...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 10. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1)
    I. Kutadgu Bilig
    II. Atebetü'l hakayık
    III. Divanu Lügati't Türk
    IV. Divan-ı Hikmet
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri İslam etkisiyle oluşturulmuş ilk eserler arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV
    Cevap: E

  • 2) İlahilerle ilgili aşağıda verilen ifadelerde hangisi doğru değildir?
    A) Tarikatlara göre farklı isimler alabilirler.
    B) Dergahlarda özel bir ezgiyle söylenirler.
    C) Hece ölçüsü 4-11'dir.
    D) Allah'a özgü anlamına gelmektedir.
    E) Bir yönüyle divan şiirlerine benzemektedir.
    Cevap: C

  • 3) Aşık edebiyatı nazımlarından olan koşma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Halk edebiyatının en yaygın türüdür.
    B) Yakıştımak, isnat etmek anlamındadır.
    C) Genellikle 11'li hece ölçüsü ile yazılır.
    D) Kahramanlık, yiğitlik, mertlik konularını işler.
    E) Kafiye düzeni (xaxa, bbba,ccca...) ya da (abab,cccb,dddb...)
    Cevap: D

  • 4)
    Almadan
    Kokun aldım almadan
    Bir de yüzün göreyim
    Tanrı canım almadan
    Yukarıda verilen mani türü hangisidir?

    A) Katar mani
    B) Cinaslı Mani
    C) Yedekli Mani
    D) Düz mani
    E) Karşılıklı Mani
    Cevap: B

  • 5) Eski Türk toplumlarında bir kişinin ölümünden sonra yas törenlerinden söylenen şiir hangisidir?
    A) Koşuk
    B) Sagu
    C) Destan
    D) Sav
    E) Yuğ
    Cevap: B

  • 6) Aşağıda açıklamaları verilen Türk halk şiiri kavramlarını eşleştiriniz.
    a. Mani
    b. Türkü
    c. Ninni
    d. Ağıt

    (...) Ezgiyle söylenen anonim halk edebiyatıdır.
    (...) Özel bir ezgiyle söylenen ve dörtlükten oluşan çocukları uyutmak için söylenen şiirlerdir.
    (...) Türk halk edebiyatının sadece bir dörtlükten oluşan nazım şiiridir.
    (...) Ölen bir kişinin ardından, kişinin cömertliğini, iyiliğini, cesaretini anlatan şiirlerdir.
    Cevap: b -- c -- a -- d

  • 7) Eski Türk şiirleri ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Hece ölçüsü ile yazılmıştır.
    B) Bazı durumlarda dize başında kafiye yapılmıştır.
    C) Genellikle yedili, sekizli ve on birli geçe ölçüsü kullanılmıştır.
    D) Nazım birimi ikidir.
    E) Doğa, aşk, kahramanlık gibi konular işlemiştir.
    Cevap: D

  • 8)
    I. Kutadgu Bili -- Yusuf Has Hacip
    II. Atebetü'l Hakayık -- Kaşgarlı Mahmud
    III. Divan-ı Hikmet -- Ahmet Yesevi
    Yukarıda verilen eser yazar eşleştirmelerinden hangisi veya hangileri yanlıştır?

    A) I ve III
    B) I ve II
    C) Yalnız II
    D) Yalnız III
    E) Hiçbiri
    Cevap: C

  • 9) Orhun anıtları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Vezir Tonyukuk, Bilge kağan ve kardeşi Kültigin adına dikilmiştir.
    B) Türk tarihi açısından önemli bir eserdir.
    C) Türkçenin en eski metni olarak bilinmektedir.
    D) Akıcı bir anlatıma sahiptir.
    E) Uygur alfabesi ile yazılmıştır.
    Cevap: E

  • 10) Divanu Lügati't Türk eseriyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Türkçenin ilk sözlüğü ve dil bilgisi kitabıdır.
    B) Araplara Türkçe öğretmek ve Türk dilinin zenginliğini ortaya koymak amacıyla yazmıştır.
    C) İlk Türk dünya ansiklopedisi olarak kabul edilir.
    D) Hakaniye Türkçesi ile yazılmıştır.
    E) İslam öncesi edebi ürünlerin günümüze ulaşmasında oldukça yarar sağlamıştır.
    Cevap: D

  • 11) Türk halk şiiri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Tarih boyunca farklı kültürlerle ilişkiler kurmuştur.
    B) Tarih boyunca şiir biçim özgünlüğünü korumuştur.
    C) Ölçü, kafiye ve nazım birimleri yıllara göre farklılık göstermiştir.
    D) Kam ve baksıların müzik eşliğinde okudukları şiirler Türk halk şiirinin ilk örnekleri olarak kabul edilir.
    E) Başlıca tema aşktır.
    Cevap: C

