...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 10. SINIF Kimya DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Kum ve sodyum karbonat karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtılıp soğutulmasıyla elde edilen maddeye ............... denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Cam
    B) Çimento
    C) Kireç
    D) Tuz
    E) Plastik

    Cevap: A

  • 2)
    I. Halk dilinde karbonat olarak bilinir.
    II. Beyaz renkli ve katı halde bir maddedir.
    III. Hamur işlerinin temel malzemesidir.
    Yukarıdaki verilenlerden hangisi veya hangileri sodyum birakarbonat için doğrudur?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) I, II ve III
    E) I ve III

    Cevap: D

  • 3) Alüminyum sülfat ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Doğada alüminogenit minerali olarak bulunur.
    B) Beyaz renkli parlak kristallerden oluşur.
    C) Suda çözünmez.
    D) Gıda, kağıt, tekstil gibi alanlarda kullanılır.
    E) Diğer alüminyum tuzların elde edilmesinde alüminyum sülfattan yararlanılır.

    Cevap: C

  • 4) Bitkilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu azotlu, fosforlu ve potasyumlu maddelere .................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Gübre
    B) Kimyasal
    C) Klorür
    D) Kalsiyum
    E) Karbonata

    Cevap: A

  • 5) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Tıp alanında tuz türlerinden sodyum klorür kullanılır.
    B) Deterjan yapımında sodyum sülfat kullanılır.
    C) Doğal sodyum sülfat kristal yapılı bir tuzdur.
    D) Halk dilinde çamaşır sodası olarak bilinen kimyasal sodyum karbonattır.
    E) Sodyum karbonat çamaşır ve tüllerin beyazlatılmasında kullanılır.

    Cevap: C

  • 6)
    I. Bağ dokusu
    II. Düz kaslar
    III. Epitel doku
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yemek borusunu oluşturan dokular arasındadır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız III

    Cevap: D

  • 7) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Sindirim sisteminin ilk organı ağızdır.
    B) Tükürük salgısı ağız içinin ıslaklığını ve besinlerin yumuşatılmasını sağlar.
    C) Tükürük bileşiminin büyük bir kısmını su oluşturur.
    D) Tükürük salgısı asidik özellik sağlar.
    E) Tükürükte su haricinde mukus, amilaz enzimi, sodyum ve kalsiyum iyonları bulunur.

    Cevap: D

  • 8)
    I. Verimli topraklarda
    II. Volkanik bölgelerde
    III. Deniz suyunda
    IV. Çürümüş bitkilerde
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri amonyum tuzlarının doğal olarak oluşabileceği alanlar arasındadır?

    A) I, II, III ve IV
    B) I ve II
    C) I, II ve III
    D) I, III ve IV
    E) II ve IV

    Cevap: A

  • 9)
    I. Yemek borusundan besinler peristalistik hareketlerle mideye indirilir.
    II. Midede mekanik ve kimyasal sindirim yapılır.
    III. Kimyasal sindirim sırasında mide mukus ve mide öz suyunu salgılar.
    Yukarıda verilenlerden ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız III

    Cevap: D

  • 10) Amonyum klorür ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Halk arasında nişadır olarak bilinir.
    B) Suda çözünürlüğü çok azdır.
    C) Üşütme ve öksürük tedavisinde kullanılan ilaçların bileşiminde kullanılır.
    D) Balgam söktürücü özelliğine sahiptir.
    E) Boya imalatında da kullanılır.

    Cevap: B

  • 11)
    I. Tarım alanında
    II. Hayvan yeminde
    III. Tıp alanında
    IV. Kompres yapımında
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri tuzun kullanım alanları içerisinde yer alır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) I, II, III ve IV

    Cevap: E

  • 12)
    * Halk arasında güherçile olarak bilinir.
    * Beyaz renkli ve kabuksu yapısı vardır.
    * Kayaçlarda ve mağaralarda doğal olarak bulunur.
    Yukarıdaki özellikleri verilen kimyasal hangisidir?

    A) Sodyum birarbonat
    B) Potasyum nitrat
    C) Sodyum klarür
    D) Sodyum sülfat
    E) Sodyum karbonat

    Cevap: B

  • 13)
    * Yalıtım malzemesi olarak kullanır.
    * Tıp alanında ortopedik ameliyatlarda kemik rejenerasyonunda kullanılır.
    * Ekmekte maya için kullanılır
    Yukarıdaki özellikleri verilen kimyasal hangisidir?

    A) Sodyum birarbonat
    B) Potasyum nitrat
    C) Sodyum klarür
    D) Kalsiyum karbonata
    E) Kalsiyum sülfat

    Cevap: E

  • 14)
    I. Yumuşatıcılar
    II. Tuz ruhu
    III. Metal parlatıcılar
    IV. Kireç çözücüler
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri günlük yaşamda kullandığımız kimyasal ürünler arasındadır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) I, II, III ve IV

    Cevap: E

  • 15)

    Cevap:




  • Kimya Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.