...................... OKULU 2019-2020 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Temel Dinî Bilgiler DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Münafık ve nifak kavramlarını kısaca açıklayınız.

    Münafık:

    Nifak:


    Cevap: Münafık: İslamda inanılması gereken şartlara kalbi ile inanamayan ancak söz ve davranışları ile inanmış gibi görünen kişidir. --- Nifak: Müslüman gibi görünmesine rağmen kalben inanmama eylemine denir.

  • 2) Aşağıda verilmiş Amentü suresinin Türkçe anlamın aşağıya yazınız.

    “Âmentü billâhi ve melâiketihi ve kütübihi ve rusulihi ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ ve’l-ba’sü ba’de’l-mevti hakkun. Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve resûluhu.”








    Cevap: Allah’a (c.c), meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan (c.c.) olduğu- na inandım. Ölümden sonra diriliş haktır. Allah’tan (c.c.) başka ilah olmadığına, Hz. Muhammed’in (s.a.v) O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik ederim

  • 3) Aşağıda verilen kavramların tanımlarını yanlarına yapınız.

    İcmali İman:

    Tafsili İman:



    Cevap: İcmali İman: Özet bir şekilde imanın şartlarını kabul edip detaya inmemektir. --- Tafsili iman: İmanın şartlarının yanında Peygamber efendimizin getirdiği dine ait tüm olgulara iman etmek demektir.

  • 4) Altı çeşit hadis vardır. Bu hadisleri aşağıya yazınız.

    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Cevap: Meşhur hadis -- Mütevatir Hadis -- Ahad Hadis -- Sahih Hadis -- Hasen Hadis -- Zayıf Hadis

  • 5) Meleklerin özelliklerinden beş tanesini aşağıya yazınız.

    *
    *
    *
    *
    *

    Cevap: Yiyip içmezler -- Cinsiyetleri yoktur -- İsyan etmezler -- Gece gündüz Allah'ı anarlar --- Görünmezler

  • 6) Mütevatir hadislerle ilgili kısaca bilgi veriniz.








    Cevap: Sahabeden itibaren korunarak iletilen hadislerdir. İslam dininde kesinlikle doğruluğuna inanılması gerekmektedir. Reddeden kişi İslam ile bağlantısı kesilir.

  • 7) Bir müminin imanının geçerli olması için gerekli şartlardan beş tanesini yazınız.

    *
    *
    *
    *
    *


    Cevap: İman ümitsizlik halinde olmamalıdır. --- İman şüphe barındırmamalıdır. --- Dinde farz veya haram olan hükümleri tamamen kabul etmelidir. --- İman sadece sözde olmamalı, davranışlarla da tasdiklenmelidir.

  • 8) Ahad hadis nedir? Kısaca açıklayınız?








    Cevap: Bir veya birkaç kişinin naklettiği haber, hadis, Haber-i vahid'tir. Mütevatir olmayan tüm hadisler için kullanılır. Kesin bilgi ifade etmez.

  • 9) Aşağıda verilen kutsal kitapları indirilmiş olduğu  Peygamberle eşleştiriniz.
    a. Zebur
    b. Tevrat
    c. Kur'an
    d. İncil

    [...] Hz. Muhammed
    [...] Hz. Musa
    [...] Hz. İsa
    [...] Hz. Davud

    Cevap: c -- b -- d -- a

  • 10) İslamın temel inanç şartları olan imanın şartlarını aşağıya yazınız.

    *
    *
    *
    *
    *
    *

    Cevap: Allah'a İman -- Meleklere İman -- Peygamberlere İman -- Kitaplara İman -- Kaza ve kadere İman -- Ahiret gününe İman




  • Temel Dinî Bilgiler Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.