  • 12) Eski Türk şiirlerinden olan savlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Uzun ve özlü sözlerdir.
    B) Türklerin dünyaya bakışını ve geleneklerini ortaya koymaktadır.
    C) Savların çoğu manzum özelliğindedir.
    D) Uyak, redif gibi özellikleri bulunur.
    E) Bugünkü atasözlerinin karşılığıdır.
    Cevap: A

  • 13) Divan şiirleri ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Nazire geleneği yaygındır.
    B) En çok kullanılan nazım birimi beyttir.
    C) Soyut anlatım ön plandadır.
    D) Şiir yegane sanat dalı olarak görülmüştür.
    E) İslamiyet kabulünden önce etkisini göstermeye başlamıştır.
    Cevap: E

  • 14) İslamiyetten önce Türk toplumlarında ozan, baksı, kam ve şaman ismi ile anılan halk şairlerine İslamiyetten sonra hangi isim verilmiştir?
    A) Yazar
    B) Şair
    C) Aşık
    D) Semai
    E) Koşuk
    Cevap: C

  • 15) Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına D yanlış olanların başına Y koyunuz.
    (...) Türk edebiyatında Göktürklere ait anıtların ortaya çıkmasına kadar geçen süreçte edebiyat sözlü edebiyat dönemi olarak adlandırılmaktadır.
    (...) İslamiyet öncesi Türk edebiyatı milattan sonraki yıllarda başlamaktadır.
    (...) Türk edebiyatında sözlü edebiyatın doğuşu dinsel temellere dayanmaktadır.
    (...) Edebiyat türleri arasında ilk doğan tür şiirdir.
    (...) İslamiyet öncesi Türk şiirlerinde kafiyenin önemi yoktur.
    (...) Türk edebiyatının ilk bilinen yazılı metni Orhun abideleridir.
    (...) Aşık tarzı Türk halk şiiri Anadolu'da 16. yüzyıldan itibaren yayılmaya başlamıştır.
    (...) Divan edebiyatında somut anlam ön plandadır.
    (...) Türk halk şiirinde en fazla hece ölçüsü kullanılmaktadır.
    (...) Türk halk şiirinde kullanılan dil halkın anlayabileceği şekilde sadedir.
    Cevap: D -- Y -- D -- D -- Y -- D -- D -- Y -- D -- D

  • 16) Aşağıda verilen boşlukları uygun ifadelerle doldurunuz.
    nutuk -- nefes -- ilahi -- devriye -- şahtiye

    a. Kelim anlamı olarak sözü ölçüsüz kullanmak anlamına gelen ve Allah'la senli benli bir eda ile konuşan tasavvufi Türk halk edebiyatı .......................... 'dir.
    b. Kelime anlamı olarak Allah'a ait anlamında olan ve Allah'a duyulan aşk ve dini temaları işleyen tekke edebiyatına ..................... denir.
    c. Tarikata yeni giren kişilere tarikat adabını öğretmek için mürşitlerin söylemiş olduğu manzum şiirlere ................ denir.
    d. Yaratılışın başlangıcı ve sonu gibi konuların işlendiği şiirlere .................... denir.
    e. Cem ayinlerinde ya da toplantılarında özel bir ezgiyle söylenen şiirlere ............... denir.
    Cevap: a: şahtiye -- b: ilahi -- c: nutuk -- d: devriye -- e: nefes

  • 17) Alplar birle uruşma, begler birle turuşma. (Yiğitlerle vuruşma, beylere karşı gelme.)
    Yukarıdaki eski Türk toplumuna ait olan söz hangi şiir kapsamındadır?

    A) Destan
    B) Sav
    C) Sagu
    D) Koşuk
    E) Yuğ
    Cevap: B

  • 18) Tekke edebiyatı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
    A) 12. yüzyıldan sonra başlamıştır.
    B) Ahmet Yesevi ile ortaya çıkmıştır.
    C) Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında önemli rol oynamıştır.
    D) Mevlevilik ve Bektaşilik tarikat çevreleri olmuştur.
    E) Bektaşiliğin daha çok aydın kesime hitap ettiği gözlemlenmiştir.
    Cevap: E

  • 19) Aşağıda verilenlerden hangisi divan edebiyatı nazım şiirlerinde beyitlerle oluşan şiirlerden değildir?
    A) Gazel
    B) Rubai
    C) Kıt'a
    D) Müstezat
    E) Kaside
    Cevap: B

  • 20)
    I. Kur'an
    II. Hadisler ve Peygamber hikayeleri
    III. Tarihi olaylar
    IV. Evliya Menkıbeleri
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri divan şiirinin beslendiği kaynaklar arasındadır?

    A) I, II, III ve IV
    B) I, II ve III
    C) I, II ve IV
    D) I, III ve IV
    E) II, III ve IV
    Cevap: A




  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.