisi ile açıklanır?

    A) Işık çokluğu
    B) Işık kirliliği
    C) Işık çöplüğü
    D) Işık israfı

    Cevap: B

  • 2) Uzay boşluğunda dolaşarak uzay araştırmaları için bilimsel veriler toplayan araca ............................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) Uzay sondası
    B) Uzay mekiği
    C) Uzay roketi
    D) Uzay teleskobu

    Cevap: A

  • 3) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin uzaya gönderdiği aktif gözlem uydularımızdan biri biri değildir?

    A) Hitbird
    B) Rasat
    C) Göktürk-2
    D) Göktürk-1


    Cevap: A

  • 4) Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin uzaya gönderdiği haberleşme uydularından biri değildir?

    A) Türksat 3A
    B) Türksat 4A
    C) Türksat 4B
    D) Türksat 5A


    Cevap: D

  • 5)
    I. Yalıtım malzemesi üretimi
    II. Yapay kalp pompası
    III. Güneş enerji panelleri
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri uzay araştırmalarının teknolojiye sağladığı yararlar arasındadır?

    A) Yalnız III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 6)
    I. Dünya yörüngesinde dolaşan büyük uzay araçlarıdır.
    II. İçinde astronotların yaşayabileceği bir ortam bulunur.
    III. Deney ve araştırmaları uzaydan yapılmasına olanak sağlar.
    Uzay istasyonu ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 7)
    I. Silindirik bir yapısı vardır.
    II. Mercek ve aynalardan oluşur.
    III. Işığı bir noktada toplayıp büyüterek gök cisimlerini daha parlak ve açık olmasını sağlar.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri teleskobun yapısı için doğrudur?

    A) Yalnız III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 8)
    I. Bir teleskobun gücü gözlem yapılan alanda teleskoba ulaşan ışık miktarı ile doğru orantılıdır.
    II. Işık miktarı arttıkça teleskoba gelen görüntü netleşir.
    III. Teleskop ışığa görüntü netleştirmek için ihtiyacı vardır.
    Yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 9) Sabit teleskopların kullanılarak uzay gözlemlerinin yapıldığı yerlere ne denir?

    A) Rasathane
    B) Uzay istasyonu
    C) NASA
    D) Gök istasyonu

    Cevap: A

  • 10) Uzay araştırmalarına yardımcı olmak amacıyla insan eliyle yapılmış uydulara ne denir?

    A) Uzay sondası
    B) Yapay uydu
    C) Uzay roketi
    D) Uzay teleskobu

    Cevap: B

  • 11)
    * Teleskobun gözlem yapılan bölgeden ışığı toplayan kısımdır..
    * Teleskobun daha iyi görüntü vermesini sağlar.
    Yukarıda görevi verilen teleskop parçası hangisidir?

    A) Kundak
    B) Optik tüp
    C) Bulucu dürbün
    D) Teleskop açıklığı

    Cevap: D

  • 12)
    * Teleskobun üzerinde bulunan basit dürbündür.
    * Göz merceğine bakılmadan önce gök cismini daha kolay bulunmasını sağlar.
    Yukarıda görevi verilen teleskop parçası hangisidir?

    A) Kundak
    B) Optik tüp
    C) Bulucu dürbün
    D) Teleskop açıklığı

    Cevap: C

  • 13) Dünya çevresinde değişik yörüngelerde dönen ve artık bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümüne ne ad verilir?

    A) Uzay atıkları
    B) Uzay kirliliği
    C) Uzay çöplüğü
    D) Uzay boşluğu

    Cevap: B

  • 14) Aşağıdakilerden hangisi rasathane kurulacak bir bölgede olması gereken özelliklerden biri değildir?

    A) Bulutsuz gece sayısının fazla olması
    B) Havadaki nem oranının yüksek olması
    C) Deprem kuşaklarına uzak olması
    D) Hava kirliliğinin düşük olması

    Cevap: B

  • 15) Yeryüzündeki teleskoplardan daha uzak mesafeleri gösterebilen ve uzayda belli bir yörüngede dolaşan gözlem aracı hangisidir?

    A) Uzay sondası
    B) Uzay mekiği
    C) Uzay roketi
    D) Uzay teleskobu

    Cevap: D




  • Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.