ALES Matematik Soruları 12 (2009 Ales İlkbahar - Temel işlemler, köklü sayılar, problemler)
  • 1) Mert, Şekil I deki kareyi keserek Şekil II deki parçalardan elde etmek istiyor.
    Buna göre, Mert en fazla kaç parça elde edebilir?


    A) 4
    B) 5
    C) 6
    D) 7
    E) 8
    Cevap: C

  • 2) Saatteki hızı a km olan bir aracın hareket etmesinden 2 saat sonra, aynı yerden, saatteki hızı b km olan bir başka araç bu araçla aynı yönde hareket ediyor.
    b > a olduğuna göre, hızı b km olan araç kaç saat sonra diğerine yetişir?





    Cevap: E

  • 3) a, b ve c birer reel sayı olmak üzere, a < 0 < b < c olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi her zaman doğrudur?



    Cevap: A

  • 4)



    Cevap: E

  • 5)



    Cevap: D

  • 6) a, b, c birer reel sayı olmak üzere,
    a − b − c > 0
    b − c < 0
    olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi her zaman doğrudur?

    A) a > 2b
    B) a > 2c
    C) 2b > c
    D) a − b > 0
    E) a + b + c > 0

    Cevap: A

  • 7) Öykü ve Nisan bir oyun oynamaktadır. Bu oyuna göre, Öykü dört basamaklı iki sayı söylüyor, Nisan, sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlayarak topluyor ve sonucu Öykü’ye söylüyor. Nisan, sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlarken sayının son iki basamağındaki sayıya bakıyor ve bu sayı 50 ya da 50 den büyükse sayıyı bir üst yüzlüğe, 50 den küçükse bir alt yüzlüğe yuvarlıyor.
    ÖRNEK: Öykü’nün söylediği sayılar 1425 ve 3467 olsun. Nisan bu sayıları
    1425 için 25 < 50 olduğundan 1400
    3467 için 67 > 50 olduğundan 3500
    olarak yuvarlıyor.
    Bulduğu toplamı da
    1400 + 3500 = 4900 olarak söylüyor.
    Öykü 4587 ve 3409 sayılarını söylerse Nisan’ın yuvarlama yaparak bulduğu toplam ile gerçek toplam arasındaki fark kaç olur?

    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6

    Cevap: C

  • 8) Kısa kenarı a cm, uzun kenarı b cm olan dikdörtgen biçimindeki bir levha ısıtılıyor. Isıtıldıktan sonra levhanın her bir kenar uzunluğunun arttığı gözlemleniyor.

    Isıtıldıktan sonra levhanın çevresinin uzunluğunun ısıtılmadan öncekine oranı kaçtır?

    A) 6 / 5
    B) 9 / 4
    C) 11 / 5
    D) 11 / 10
    E) 21 / 20
    Cevap: E

  • 9)



    Cevap: D

  • 10) x en çok üç basamaklı pozitif bir tam sayı olmak üzere
    T ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların toplamı
    Ç ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların çarpımı
    olarak tanımlanıyor.
    ÖRNEKLER:
    T ( 3) = 3
    T ( 34) = 3 + 4 = 7
    Ç ( 5 ) = 5
    Ç ( 314 ) = 3 • 1• 4 = 12
    Ç ( x ) = 12
    yapan en büyük üç basamaklı sayı için T ( x ) kaçtır?

    A) 6
    B) 8
    C) 9
    D) 12
    E) 13

    Cevap: C

  • 11) x, y pozitif tam sayılar olmak üzere,


    olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi
    doğrudur?


    A) K < L < M
    B) L < K < M
    C) L < M < K
    D) M < K < L
    E) M < L < K

    Cevap: D

  • 12) 10 kız, 15 erkek öğrencinin katıldığı bir sınavda kız öğrencilerin puan ortalaması 85, erkek öğrencilerin puan ortalaması 75 olduğuna göre, tüm öğrencilerin puan ortalaması kaçtır?

