...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet etkisinde gelişen Türk edebiyatı dönemlerinden biri değildir?
    A) Anonim halk edebiyatı
    B) Divan edebiyatı
    C) Aşık edebiyatı
    D) Fecriati Topluğu
    E) Tekke halk edebiyatı
    Cevap: D

  • 2)
    I. Ortaoyunu
    II. Karagöz
    III. Meddah
    Yukarıda verilen tiyatrolardan hangisi veya hangileri geleneksel Türk tiyatrosuna örnektir?

    A) Yalnız III
    B) Yalnız II
    C) I ve II
    D) I ve III
    E) I, II ve III
    Cevap: E

  • 3)
    * Metnin ana düşüncesinin belirlenmesi.
    * Ana düşünce ile bağlantılı yardımcı düşüncelerin belirtilmesi.
    * Yardımcı düşünceyi destekleyen düşünce geliştirme yollarının belirlenmesi.
    Yukarıda verilenler hangi yazma süreci aşamasıdır?

    A) Hazırlık
    B) Planlama
    C) Taslak metin
    D) Düzeltme
    E) Geliştirme
    Cevap: B

  • 4) Aşağıda verilen metinlerden hangisi öğretici metin kategorisinde gösterilemez?
    A) Mesnevi
    B) Mülakat
    C) Günlük
    D) Tarihi metinler
    E) Bilimsel metinler
    Cevap: A

  • 5) Aşağıda verilen sanat metinlerinden hangisi coşku ve heyecanı dile getirmek için kullanılır?
    A) Masal
    B) Manzum
    C) Destan
    D) Şiir
    E) Roman
    Cevap: D

  • 6) Daha çok bir meslek grubuna özgü olan insanların kendi aralarında kullandığı dil hangisidir?
    A) Lehçe
    B) Argo
    C) Ağız
    D) Jargon
    E) Şive
    Cevap: D

  • 7)
    * Edebiyatın asıl işlevinin estetik yaşantı uyandırmak olduğunu savunurlar.
    * Ancak yapısal ölçütlerle değerlendirilir.
    Yukarıda açıklaması verilen edebiyat kuramı hangisidir?

    A) Duygusal etkiciler.
    B) Biçimciler
    C) Anlatımcılar
    D) Yansıtmacılar.
    E) Biçemcileri
    Cevap: B

  • 8) Sanatçının duygularını dile getirmesinin, aktarmasının önemli olduğunu öne sürerler. Burada da okuru eğitme söz konusudur ama bu duygusal bir eğitmedir. Böyle olunca anlatım ve aktarım ile aktarılan duygunun ahlaki açıdan değeri ölçüt olarak kullanılmaktadır.
    Yukarıda açıklaması verilen edebiyat kuramı hangisidir?

    A) Duygusal etkiciler.
    B) Biçimciler
    C) Anlatımcılar
    D) Yansıtmacılar.
    E) Biçemcileri
    Cevap: C

  • 9) Edebiyatla uğraşan, edebi eser veren kimselere aşağıdakilerden hangi isim verilir?
    A) Nazım
    B) Yazın
    C) İnşa
    D) İmge
    E) Edip
    Cevap: E

  • 10)
    I. Resim
    II. Mimari
    III. Bale
    IV. Heykel
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri plastik sanatlara örnek gösterilebilir?

    A) I, II ve III
    B) I, II ve IV
    C) II, III ve IV
    D) I ve IV
    E) III ve IV
    Cevap: B

  • 11) Üniversitede Azeri biriyle tanışan Mustafa konuşurken Azeri arkadaşının söylediklerini anlamasına rağmen konuşmasının farklı olduğunu gözlemlemiştir.
    Mustafa'nın arkadaşının konuşmasının bize göre farklı konuşması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

    A) Lehçe
    B) Argo
    C) Ağız
    D) Jargon
    E) Şive
    Cevap: E

  • 12) Aşağıda verilenlerden hangisi ritmik güzel sanatlara örnek değildir?
    A) Müzik
    B) Tiyatro
    C) Sinama
    D) Dans
    E) Opera
    Cevap: A

  • 13) Aşağıdakilerden hangisi güzel sanatlardan biri değildir.
    A) Resim
    B) Edebiyat
    C) Müzik
    D) Heykel
    E) Halıcılık
    Cevap: E

  • 14) Olay, düşünce ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesine ............... denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Nazım
    B) Yazın
    C) İnşa
    D) İmge
    E) Edip
    Cevap: B

  • 15) Bir ülke içerisinde dilin bölgelere göre ses, şekil, söz dizimi ve anlam olarak farklı bir şekilde kullanılması biçimine ne denir?
    A) Lehçe
    B) Argo
    C) Ağız
    D) Jargon
    E) Ölçünlü Dil
    Cevap: C

  • 16)  Yalnız görüntüyle yapılan sanatlara plastik sanat denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi plastik sanat değildir?
    A)Dokumacılık
    B) Marangozluk
    C) Aşçılık
    D) Heykel
    E) Duvarcılık
    Cevap: D

  • 17) Bir akşam mehtabı getiren bana
    Bahçe kapısını açan bir eldi.
    Gözlerim sevinçle baktı o yana
    Yıldızlar içinde kadınım geldi.

    Bu dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisini örneklemeye uygundur?

    A) Lirik şiir
    B) Epik şiir
    C) Didaktik şiir
    D) Satirik şiir
    E) Dramatik şiir
    Cevap: A

  • 18)
    I. Tanzimat Dönemi Edebiyatı
    II. Anonim Halk Edebiyatı
    III. Milli Edebiyat Dönemi
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri batı etkisinde gelişen Türk edebiyatı dönemleri arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) I ve III
    C) I ve II
    D) II ve III
    E) Yalnız III
    Cevap: B

  • 19) Aşağıdakilerden hangisi edebi metinlerin özellikleri arasında gösterilmez?
    a)Yaratıcısının anlatım özelliklerini yansıtmaları
    b) Yazıldıkları dönemin kültürel özelliklerini gösterebilmeleri
    c) Okuyucuda güzel duygular uyandırabilmeleri
    d) Herkese aynı derecede hitap eden bir dille oluşturulmaları
    e) Dilin anlatım olanaklarının zenginleştirilmesinde rol almaları
    Cevap: D

  • 20) Bir eser hangi dönemde yazılmışsa, o dönemden izler taşır. Şairlerin şiirlerinde de yaşadıkları dönemin sosyal ve siyasal olaylarını, kültürünü, ilişkilerini, inançlarını, sanat zevklerini görebiliriz.

    Yukarıdaki parçada edebî metinlerin hangi özelliğini görmekteyiz?

    A) Edebî metinler kültürün taşıyıcısıdır.
    B) Edebiyat ile tarih arasında sıkı bir ilişki vardır.
    C) Edebî metinlerde sağlam bir dil vardır.
    D) Edebî metinler yazıldığı dönemin sanat zevkini yansıtır.
    E) Sosyal çevre edebî metinleri sanatçıyı etkisi altına alır.
    Cevap: A




  • Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.