...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Yeterli ve dengeli beslenme herkes için aynıdır.
    B) Özel durumlarda beslenmede mutlaka hekim önerisine uyulmalıdır.
    C) Okul çağı dönemindeki çocuklarda genelde D vitamini ve kalsiyum eksikliği görülür.
    D) Çocuk ve gençlerde en çok görülen olumsuz beslenme alışkanlığı öğün atlamadır.
    E) Genelde en çok atlanılan öğün kahvaltıdır.
    Cevap: A

  • 2) Aşağıdakilerden hangisi kene ısırması durumunda yapılabilecek hareketlerden biri değildir?
    A) Keneler kesinlikle elle öldürülmemelidir.
    B) Vücutta kene bulunması helinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
    C) Vücuttaki kenenin üzerine alkol dökülerek kene vücuttan uzaklaştırılabilir.
    D) Kene mümkün olduğunca erken vücuttan çıkartılmalıdır.
    E) Vücuda yapışan keneler patlatılmamalıdır.
    Cevap: C

  • 3) Aşağıda verilen yerlerden hangisinde enfeksiyon hastalıklarının görülme olasılığı daha azdır?
    A) Su temin edilemeyen yerlerde.
    B) Tuvalet, banyo ve mutfak koşullarının iyi olmayan yerlerde.
    C) Küçükbaş, büyükbaş ve tavuk beslenen evlerde.
    D) Kara sineklerin yoğun olduğu yerlerde.
    E) Tarım arazilerinin yoğun olduğu yerlerde.
    Cevap: E

  • 4) Dişlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Dişler konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlar.
    B) Dişler estetik olarak yüze bir bütünlük verir.
    C) Parmak emmek veya tırnak yemek dişe zarar verir.
    D) Uzun süreli emzik veya biberon kullanmak dişe zarar verir.
    E) Dudak veya yanak ısırmanın diş üzerinde bir olumsuz etkisi yoktur.
    Cevap: E

  • 5) Aşağıda verilen vitamin ve bilinçsizce tüketildiğinde oluşabilecek sorun eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
    A) C Vitamini : Böbrekleri olumsuz etkileyebilir.
    B) A Vitamini : Mide asidini artırır.
    C) D Vitamini: Böbrek taşına nedene olabilir.
    D) E: Vitamini: Zehirlenmelere yol açabilir.
    E) K Vitamini: Beyinde hasar oluşturabilir.
    Cevap: B

  • 6)
    I. Hasta olan kişilerin malzemeler dezenfekte edilmelidir.
    II. Hayvanlardaki kenelerle mücadele edilmelidir.
    III. Kenelerin olabileceği yerlere gidildiğinde vücudun açık yerleri kapatılmalı ve açık renk giysiler giyilmemelidir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri KKKA hastalığına karşı alınabilecek önlemler arasındadır?

    A) Yalnız III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız I
    Cevap: D

  • 7) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) İnsanlarda ölümcül sonuçlar çıkarabilir.
    B) Evcil hayvanlara da bulaşabilir.
    C) Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması yaklaşık 1 ay sürmektedir.
    D) İnsanlara kenelerin ısırmasıyla veya kenelerle temas sonucu bulaşmaktadır.
    E) İlk çıkış yeri Kırım-Kongo'dur.
    Cevap: C

  • 8)
    * Kas ağrısı
    * Bulantı ve kusma
    * Döküntüler
    * Burun kanaması
    * Ateş
    * Ani başlayan baş ağrısı
    * İştahsızlık
    * Cilt altı kanama
    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi Kırım-Kongo hastalığının belirtileri arasındadır?

