AÖL Seçmeli Dem. ve İnsan Hakları 1 Soruları 1 (2017 -18 1.Dönem 2.Oturum 455)
  • 1)

     Eşitlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


    A) Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

    B) Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

    C) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.

    D) Eşitlik aynı olmak anlamına gelmektedir.


    Cevap: D

  • 2)

    Sened-i İttifak aşağıdakilerden hangisinin yönetim döneminde imzalanmıştır?


    A) III. Selim

    B) II. Mahmut

    C) Abdülmecit

    D) II. Abdülhamit


    Cevap: B

  • 3)

    Numaralanmış kavramların normlar hiyerarşisine göre doğru sıralanmış hâli aşağıdakilerden hangisidir?


    A) II, I, IV, III

    B) I, II, III, IV

    C) IV, III, II, I

    D) III, IV, II, I


    Cevap: A

  • 4)

    Aşağıdakilerden hangisi bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan III. Kuşak Haklar arasında yer almaz?


    A) Çevre hakkı

    B) Mülkiyet hakkı

    C) Barış hakkı

    D) Gelişme hakkı


    Cevap: B

  • 5)

    Aşağıdakilerden hangisi demokratik bir siyasal sistemin ilkelerinden biridir?


    A) Yönetimin azınlığın elinde olması

    B) Halkın egemenliğine dayanması

    C) Devletin başlı başına bir amaçolarak görülmesi

    D) Belli bir zümrenin özgürlüğünükoruması


    Cevap: B

  • 6)

    Demokrasinin ilk uygulandığı yer aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Paris

    B) İstanbul

    C) Roma

    D) Atina


    Cevap: D

  • 7)

    Atatürk bir konuşmasında "Ben 1919 senesi Mayısı içinde Samsun'a çıktığım gün elimde maddi hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız Türk Milletinin aseletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu milli kuvvetle, bu Türk Milletine güvenerek işe başladım." demiştir.

    Bu parça aşağıda verilen ilkelerden öncelikle hangisi ile ilgilidir?


    A) İnkılapçılık

    B) Milliyetçilik

    C) Devletçilik

    D) Cumhuriyetçilik


    Cevap: C

  • 8)

     I. İktidarı kullanarak ülkeyi yönetmek 

    II. Halk ile iktidar arasında aracılık yapmak

    III. Ülkeyi yönetecek lider kadroları eğitmek

    Yukarıdakilerden hangileri siyasi partilerin işlevlerindendir?


    A) I ve II.

    B) II ve III.

    C) I ve III.

    D) I, II ve III.


    Cevap: D

  • 9)

     "Türkiye devletinin yönetim biçimi cumhuriyettir." ibaresi Anayasa'ya aşağıdaki tarihlerden hangisinde eklenmiştir?


    A) 1923

    B) 1934

    C) 1927

    D) 1961


    Cevap: A

  • 10)

    Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?


    A) Ülke, bir devletin var olabilmesi için egemenliğini kullanmasıdır.

    B) Devlet, birlikte yaşamak üzere örgütlenmiş insan toplumudur.

    C) Halk, ortak bir amaçla bir araya gelmiş insanlara denir.

    D) Adalet, hak ve hukuka uygunluk anlamına gelir.


    Cevap: A

  • 11)

    1982 Anayasısı'nda "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir." ibaresi bulunmasına ve başta Medeni Kanun olmak üzere pek çok yasada buna uygun düzenlemeler yapılmasına rağmen töreler kadın ve erkek arasında gerçek bir eşitlik kurulmasını engellemektedir.

    Verilen durum insan haklarının gerçekleştirilmesinde karşılaşılan aşağıdaki sorunlardan öncelikle hangisine örnek olabilir?


    A) Kamu düzeni ve temel haklar arasındaki dengesizliğe

    B) Devletin ekonomik olanaklarının yetersizliğine

    C) Geleneklerden kaynaklanan engellere

    D) Eğitimsizliğe


    Cevap: C

  • 12)

    “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.”

    Anayasa’da yer alan bu ifade aşağıdaki haklardan öncelikle hangisiyle ilgilidir?


    A) Eğitim

    B) Sağlık

    C) Kişi dokunulmazlığı

    D) Özel yaşamın gizliliği


    Cevap: C

  • 13)

    • İngiliz Kralı Yurtsuz John tarafından 1215’te imzalanmıştır.

    • Bir kralın kendi imzasıyla yetkilerini kısıtladığı ilk belgedir.

    Verilen özellikler aşağıdaki belgelerden hangisine aittir?


    A) Magna Carta Libertatum

    B) Virginia Haklar Bildirgesi

    C) Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi

    D) Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi


    Cevap: A

  • 14)

    Ulus devlet ve devlete dayalı hukuk fikrinin mimarı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) J. Bodin

    B) Machiavelli

    C) Petrarca

    D) H. Groteus


    Cevap: B

  • 15)

    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti devlet sisteminin dayandığı temel esaslardan değildir?


    A) Dünya milletler ailesinin eşit birferdi olma

    B) Üniter devlet yapısı

    C) Kuvvetler birliği

    D) Hukukun üstünlüğü


    Cevap: C

  • 16)

    Aşağıdakilerden hangisi evrensel düzeyde faaliyet gösteren uluslararası koruma organlarından biridir?


    A) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı

    B) Birleşmiş Milletler Örgütü

    C) Avrupa Birliği

    D) Avrupa Konseyi


    Cevap: B

  • 17)

    Aşağıdakilerden hangisi isteme hakları arasında yer alır?


    A) Vatandaşlık

    B) Seçme, seçilme

    C) Özel hayatın gizliliği

    D) Eğitim ve öğrenim


    Cevap: D

  • 18)

    I. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi

    II. Savaşların ortadan kaldırılması 

    III. Cehaletin önlenmesi

    Verilenlerden hangileri uluslararası sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri içinde yer alır?


    A) Yalnız I

    B) I ve II.

    C) Yalnız III

    D) I, II ve III.


    Cevap: D

  • 19)

    "Aydınlanma insanın kendi aklını kullanmaya başlamasıdır." sözü aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?


    A) Kant

    B) Bacon

    C) Sokrates

    D) Comte


    Cevap: A

  • 20)

    Cevap:





 AÖL İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Benzer Sınavlar


 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.