...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 6. SINIF Bilim Uygulamaları DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1)
    * Gırtlak ile akciğer arasındaki hava taşıyıcı kanaldır.
    * Kıkırdak ve halkalı yapıya sahiptir.
    * Balgam oluşumu burada gerçekleşir.
    Yukarıda verilen özellikler hangi solunum organının özellikleridir?

    A) Gırtlak
    B) Yutak
    C) Soluk borusu
    D) Bronşlar

    Cevap: C

  • 2)
    I. Akciğerin yapısında milyonlarca alveol vardır.
    II. Alveoller kılcal damarlar ile gaz alış verişi yapar.
    III. Alveollerin etrafı kılcal damarlarla çevrilmiştir.
    Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) I, II ve III
    C) II ve III
    D) I ve II

    Cevap: B

  • 3) Akciğerlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Solunum sisteminin temel organıdır.
    B) Göğüs boşluğunda bulunur.
    C) Akciğerlerin dışı ince bir zarla kaplıdır.
    D) Süngere benzer bir yapıdadır. ve hacmi büyüktür.

    Cevap: C

  • 4)
    I. Kasılıp gevşeyerek akciğerlere hava giriş çıkışını sağlar.
    II. Soluk alma ve verme işine yardımcı olur.
    III. Göğüs boşluğunda basınç farklılığı oluştururlar.
    Diyafram ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) Yalnız II
    B) I, II ve III
    C) II ve III
    D) I ve II

    Cevap: B

  • 5)
    * Yemek borusu ile soluk borusunun birleştiği kavşak görevi yapar.
    * Lokmaların yemek borusuna geçmesini sağlar.
    * Nefesin burundan alınmayacağı durumlarda nefesin ağızdan alınmasını sağlar.
    Yukarıda verilen özellikler hangi solunum organının özellikleridir?

    A) Gırtlak
    B) Yutak
    C) Soluk borusu
    D) Bronşlar

    Cevap: B

  • 6) Solumun sisteminin bir parçası olan burun ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

    A) Solunum kanalının ilk organıdır.
    B) Solunan havanın kokusunu algılar
    C) Solunan havayı nemlendirir.
    D) Yapısında özel ve hareketli kapakçık bulunur.

    Cevap: D

  • 7)
    * Soluk borusunun başlangıcında bulunan kıkırdaktan oluşan bir yapıdır.
    * Yutak ile ses borusu arasında bulunan ses kutusudur.
    * Ses telleri burada bulunur.
    Yukarıda verilen özellikler hangi solunum organının özellikleridir?

    A) Gırtlak
    B) Yutak
    C) Soluk borusu
    D) Bronşlar

    Cevap: A

  • 8) Soluk borusunun zar tabakası havadaki toz ve mikropları tutarak ............. şeklinde yutağa getirir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) Tükürük
    B) Balgam
    C) Asit
    D) Baz

    Cevap: B

  • 9)
    I. Göğüs boşluğu daralır.
    II. Akciğer daralır ve küçülür.
    III. Akciğerlerdeki kirli hava burundan dışarı atılır.
    Soluk verme olayı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) I ve III

    Cevap: C

  • 10) Aşağıda verilenlerden hangisi solunum sistemi için doğru değildir?

    A) Havadaki gerekli gazları hücrelere ulaştırır.
    B) Artık gazları vücut dışına atar.
    C) Yaşam boyu gaz alış verişinde bulunur.
    D) Sadece gün ışığında görev yapar.

    Cevap: D

  • 11)
    * Soluk borusunun sağ ve sol akciğerlere bağlanmasını sağlar.
    * Akciğer içerisinde sürekli incelen kollara ayrılırlar.
    Yukarıda verilen özellikler hangi solunum organının özellikleridir?


    A) Gırtlak
    B) Yutak
    C) Soluk borusu
    D) Bronşlar

    Cevap: D

  • 12)
    I. Canlılar yaşamak için hava, su ve besinleri kullanmak zorundadır.
    II. Kan hücrelere besin taşır.
    III. Solunum sonucunda su ve karbondioksit gibi ürünler açığa çıkar.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 13) Aşağıdakilerden hangisi soluk alma esnasında görülebilecek olaylardan biri değildir?

    A) Göğüs boşluğu genişler
    B) İç basınç düşer
    C) Diyafram kası kubbeleşir.
    D) Kaburgalar arasındaki kaslar kasılır.

    Cevap: C

  • 14) Akciğerlerin yapısında bulunan alveollerin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gaz alışverişini sağlamak
    B) Havayı nemlendirmek
    C) Mikropları tutmak
    D) Sesi oluşturmak
    Cevap:

  • 15) Aşağıdakilerden hangisi solunum sisteminde bulunmaz?

    A) Burun
    B) Yutak
    C) Mide
    D) Diyafram

    Cevap: C




  • Bilim Uygulamaları Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.