Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Cssmin has a deprecated constructor in /home/sinavbak/public_html/application/libraries/Cssmin.php on line 62
2018-2019 4. Sınıf Türkçe 1. Dönem 1. Sınav [21]


 



...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 4. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Ağır sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlam olarak kullanılmıştır?
    A) Bu koliler çok ağır.
    B) Bu kadar ağır kaldırma dedim sana.
    C) Onun bu sözü çok ağır geldi.
    D) Televizyonun ağırlığı kollarına biniyordu.
    Cevap: C

  • 2) Kırmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Bu sözler onun kalbini kırdı.
    B) Kırılmış bir vazo evin ortasındaydı.
    C) Onun çığlığı sessizliği kırdı.
    D) Şakası ortalığı kırdı.
    Cevap: B

  • 3) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi basit kelimedir?
    A) İşçi
    B) İşçiler
    C) İş
    D) İşkur
    Cevap: C

  • 4) Geceleyin otoyolda seyir hâlindeyken öndeki araç sürücüsünü rahatsız etmemek için aracın hangi ışıkları kullanılmalıdır?
    A) Sis
    B) Yakını gösteren
    C) Sadece park
    D) Uzağı gösteren
    Cevap: B

  • 5) ‘Ahlak kuralları, bireylerin toplumda ilişkilerini düzenler.’ cümlesinde hece sayısı en fazla olan kelime hangisidir?
    a. kuralları
    b. bireylerin
    c. toplumsal
    d. ilişkilerini
    Cevap: D

  • 6) ‘derin’ kelimesinin zıt(karşıt) anlamlısı hangisidir?
    a. sığ
    b. Kalabalık
    c. uygar
    d. Sarp
    Cevap: A

  • 7) Kırmak sözcüğü aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
    A) Telefonu yere çarpıp kırdı.
    B) Evin kapısı daha fazla dayanamayıp kırıldı.
    C) Bisiklet bidonu oturunca kırıldı.
    D) Bu sözlere çok kırıldı.
    Cevap: D

  • 8) ‘Zeynep olanları duyunca ………. şaşırmadı.’ noktalı yere hangisi getirilemez?
    a. hiç
    b. biraz
    c. fazla
    d. pek
    Cevap: A

  • 9) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi birleşik kelimedir?
    A) İhbar
    B) İmambayıldı
    C) İmar
    D) İmalatçı
    Cevap: D

  • 10) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
    A) Gazi Anadolu Lisesi puanları bu sene düşmüş.
    B) İlk okulu burada tamamladı.
    C) Ara tatilde Ankara'ya gitmiş.
    D) Arkadaşı ile birlikte proje ödevini hazırlamış.
    Cevap: B

  • 11) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A) seda bugünde çantasını unutmuş.
    B) Mert Teyzesini ziyarete gitti.
    C) İtalya savaştan çekilen devletler arasında yerini aldı.
    D) türkiyenin nüfusu seksen milyonu buldu.
    Cevap: C

  • 12) Renkleri dışında aynı özelliklere sahip 12 top bir torbaya atılıyor. Torbadan rastgele çekilen bir topun mavi 1 / 3 olma olasılığı olduğuna göre bu torbada mavi renkte olmayan kaç top vardır?
    A) 2
    B) 3
    C) 6
    D) 8
    Cevap: D

  • 13) Aşağıda verilen kelime ve eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    A) Ağaçlar -- Çoğul
    B) Orman -- Çoğul
    C) Apartman -- Tekil
    D) Bulutlar -- Çoğul
    Cevap: B

  • 14) Aşağıdaki Doğru-Yanlış sorularını okuyunuz. Dairelerin içerisine doğru ise ‘’D’’, yanlış ise ‘’Y’’ yazınız.




    Cevap:

  • 15) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?
    A) Rüzgarın sesini çok seviyorum.
    B) Elektrikler birden gidince bilgisayarım bozuldu.
    C) Otobüs bilet ücretlerini bilmiyorum.
    D) Bugün hangi filim oynayacak bilmiyorum.
    Cevap: B

  • 16)
    I. Kabaca -- Birleşik
    II. Bilgin -- Birleşik
    III. Soda -- Türemiş
    Yukarıda verilen kelime ve tür eşleştirmelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    Cevap: A

  • 17) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde mecaz anlam içeren kelime kullanılmıştır?
    A) Bana tatlı tatlı güldü.
    B) Çay çok tatlı olmuş.
    C) Bu şekerler diğerlerine göre daha tatlıydı.
    D) Yemeğin tadı biraz eksikti sanki.
    Cevap: A

  • 18) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi birden fazla nesneyi temsil etmektedir?
    A) Kedi
    B) Kuşlar
    C) Konut
    D) Kitap
    Cevap: B

  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlam içeren sözcük kullanılmıştır?
    A) Karabiberi uzatır mısın?
    B) Otobüsün koltukları eskimişti.
    C) Bilgisayarın işlemcisi yanmış.
    D) Dolabın kapağı ağzına kadar açıktı.
    Cevap: C

  • 20) ‘Sana "kaç" defa söyledim. Buralardan kaç diye!’ cümlesinde altı çizili kelimelere ne ad verilir?
    a. eş sesli
    b. Mecaz anlamlı
    c. eş anlamlı
    d. Karşıt anlamlı
    Cevap: A




  • Türkçe Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.