LGS İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Soruları 11 (2014 Teog 2.Dönem Mazeret)
  • 1) Millî varlığa düşman cemiyetlerden bazıları,
    ülkenin kurtuluşunun Osmanlı Hükûmetinin
    vereceği kararları uygulayarak gerçekleşeceğini,
    bir kısmı da yabancı ve güçlü bir
    devletin himayesine girmekle sağlanabileceğini
    savunuyorlardı.

    Yalnızca bu bilgiden, millî varlığa düşman
    cemiyetlerin;

    I- Manda ve himayeyi savundukları

    II- Millî Mücadele’ye karşı oldukları

    III- İstanbul Hükûmetine ve padişaha bağlı
    kaldıkları

    IV- İtilaf Devletleri tarafından desteklendikleri

    özelliklerinden hangileri çıkarılabilir?

    A) I ve III
    B) I, II ve III


    C) I, II ve IV
    D) I, III ve IV

    Cevap: B

  • 2) “Bir millet kültür ordusuna sahip olmadıkça,
    savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler
    elde ederse etsin, o zaferlerin sürekli
    sonuçlar vermesi, ancak kültür ordusunun
    varlığına bağlıdır.”
    ATATÜRK

    Atatürk bu sözüyle, yönetim anlayışında
    önem verdiği millî güç unsurlarından hangisini
    vurgulamıştır?


    A) Askeri gücü
    B) Siyasi gücü


    C) Ekonomik gücü
    D) Sosyokültürel gücü

    Cevap: D

  • 3) Ermenilerle yapılan Gümrü Antlaşması,
    Büyük Millet Meclisinin (BMM) imzaladığı
    ilk antlaşmadır. Bu antlaşmayla Kars ve
    çevresi kurtarılmış; hatta Ermeniler, Sevr
    Antlaşması’nın geçersiz olduğunu kabul
    etmişlerdir.

    Bu bilgilere göre Gümrü Antlaşması’yla
    ilgili, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


    A) Doğu sınırlarımızı kesin olarak çizmiştir.


    B) BMM’nin uluslararası alandaki ilk siyasi

    başarısıdır.


    C) Ermenileri, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki

    isteklerinden vazgeçirmiştir.


    D) Ermenilerin BMM’yi resmen tanımalarını

    sağlamıştır.

    Cevap: A

  • 4) Mustafa Kemal, Sofya askerî ataşeliği sırasında;

    • bölgede kalan Türkleri ziyaret ederek
    onlarla yakın ilişkiler kurmuş,

    • Türklerin sosyal ve siyasi haklarının yükseltilmesi
    için çalışmalar yapmıştır.

    Mustafa Kemal’in, bu faaliyetleri gerçekleştirmesinde;

    I- millet sevgisi

    II- görev bilinci

    III- yaratıcı düşüncesi

    özelliklerinden hangileri etkili olmuştur?

    A) Yalnız I
    B) I ve II


    C) I ve III
    D) II ve III

    Cevap: B

  • 5) Cumhuriyet Dönemi’nde kabul edilip yürürlüğe
    konulan Kabotaj Kanunu’yla, Türkiye
    kıyılarında deniz taşımacılığı ile limanlar
    arasında gemi işletme ve ticaret yapma
    hakkı, Türk vatandaşlarına ve Türk bayrağı
    taşıyan gemilere tanındı.

    Buna göre Kabotaj Kanunu’yla Türkiye
    Cumhuriyeti Devleti, aşağıdakilerden hangisini
    benimsemiş olamaz?


    A) Millet egemenliğini


    B) Millî ekonomi politikasını


    C) Egemen devlet anlayışını


    D) Bağımsız devlet siyasetini

    Cevap: A

  • 6) İtilaf Devletleri ile TBMM Hükûmeti arasında
    imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması’na
    göre;


    • Türklerle Yunanlılar arasındaki çatışmaya
    son verilecek,

    • İstanbul ve Boğazlar, Türk mülki idaresine
    teslim olunacaktır.

    Bu kararlara göre Ateşkes hakkında;

    I- Kurtuluş Savaşı’nın askerî safhasını
    tamamlamıştır.

    II- esas barışın şartlarını belirlemiştir.

    III- İtilaf Devletleri’nin, TBMM Hükûmetinin
    varlığını tanımasını sağlamıştır.

    yorumlarından hangileri yapılabilir?

    A) I ve II
    B) I ve III


    C) II ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: B

  • 7) Mustafa Kemal’in gerçekleştirdiği inkılapların
    temelinde Atatürk ilkeleri yer alır. Mustafa
    Kemal bu ilkelere dayanarak ülkede
    siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda
    inkılaplar yapmıştır.

    Bu bilgide Atatürk ilkelerinin hangi ortak
    özelliği vurgulanmıştır? 


