AÖL Türk Dili ve Edebiyatı Soruları 5 (2017 -18 1.Dönem 2.Oturum 541)
  • 1) Bazı tat ve kokuların insan üzerinde sihirli bir etkisi vardır. Bu sihirli güç sizi bugünden alıp geçmişte bir yolculuğa çıkarır. Bazen çocukluğumuza, bazen bir bayram anısına, bazen de eski bir dost ziyaretine alır götürür. Akide şekerinin tadında da bu sihirli gücü bulursunuz, göz alıcı renkleriyle, damağınızda bıraktığı tatla geçmişin özlemini dindiriverir. Elmasları, yakutları, zümrütleri andıran renkleriyle; güllü, tarçınlı, karanfilli ve elbette naneli aromalarıyla bu lezzet Osmanlı’da hangi tatta ise bugün de aynı tattadır.
    Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmamıştır?

    A) Karşılaştırmadan
    B) Benzetmeden
    C) Örneklemeden
    D) Tanık göstermeden

    Cevap: D

  • 2)
    Çoktandır tekneyi aldı sular
    Çoktandır ümitler sende ölüm
    Sabır tesbihim kopmak üzredir
    Ne gün kalkacak bu perde ölüm
    Bu dörtlükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tekrir(yineleme)
    B) İntak(konuşturma)
    C) Telmih(hatırlatma)
    D) Tezat(zıtlık)
    Cevap: A

  • 3)
    Kılıçlar parlayıp toplar atıldı
    İki asker birbirine katıldı
    Erişti bak Nusret, birden alındı
    Şükür Hak Yezdan’a!, der Yusuf
    Paşa
    Bu dörtlüğün teması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kahramanlık
    B) Yalnızlık
    C) Aşk
    D) Korku

    Cevap: A

  • 4) İlkokullarda ve anaokulunda çocuklara hayata dair gerçeklikleri öğretmek için kahramanları hayvanlar, bitkiler ve cansız varlıklar olan kısa hikâyeler okunmalıdır. Bu yolla çocukların verilmek istenen mesajı kolay bir şekilde alması amaçlanır.
    Bu parçaya göre ilkokul ve anaokulunda çocuklara okutulması en uygun tür aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Hikâye
    B) Fabl
    C) Makale
    D) Roman

    Cevap: B

  • 5)

    Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi sıfat değildir?

    A) I.
    B) II.
    C) III.
    D) IV.

    Cevap: C

  • 6) Aşağıdaki parçaların hangisinde kahraman anlatıcının bakış açısı kullanılmıştır?

    A) Ayşe usulca kalktı. Yatağın ke narına oturdu. Yorganını çekti. Acıyan, yanan göz kapaklarına biçarelerin biricik tesellisi olan uyku bile yaklaşamıyordu. Sabaha doğru ancak dalabilmişti.
    B) Biz bir gün kalkıp Nimet’in evine gittik. Çok ısrar etmiş, illa çaya geleceksiniz demişti. Duran’la beni anasına ve babasına tanıttı. Bunlar benim pazarda en yakın arkadaşlarım, Allah razı olsun bir dediğimi iki etmiyorlar, diye başlayıp aralıksız anlatmaya durmuştu.
    C) Dernek toplandı, önce bir seçim yapıldı. Avukat Selami, başkan oldu. Ödül verilecekler lisetesini de o hazırlayacaktı. Ardından şenlik kararı alındı. İlçenin önde gelen isimlerine davetiyeler yollandı, gerekli izinler alındı.
    D) Çocuklar bu sevimli ve müşfik kadına, âdeta elinde  üyüdükleri bir dadı, aynı zamanda bir arkadaş gibi ısındılar. Gülüyorlar, oynuyorlar, boynuna sarılıp duruyorlardı. O da çocukları kucaklıyor, yukarıya götürüyor, koşturup oynatıyordu.

    Cevap: B

  • 7) Aşağıdakilerin hangisinde bağlaç kullanılmıştır?

    A) Çocukken sevimli bir evde oturuyorduk.
    B) Yarışmaya romanla katılmayı düşünüyorum.
    C) Bol bol nasihat etti ama onu dinlemedik.
    D) Karadeniz’in yaylaları turistleri cezbediyor.

    Cevap: C

  • 8) Aşağıdakilerin hangisinde “gibi” edatı cümleye benzetme anlamı katmaktadır?

    A) Seni saat beş gibi tekrar arayacağım.
    B) Adam, parayı aldığı gibi kaçmaya başladı.
    C) İstanbul, Ankara, Bursa gibi şehirler sanayi şehridir.
    D) Cennet gibi bir vatanda yaşadığımız için çok şanslıyız.

