DGS Matematik Soruları 6 (2012 DGS Sayısal - Olasılık, Yüzde problemleri,)
  • 1) 4 çift mavi ve 10 çift siyah çorabın bulunduğu bir çekmeceden 1 tek çorap kaybolmuştur.
    Buna göre, kaybolan çorabın siyah renkte olma olasılığı kaçtır?

    A) 4 / 5
    B) 5 / 7
    C) 19 / 27
    D) 20 / 27
    E) 19 / 28
    Cevap: B

  • 2)


    Cevap: E

  • 3) Üç basamaklı 1A6 sayısı 3 ile tam bölünüyor.
    Buna göre, A’nın alabileceği değerler toplamı kaçtır?

    A) 11
    B) 13
    C) 15
    D) 16
    E) 18
    Cevap: C

  • 4) Bir marangoz, bir çıtanın bir ucundan 1 / 7 ’sini
    kestiğinde çıtanın orta noktası 5 cm sağa kayıyor.
    Buna göre marangoz, çıtanın hangi ucundan kaç cm kesmiştir?

    A) Sağdan 5 cm
    B) Soldan 5 cm
    C) Sağdan 10 cm
    D) Soldan 10 cm
    E) Soldan 15 cm
    Cevap: D

  • 5) Bir çiçekçide bulunan karanfil ve güllerin toplam sayısı 130’dur. Bir karanfilin fiyatı t2, bir gülün fiyatı ise t5’dir. Karanfil ve güllerin toplam fiyatı t440 olduğuna göre, bu çiçekçide kaç karanfil vardır?
    A) 45
    B) 50
    C) 65
    D) 70
    E) 75
    Cevap: D

  • 6)


    Cevap: E

  • 7) Yukarıdaki eşitlikte a ve b birer tam sayıdır.
    Buna göre, a’nın alabileceği en büyük tam sayı değeri kaçtır?


    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6
    Cevap: D

  • 8) A= {1,2,3,4,5,6}
    kümesinin 2 ve 3 rakamlarının her ikisini de içeren dört elemanlı alt kümelerinin sayısı kaçtır?

    A) 5
    B) 6
    C) 8
    D) 9
    E) 10
    Cevap: B

  • 9) Ali, toplantıya katılmak için otomobiliyle saatte 120 km hızla giderse toplantıya 40 dakika erken varıyor, saatte 90 km hızla giderse 20 dakika geç kalıyor.
    Buna göre Ali, toplantının yapılacağı yere kaç km uzaklıktadır?

    A) 320
    B) 360
    C) 375
    D) 400
    E) 425
    Cevap: B

  • 10) Elindeki buğdayın önce yüzde 25’ini, daha sonra da kalan buğdayın yüzde 20’sini satan bir çiftçinin geriye 60 ton buğdayı kalmıştır.
    Buna göre, çiftçi kaç ton buğday satmıştır?

    A) 30
    B) 40
    C) 45
    D) 50
    E) 75
    Cevap: B

  • 11) Bir basketbol takımı, yaş ortalaması 28 olan beş sporcuyla oynarken yaşları 29 ve 32 olan iki sporcu oyundan çıkıyor. Bu sporcuların yerine iki sporcu oyuna alınıyor ve takımın yaş ortalaması 24’e düşüyor.
    Buna göre, oyuna sonradan alınan sporcuların yaşları toplamı kaçtır?

    A) 40
    B) 41
    C) 42
    D) 43
    E) 44
    Cevap: B

  • 12) x, y ve z pozitif tam sayılar olmak üzere,
    x = 4y + 5
    y = 6z + 3
    eşitlikleri veriliyor.
    Buna göre, x’in 12 ile bölümünden kalan kaçtır?

    A) 3
    B) 5
    C) 6
    D) 8
    E) 9
    Cevap: B

  • 13) Üç basamaklı 2AA sayısı ile iki basamaklı 1A sayısının toplamı, A sayısının 82 katına eşittir.
    Buna göre, A kaçtır?

    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6
    Cevap: B

  • 14)
    I. Tam sayı olmayan bir rasyonel sayı yoktur.
    II. Rasyonel sayı olmayan bir tam sayı yoktur.
    III. Bazı rasyonel sayılar bir tam sayıdır.
    Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız III
    C) I ve II
    D) I ve III
    E) II ve III
    Cevap: E

  • 15) Bir sınıftaki öğrencilerin 2 / 5 ’i erkektir. Erkek öğrencilerin de 1 / 3 ’ü gözlüklüdür.
    Buna göre, bu sınıfın mevcudu en az kaç olabilir?

    A) 15
    B) 20
    C) 25
    D) 30
    E) 35
    Cevap: A

  • 16) Ahmet, satın almak istediği bir ev için otomobilini ve arsasını satacaktır. Otomobilin fiyatı arsanın fiyatının 2 / 5’ine, arsanın fiyatı da evin fiyatının 1 / 3 ’üne eşittir.
    Otomobilin fiyatı t20 bin olduğuna göre, bu evi almak için Ahmet’in kaç bin liraya daha ihtiyacı vardır?

    A) 50
    B) 60
    C) 65
    D) 75
    E) 80
    Cevap: E

  • 17) Bir giyim firması, ceket ve pantolondan oluşan bir takımı t270’den satıyor. Bu firma cekete yüzde 10 indirim ve pantolona yüzde 20 zam yaparsa takımın satış fiyatı aynı
    kalıyor.
    Buna göre, ceketin satış fiyatı kaç TL dir?

    A) 170
    B) 175
    C) 180
    D) 195
    E) 200
    Cevap: C

  • 18)


    Cevap: B

  • 19) 1, 2, 3 ve 4 rakamları kullanılarak oluşturulan rakamları birbirinden farklı üç basamaklı doğal sayıların kaç tanesi 300’den küçüktür?
    A) 12
    B) 16
    C) 20
    D) 24
    E) 32
    Cevap: A

  • 20) İki basamaklı bir MN sayısı ile bölündüğünde bölüm 5, kalan 13’tür. İki basamaklı NM sayısı M + N ile bölündüğünde ise bölüm 5, kalan 4’tür.
    Buna göre, M + N toplamı kaçtır?

    A) 14
    B) 15
    C) 16
    D) 17
    E) 18
    Cevap: D





 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.