    A) Evrensellik
    B) Barışçılık


    C) Uygulanabilirlik
    D) Bilimsellik

    Cevap: C

  • 8) Nutuk; gelecek nesillere Kurtuluş Savaşı’nı
    ve sonrasındaki gelişmeleri anlatmak için,
    1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı
    ile başlayıp 1927’ye kadar gerçekleşen
    olayları anlatan ve tarihe kaynaklık eden bir
    eserdir.

    Verilen bu bilgiden Nutuk ile ilgili, aşağıdakilerden
    hangisine ulaşılamaz?


    A) Yazarına
    B) Amacına


    C) İçeriğine
    D) Tarihsel değerine 

    Cevap: A

  • 9) İtilaf Devletleri’nin, Londra Konferansı’nda
    TBMM Hükûmetine sunduğu tekliflere göre;

    • Yunanlılarca işgal edilen İzmir ili Türklere
    geri verilecek, ancak şehirde Yunan kuvveti
    bulunacak,

    • Milletler Cemiyeti, İzmir’i yönetmesi için
    Hristiyan bir vali tayin edecekti.

    İtilaf Devletleri’nin bu teklifleri, TBMM
    Hükûmeti tarafından kabul edilmemiştir.

    TBMM Hükûmeti bu teklifleri, aşağıdakilerden
    hangisine aykırı bulduğu için kabul
    etmemiştir?


    A) Eşitliğe
    B) Çağdaşlığa


    C) Bağımsızlığa
    D) Demokrasiye


    Cevap: C

  • 10)
    I- “Millet, millî hâkimiyeti ve Türk milliyetçiliğini
    esas kabul etmiştir.”

    II- “Türkiye Cumhuriyeti halkı düşüncesiyle,
    anlayışıyla medeni olduğunu ispat etmek
    ve göstermek zorundadır.”

    III- “Teşkilatımızda millî güçlerin etken ve
    millî iradenin egemen olması esas kabul
    edilmiştir.”

    IV- “Dünyada herşey için; medeniyet için,
    hayat için, başarı için, en gerçek yol
    gösterici ilimdir, fendir.”

    Mustafa Kemal Atatürk’ün yukarıdaki
    görüşlerinden hangileri kişisel egemenliğe
    karşı olduğunun kanıtı olabilir? 


    A) I ve II
    B) I ve III


    C) III ve IV
    D) I, II ve IV

    Cevap: B

  • 11) Yıl 1925’tir. Askerlik çağı gelmiş olan
    gençlerin askere alma işlemleri yapılacaktır.
    Askerlik şubesine gelen gençler, işlemleri
    yapılmak üzere sırayla çağrılmaya başlanır.
    “Ahmet oğlu Ali!” diye bir çağrı yapılınca iki
    genç birden görevlinin karşısına çıkarlar.
    Görevli kişi;

    ‒ Evladım, ben bir kişi çağırdım. Niçin iki
    kişi birden geldiniz?
    Gençlerden biri;

    ‒ Efendim, çağırdığınız kişi benim, der.
    Öbür genç de;
    ‒ Efendim, ben de Ahmet oğlu Ali’yim, diyerek
    cevap verir.

    Paragrafta anlatılan durum, aşağıdaki
    kanunlardan hangisinin çıkarılma gerekçelerinden
    biri olabilir? 


    A) Soyadı Kanunu’nun


    B) Kabotaj Kanunu’nun


    C) Türk Medenî Kanunu’nun


    D) Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun

    Cevap: A

  • 12) Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı sırasında
    Mecliste yaptığı bir konuşmada; “Komutan
    ne kadar değerli olursa olsun, komuta ettiği
    birlikler askerlik mesleğinin niteliklerinden
    yoksunsa, hiçbir varlık gösteremez.” demiştir.

    Millî Mücadele Dönemi’nde, TBMM’nin yaptığı
    aşağıdaki çalışmalardan hangilerinin,
    Atatürk’ün bu sözüne dayanılarak gerçekleştirildiği
    söylenebilir?


    A) Düzenli ordunun kurulması –Temsil Heyetinin

    oluşturulması


    B) Kuvayımilliyenin kaldırılması – Düzenli

    ordunun kurulması


    C) Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun kabulü –

    İstiklal Mahkemelerinin kurulması


    D) Temsil Heyetinin oluşturulması – Teşkilât-ı

    Esasiye Kanunu’nun kabulü

    Cevap: B

  • 13) “Atatürkçülüğün özü, kültürel değerler ve
    geleneklerine bağlı ama bir o kadar da
    her türlü yeniliğe son derece açık bireyler
    yetiştirmektir.” diyen bir öğrenci, bu fikrini,
    aşağıdaki
    Atatürkçülük ilkelerinden hangilerine
    dayanarak söylemiş olabilir? 


