...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmamıştır?
    A) İyi kötü işimizi hallettik.
    B) Sabah erken çıkıp akşam geç geliyor.
    C) Al al kirazlar güneşte kızarmışlar.
    Cevap: C

  • 2) Asker kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Komutan
    B) Er
    C) Onbaşı
    Cevap: B

  • 3) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinin sonun yanlış noktalama işareti getirilmiştir?
    A) Sabah sabah bu ne enerji ( . )
    B) Akşama geç kalma ( . )
    C) Sen de mi geleceksin ( ? )
    Cevap: A

  • 4) Çantasının içinde defter ( ) kalem ve silgi vardı ( )
    Yukarıda verilen cümlede parantez ile belirtilen yerlere hangi noktalama işaretleri sırasıyla gelmelidir?

    A) ( , ) ( ... )
    B) ( . ) ( , )
    C) ( , ) ( . )
    Cevap: C

  • 5) Aşağıdaki kelimelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A) Çarşamba
    B) Penbe
    C) Kıral
    Cevap: A

  • 6) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi hecelerine yanlış ayrılmıştır?
    A) ec - za - ne
    B) kü - tüp - ha - ne
    C) has - taha - ne
    Cevap: C

  • 7) edildi Cumhuriyet 1929'da ilan - sözcüklerinin anlamlı ve kurallı bir cümle şeklinde oluşturulmuş seçenek hangisidir?
    A) İlan edildi Cumhuriyet 1929.
    B) Cumhuriyet 1929'da ilan edildi.
    C) 1929'da ilan edildi Cumhuriyet.
    Cevap: B

  • 8) Ormanlık sözcüğünün hecelerine doğru şekilde ayrılmış hali hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A) Or - ma -n - lık
    B) Orm - an - lık
    C) Or - man - lık
    Cevap: C

  • 9)
    * Güzel
    * İlk
    * Kısa
    Aşağıda verilen kelimelerden hangisinin zıt anlamlısı yukarıda verilenler arasında yoktur?

    A) Hoş
    B) Uzun
    C) Son
    Cevap: A

  • 10) Kardeşi yanlışlıkla kalemini kırdı.
    Yukarıdaki cümlede aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

    A) Kim?
    B) Ne zaman?
    C) Nasıl?
    Cevap: B

  • 11) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi alfabetik sıraya göre en başta yer alır?
    A) Bardak
    B) Bitkin
    C) Buz
    Cevap: A

  • 12)
    I. Cevap -- Yanıt
    II. Problem -- Sorun
    III. Küçük -- Ufak
    Yukarıda verilen eş anlam eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?

    A) I, II ve III
    B) II ve III
    C) I ve II
    Cevap: A

  • 13) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde eş anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?
    A) Hekim hastayı doktor odasında muayene etti.
    B) Savaş sahasında bir çok er öldü.
    C) Sebepsiz yere ağlıyordu.
    Cevap: A

  • 14) Sabah erken saatte kasabaya gittiler.
    Yukarıdaki cümlede aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

    A) Kim?
    B) Ne zaman?
    C) Nasıl?
    Cevap: C

  • 15) kırmızı - al kelimeleri arasındaki ilişki aşağıda verilenlerden hangisinde vardır?
    A) iyi - kötü
    B) aşırı -- az
    C) güz - sonbahar
    Cevap: C

  • 16) Aşağıda verilen cümlelerin hangisin barış kelimesinin zıt anlamlısı kullanılmıştır?
    A) O asla pes etmiyordu.
    B) Birinci Dünya savaşı kaçınılmaz olmuştu.
    C) Çalışmak en büyük erdemler arasındadır.
    Cevap: B

  • 17) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi sözlükte en sonda yer alır?
    A) Sonuç
    B) Kamyonet
    C) Okul
    Cevap: A

  • 18) Aşağıda verilenler sözcüklerden hangisi sözlükte baştan sona doğru şekilde sıralanmıştır?
    A) altın - anı - askı
    B) atkı - acı - arı
    C) al - asır - at
    Cevap: A

  • 19) Al kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
    A) Bakkaldan yarım kilo soğan al.
    B) Elmaların hepsi aldı.
    C) Sınavdan 90 aldı.
    Cevap: B

  • 20) Aşağıda verilen kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?
    A) Tren
    B) Yalnız
    C) Elektirik
    Cevap: C




  • Türkçe Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.