    Cevap: D

  • 9)
    •  Olay hikâyesi Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından geliştirilmiştir.
    •  Durum hikâyesinde olaydan çok günlük yaşamın bir kesiti anlatılır.
    • Olay hikâyesinin edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Sait Faik Abasıyanık’tır.
    Bu cümleler doğru-yanlış bakımından değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

    A) Y – D – D
    B) D – D – Y
    C) Y – Y – D
    D) D – Y – Y

    Cevap: B

  • 10)
    Mecliste ârif ol kelâmı dinle
    İl, iki söylerse sen birin söyle
    Elinden geldikçe sen iyilik eyle
    Hatıra dokunup yıkıcı olma
    Bu dörtlük, konusuna göre aşağıdaki şiir türlerinin hangisine örnektir?

    A) Satirik
    B) Didaktik
    C) Lirik
    D) Pastoral

    Cevap: B

  • 11) Aşağıdaki dizelerin hangisinde mecazlı bir söyleyiş yoktur?

    A) Dilin şeker olmuş şerbetten ezer, Altın tas içinde bala dönmüşsün
    B) Bir bademin altına yorgun oturmak biraz Ayrı ayrı seyretmek çiçek açmış her dalı.
    C) Kardır yağan üstümüze geceden Yağmurlu, karanlık bir düşünceden
    D) Kimsesiz gecelerim, bu kesik sesle doldu, Artık, atan kalbim de bir ayak sesi oldu.

    Cevap: B

  • 12)
    Edebiyatın sosyolojik imkânı, temelde edebiyat-toplum ilişkisini
    kurcalamak ve her iki alan arasında kopmaz bağların mevcudiyetini dile getirmektir. Ne edebiyat toplumdan ne de toplum edebiyattan bağımsız algılanabilir. Edebiyat doğrudan
    toplumsal gerçekliği ve toplum olaylarını anlatmasa dahi toplumsal yapı ile ilgili olmak, ondan etkilenmek durumundadır. Çünkü edebiyatın oluştuğu, geliştiği ve anlatıldığı ortam tamamıyla toplumdur.
    Bu paragrafta üzerinde durulan konu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Edebiyat – toplum ilişkisi
    B) Edebiyatın işlevi
    C) Türk edebiyatının tarihî temelleri
    D) Edebiyatın tanımı

    Cevap: A

  • 13)
    - Şaşırma
    - Sevinç
    - Uyarı
    Aşağıdakilerin hangisinde ünlem, cümleye bu anlamlardan birini katmamıştır?

    A) Aa! Geziye sen de mi geliyorsun?
    B) Yeter artık, kendine bir çekidüzen ver!
    C) Yaşasın, üniversiteye kabul edilmişim!
    D) Aman! İyilik yapsan da kıymet bilen mi var?

    Cevap: D

  • 14) Herhangi bir konuda bilgi vermek, yol göstermek amacıyla şiir yazmak isteyen şairin kullanması gereken şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Lirik
    B) Satirik
    C) Epik
    D) Didaktik
    Cevap: D

  • 15) Bir sosyal sınıfın, bir meslek grubunun veya bir topluluğun üyelerinin kullandığı; genel dilin kelimelerine yeni anlamlar yükleyerek veya yeni kelimeler, deyimler katarak oluşturulan özel dildir.
    Bu cümlede tanımı yapılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ağız
    B) Argo
    C) Lehçe
    D) Şive

    Cevap: B

  • 16) Aşağıdaki eserlerden hangisi fabl özelliği göstermektedir?

    A) Harname
    B) Leyla ile Mecnun
    C) Seyahatname
    D) Cihannüma

    Cevap: A

  • 17)
    Nice güzellere bağlandım kaldım
    Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum
    Her türlü isteğim topraktan aldım
    Benim sadık yârim kara topraktır

    Düşman geldi tabur tabur dizildi
    Alnımıza kara yazı yazıldı
    Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
    Eğri kılıç kında paslanmalıdır
    Bu iki dörtlükle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Halk şiiri geleneğinin izlerini taşırlar.
    B) Hece ölçüsüyle yazılmışlardır.
    C) Uyak düzenleri benzerdir.
    D) Aynı konuyu işlemişlerdir.
    Cevap: D

  • 18)
    - Söyleyeni belli değildir.
    - Olağanüstü olaylar anlatılır.
    - Yer ve zaman belirsizdir.
    Özellikleri verilen edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Masal
    B) Roman
    C) Hikâye
    D) Tiyatro

    Cevap: A

  • 19)
    I. Tiyatro
    II. Edebiyat
    III. Opera
    IV. Heykel
    Numaralanmış terimlerden hangileri dramatik(ritmik) sanatlardandır?

    A) I ve II.
    B) II ve IV.
    C) I ve III.
    D) III ve IV.

    Cevap: C

  • 20) Aşağıdakilerden hangisi halk şiiri nazım biçimlerinden değildir?
    A) Koşma
    B) Mâni
    C) Gazel
    D) Türkü
    Cevap: C





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.