    A) Laiklik – Devletçilik


    B) Halkçılık – İnkılapçılık


    C) Halkçılık – Cumhuriyetçilik


    D) Milliyetçilik – İnkılapçılık

    Cevap: D

  • 14) “Ulusun içerideki birliğinin hem belli hem
    denenmiş olması, gelecek için en büyük
    güvençtir.”
    ATATÜRK

    Atatürk bu sözünü, aşağıdakilerden hangisinin
    uygulama sonuçlarına dayanarak
    söylemiş olabilir?


    A) 1921 Anayasası’nın


    B) Takrir-i Sükun Yasası’nın


    C) Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun


    D) Tekâlif-i Milliye Emirleri’nin

    Cevap: D

  • 15)

    Diyagramdaki (?) yerine, aşağıdaki kavramlardan
    hangisi getirilmelidir?


    A) Uzlaşma
    B) Millîleşme


    C) Çağdaşlaşma
    D) Sosyalleşme

    Cevap: C

  • 16) Sömürge arayışı içindeki İtalya, 1911 yılında
    Osmanlı toprağı olan Trablusgarp’a saldırdı.
    Osmanlı’nın o tarihlerde Trablusgarp’a ordu
    ve donanma gönderebilecek durumu olmadığı
    için Mustafa Kemal ve bir grup genç
    Osmanlı subayı, gizlice Trablusgarp’a gittiler.
    Bu subaylar orada yerli halkı örgütleyerek
    Trablusgarp’ı savundular. Ayrıca Derne ve
    Tobruk’ta da İtalyanlara karşı başarılı mücadeleler
    verdiler.

    Yalnız bu bilgilere dayanarak, aşağıdakilerden
    hangisine ulaşılamaz?



    A) İtalyanların saldırgan bir tutum izlediğine


    B) Mustafa Kemal ve arkadaşlarının teşkilatçı

    olduğuna


    C) Osmanlı’nın askeri gücünün yetersizliğine


    D) Derne ve Tobruk’taki savaşlardan sonra

    İtalyanların sömürgecilikten vazgeçtiğine


    Cevap: D

  • 17) “Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslümanların da aynı haklardan yararlanmaları şartıyla kabul edilecek ve sağlanacaktır.”
    Misakımillî kararlarından olan bu madde
    ile aşağıdakilerden hangisi amaçlanmış
    olabilir?


    A) Ülkemizde yaşayan azınlıklara istedikleri

    hakları vermek


    B) Millî ve ekonomik kalkınmamızı engelleyen

    ayrıcalıkları kaldırmak


    C) Vatanın sınırlarını çizerek bütünlüğünü

    sağlamak


    D) Sınırlarımız dışındaki Müslümanların haklarını

    korumak

    Cevap: D

  • 18) MADDE 1: Ülkeyi, yabancı devlet güçlerinden
    kurtarmak ve saldırıları önlemek
    amacına yönelik kurulan
    Büyük Millet Meclisine (BMM)
    karşı düşünce ve uygulamalarıyla
    veya yazdıkları yazılarla muhalefet
    ve bozgunculuk edenler
    vatan haini sayılırlar.

    MADDE 4: Olağanüstü ve aceleyi gerektiren
    durumlarda zanlının yakalandığı
    yerdeki ceza mahkemesi de yargılama
    yapmaya ve karar vermeye
    yetkilidir.

    Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun bu maddeleriyle
    aşağıdakilerden hangisi amaçlanmış
    olamaz?


    A) Yargılamayı hızlandırmak


    B) İşgallerin haksızlığını dünyaya duyurmak


    C) Millî Mücadele’ye karşı çıkanları yargılamak


    D) BMM’ye karşı olumsuz hareketleri önlemek

    Cevap: B

  • 19) Öğretimin birleştirilmesini sağlamak için
    dönemin Millî Eğitim Bakanı Vasıf Çınar
    Bey; “Bir devletin irfan ve genel maarif
    siyasetinde, milletin fikir ve his itibarıyla
    birliğini sağlamak için öğretimin birleştirilmesi
    en doğru, en ilmî ve en asri, her yerde
    faydaları ve iyiliği görülmüş bir umdedir
    (ilkedir).” ifadelerinin bulunduğu bir kanun
    teklifini Meclise sunmuştur.

    Bu teklife göre kanunun kabulünün gerekçesi,
    aşağıdakilerden hangisidir?


    A) İnanç birliğini kurmak


    B) Karma eğitimi sağlamak


    C) Okuma yazma oranını artırmak


    D) Düşünce ve duygu birliğini gerçekleştirmek

    Cevap: D

  • 20)

    Bekir Bey’in yukarıdaki konuşması ülkemizde,
    aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin
    uygulandığına kanıttır? 


    A) Cumhuriyetçiliğin
    B) Milliyetçiliğin


    C) Halkçılığın
    D) Laikliğin

    Cevap: C





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.