    A) 78
    B) 79
    C) 80
    D) 81
    E) 82

    Cevap: B

  • 13) Öykü ve Nisan bir oyun oynamaktadır. Bu oyuna göre, Öykü dört basamaklı iki sayı söylüyor, Nisan, sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlayarak topluyor ve sonucu Öykü’ye söylüyor. Nisan, sayıları en yakın yüzlüğe yuvarlarken sayının son iki basamağındaki sayıya bakıyor ve bu sayı 50 ya da 50 den büyükse sayıyı bir üst yüzlüğe, 50 den küçükse bir alt yüzlüğe yuvarlıyor.
    ÖRNEK: Öykü’nün söylediği sayılar 1425 ve 3467 olsun. Nisan bu sayıları
    1425 için 25 < 50 olduğundan 1400
    3467 için 67 > 50 olduğundan 3500
    olarak yuvarlıyor.
    Bulduğu toplamı da
    1400 + 3500 = 4900 olarak söylüyor.
    Nisan’ın bulduğu toplam 5900 ise aşağıdakilerden hangisi Öykü’nün söylediği sayılar olamaz?

    A) 3624 ve 2284
    B) 1456 ve 4351
    C) 3245 ve 2678
    D) 3698 ve 2103
    E) 4123 ve 1794

    Cevap: D

  • 14) 35 sayısının pozitif tam sayı bölenlerinin toplamı kaçtır?

    A) 48
    B) 49
    C) 50
    D) 52
    E) 54

    Cevap: A

  • 15) x en çok üç basamaklı pozitif bir tam sayı olmak üzere
    T ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların toplamı
    Ç ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların çarpımı
    olarak tanımlanıyor.
    ÖRNEKLER:
    T ( 3) = 3
    T ( 34) = 3 + 4 = 7
    Ç ( 5 ) = 5
    Ç ( 314 ) = 3 • 1• 4 = 12
    T (75) + Ç (57 ) toplamı kaçtır?

    A) 40
    B) 47
    C) 54
    D) 70
    E) 132

    Cevap: B

  • 16) x en çok üç basamaklı pozitif bir tam sayı olmak üzere
    T ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların toplamı
    Ç ( x ) : x sayısının basamaklarındaki rakamların çarpımı
    olarak tanımlanıyor.
    ÖRNEKLER:
    T ( 3) = 3
    T ( 34) = 3 + 4 = 7
    Ç ( 5 ) = 5
    Ç ( 314 ) = 3 • 1• 4 = 12
    Ç ( x ) = 81
    yapan kaç farklı x tam sayısı vardır?

    A) 3
    B) 4
    C) 6
    D) 7
    E) 8

    Cevap: D

  • 17) Bir sınıftaki öğrenciler atkı ya da eldivenden en az birini takmıştır. Sınıfta hem atkı hem eldiven takan 3 öğrenci, yalnız eldiven takan 8 öğrenci vardır.
    Sınıftaki öğrenci sayısı 24 olduğuna göre, sınıfta yalnız atkı takan kaç öğrenci vardır?

    A) 11
    B) 12
    C) 13
    D) 14
    E) 16

    Cevap: C

  • 18) a, b pozitif tam sayılar olmak üzere,
    ab = 3
    c = 8b
    olduğuna göre, b nin alabileceği en büyük değer için a + b + c toplamı kaçtır?


    A) 30
    B) 28
    C) 23
    D) 20
    E) 18

    Cevap: B

  • 19)







    Cevap: D

  • 20) Bir depoda belirli miktarda su vardır. Bu depoya 110 litre su eklenirse depoda a litre su oluyor, depodan 70 litre su alınırsa depoda a / 3 litre su kalıyor.
    Buna göre, depoda başlangıçta kaç litre su vardı?

    A) 135
    B) 140
    C) 145
    D) 150
    E) 160

    Cevap: E





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.