...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 5. SINIF Çevre Eğitimi DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdakilerden hangisi doğal dengenin değişmesine sebep olmamaktadır?

    A) Hızlı artan nüfus
    B) Yapay gübre kullanımı
    C) Fosil yakıt kullanımı
    D) Biyokütle kullanımı

    Cevap: D

  • 2)
    I. Biyokütle
    II. Hava
    III. Kömür
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır?

    A) I, II ve II
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II ve III

    Cevap: B

  • 3) Ormanlarla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Bütün canlılar için önemlidir.
    B) Birçok canlıya ev sahipliği yapar
    C) Bolca karbondioksit gazı salgılar
    D) Yağış, nem ve sıcaklık dengesini sağlar

    Cevap: C

  • 4) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Havadaki gazların miktarının değişmesi hava kirliliğine neden olmaktadır.
    B) Soluduğumuz havanın temiz olması canlıların sağlıklı yaşaması açısından çok önemlidir.
    C) Soluduğumuz havayı kirletmemek için toplu taşıma araçları yerine kendi aracımızı kullanmalıyız.
    D) Sanayi tesislerini yerleşim yerlerinden uzak tutarak havayı temiz tutabiliriz.

    Cevap: C

  • 5) Aşağıdakilerden hangisi doğal denge bileşenlerinden değildir?

    A) Hava
    B) Toprak
    C) Bitki örtüsü
    D) Uzay

    Cevap: D

  • 6)
    I. Canlıların en önemli yaşam kaynağıdır.
    II. Yeryüzündeki su kaynaklarından sadece yüzde 1'i içilebilir.
    III. Doğada yeniden su üretilemez.

    Su ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I, II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II ve III

    Cevap: A

  • 7) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Atıkların tekrar geri kazandırılmasına geri dönüşüm denir.
    B) İhtiyaçlarımızı karşılarken geri dönüşümü olan ürünleri tercih etmeliyiz.
    C) Geri dönüştürülebilir atıkları geri dönüşüm kutularına bırakmalıyız.
    D) Ekme, et gibi yiyecekler geri dönüştürülebilir.

    Cevap: D

  • 8)
    I. Evsel atıklar
    II. Kimyasal atıklar
    III. Nükleer atıklar
    Yukarıda verilen atıklardan hangisi veya hangileri doğal dengeyi bozy

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) Yalnız III

    Cevap: C

  • 9)
    I. Suyu korumak
    II. Ormanları korumak
    III. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğal dengenin korunması için yapılabilecekler arasındadır?

    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) II ve III
    D) I, II ve III

    Cevap: D

  • 10)
    I. Kentleşme
    II. Nüfus artışı
    III. Sanayileşme
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri hava kirliliğini olumsuz etkilemektedir?

    A) I, II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II ve III

    Cevap: A

  • 11) Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kayağı değildir?

    A) Güneş
    B) Su
    C) Doğal gaz
    D) Rüzgar

    Cevap: C

  • 12) Bir bölgede doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluktur.
    Yukarıda açıklaması verilen doğal çevre bileşeni hangisidir?

    A) Su
    B) İklim
    C) Bitki örtüsü
    D) Jeolojik yapı

    Cevap: C

  • 13) Canlı ve cansız varlıklar beraber yaşadığı çevrede bir birleri ile bir uyum içerisindedir. Bu uyuma ......................... denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Doğal denge
    B) Doğal silkülasyon
    C) Çevresel denge
    D) Çevresel döngü

    Cevap: A

  • 14)
    I. Teknolojik ürünler
    II. Kitle imha silahları
    III. Egzoz gazları
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğal dengeyi bozy

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    D) Yalnız III

    Cevap: C

  • 15) Toprağı korumak için aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?

    A) Bilinçsiz bir şekilde kullanmamalıyız.
    B) Verimli tarım alanlarına yerleşim yerleri kurmamalıyız.
    C) Gereksiz yere tarım ilacı kullanmamalıyız.
    D) Suni gübre kullanmalıyız.

    Cevap: D




  • Çevre Eğitimi Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.