    A) 8
    B) 6
    C) 5
    D) 3
    E) 2
    Cevap: A

  • 9)
    I. Cilt kanseri
    II. Tetonos
    III. Hepatit B ve C
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri dövme yaptırmanın getirebileceği zararlar arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I ve II
    E) Hiçbiri
    Cevap: A

  • 10) Aşağıda verilenlerden hangisi hastalıkların bulaşma yolları arasında değildir?
    A) Ses yoluyla
    B) Vektörler yoluyla
    C) Temas yoluyla
    D) Hava yoluyla
    E) Su ve besin yoluyla
    Cevap: A

  • 11)
    * Havuç
    * Yumurta
    * Karaciğer
    * Peynir
    * Yoğurt
    * Sebze
    * Balık
    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi diş sağlığına katkı sağlamaktadır?

    A) 2
    B) 3
    C) 5
    D) 6
    E) 7
    Cevap: E

  • 12) Su ve besin hijyeni ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) İçme suyu temiz olarak kullanılmalıdır.
    B) Temizliğinden emin olunmayan su kesinlikle içilmemelidir.
    C) Temiz olmayan su kaynatılıp içilse bile sağlığa çok zararlıdır.
    D) Hastalık yapabilecek şüpheli besinler kesinlikle tüketilmemelidir.
    E) Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
    Cevap: C

  • 13)
    I. Şeker hastalığına yol açabilir.
    II. Kalp krizine neden olabilir.
    III. Obeziteye neden olabilir.
    Yukarıda verilenlerden hangileri enerji içeceklerinin getirebileceği sonuçlar arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) I ve III
    C) I ve II
    D) Yalnız II
    E) Yalnız I
    Cevap: A

  • 14)
    I. Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmemesi.
    II. Sütün çiğ içilmemesi.
    III. Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvansal gıdaların tüketilmemesi.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri hayvansal hastalıklara karşı alınabilecek önlemler arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I ve II
    E) Yalnız II
    Cevap: A

  • 15) Aşağıda verilenlerden hangisi çevre temizliği ile ilgili alınması gereken önlemler arasında değildir?
    A) Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalıdır.
    B) Tuvaletler temiz tutulmalıdır.
    C) Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.
    D) Parfüm ve deodorant kesinlikle kullanılmamalıdır.
    E) Yerlere ve sokaklara kesinlikle tükürülmemelidir.
    Cevap: D

  • 16) Kişileri bağışık hale getirerek hastalıklardan korunma yoluna ..................... denir?
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) iyileştirme
    B) bağışıklama
    C) aşılama
    D) alıştırma
    E) sürdürme
    Cevap: B

  • 17)
    I. Çok soğuk veya çok sıcak besinler tüketmek.
    II. Günlük ağız bakımını yapmamak.
    III. Sert kabuklu cisimleri dişlerle kırmak.
    IV. Şekerli yiyeceklerden bolca tüketmek.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri dişlere zarar vermektedir?

    A) I, II ve III
    B) II, III ve IV
    C) I, II ve IV
    D) I, II, III ve IV
    E) II ve IV
    Cevap: D

  • 18) Aşağıda verilenlerden hangisi fiziksel aktivitenin bedensel yararları arasında gösterilemez?
    A) Damar yapısını elastikiyetini artırır.
    B) Vücudu düzgünleştirir.
    C) Kas ve eklemlerin esnekliğini korur ve artırır.
    D) Şeker hastalığının kontrolüne yardımcı olur.
    E) Olumlu düşüne bilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir.
    Cevap: E

  • 19) Aşı ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Ölü, canlı mikrop veya mikrop antijenlerinin vücuda enjekte edilmesi ile olur.
    B) Kişinin belirli hastalıklara karşı dayanıklı olması sağlanır.
    C) Bir ilaç çeşitidir.
    D) Anne karnından uygulanmaya başlar.
    E) Hayatın her döneminde uygulanabilir.
    Cevap: C

  • 20)
    I. Sokakta ve ya açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir.
    II. Gıdalar üstü kapalı olarak tutulmalı ve sinek ve böceklerden korunmalıdır.
    III. Gıda satın alırken son kullanma tarihine kesinlikle bakılmalıdır.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri gıda ve besin hijyeni için alınması gereken önlemler arasındadır?

    A) Yalnız III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) I ve II
    E) I, II ve III
    Cevap: E




  • Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.