...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF Fen Bilimleri DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1)
    I. Duran cismi hareket ettirir.
    II. Hareketli cismi durdurur.
    III. Hareket eden cismin yönünü değiştirir.
    Yukarıda verilenlerden hangileri kuvvet için doğrudur?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I, II ve III
    Cevap: C

  • 2) Aşağıda verilenlerden hangisi kuvvetin duran bir cismi hareket ettirme özelliğine örnektir?
    A) Yukarıdan bırakılan bir topun yere çarpıp sekmesi.
    B) Hareket eden arabanın frenine basılınca durması.
    C) Karşıdan gelen topa gelişine vurulduğunda ters yöne gitmesi.
    Cevap: B

  • 3) Aşağıdakilerden hangisinde dönme hareketi vardır?
    A) Havaya doğru atılan taşın yaptığı hareket.
    B) Saat yel kovanın yaptığı hareket.
    C) Buzdolabı kapağının açılması.
    Cevap: B

  • 4) Aşağıda verilenlerden hangisi saydam maddeye örnek gösterilebilir?
    A) Beton duvar.
    B) Tablo camı
    C) Tahta kapı
    Cevap: B

  • 5) Yukarıdan düşen bir topun zemine çarpıp tekrar yukarı doğru sekmesi hangi hareket ile açıklanır?
    A) Sallanma
    B) Yön değiştirme
    C) Dönme
    Cevap: B

  • 6)
    I. Mermer
    II. Ayna
    III. Cam
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri saydam değildir?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    Cevap: A

  • 7) Vücudumuzu dış etkilere karşı koruyan ve dokunma sayesinde etrafımızdaki nesneleri algılamamızı sağlayan duyu organımız hangisidir?
    A) Kulak
    B) Göz
    C) Deri
    Cevap: C

  • 8) Aşağıdakilerden hangisi çekme kuvvetine örnektir?
    A) Basketbol topunun potaya fırlatma.
    B) Futbol topunu kaleye atma.
    C) İp çekme yarışında Ömer'in ipi kendine çekmesi.
    Cevap: C

  • 9) Aşağıda verilenlerden hangisi itme kuvveti uygulanmaktadır?
    A) Araba tekerinin hareket etmesi.
    B) Vidanın tahtaya vidalanması.
    C) Dolap kapağının açılması.
    Cevap: B

  • 10) Aşağıda verilenlerden hangisi yavaşlayan harekete örnektir?
    A) Kapını açılması
    B) Uçağın kalkış yapması.
    C) Arabanın durağa yaklaşması.
    Cevap: C

  • 11) Aşağıda verilen vitaminlerden hangisi daha çok göz sağlığı için yararlıdır?
    A) B vitamini
    B) C vitamini
    C) A vitamini
    Cevap: C

  • 12) Aşağıda verilen durumlardan hangisinde kuvvetin etkisinden söz edilemez?
    A) Odunun yanıp kül olması.
    B) Fırtınada ev çatılarının sökülmesi.
    C) Yere düşen telefonun camının kırılması.
    Cevap: A

  • 13) Bir topun yukarıya doğru fırlatıldığında oluşan hareket hangisidir?
    A) Hızlanma
    B) Yavaşlama
    C) Sallanma
    Cevap: B

  • 14) Aşağıda verilen örneklerden hangisi sallanma kuvvetine örnektir?
    A) Ayşe'nin salıncakta sallanması.
    B) Mehmet'in arkadaşlarıyla top oynaması.
    C) Burak'ın koşu yarışması için çalışma yapması.
    Cevap: A

  • 15) Aşağıdakilerden hangisi kulak sağlığımızı olumsuz etkiler?
    A) Kulak temizliğinin düzenli yapılması.
    B) Kulak bakımının yapılması.
    C) Gürültülü ortamlarda fazla durulması.
    Cevap: C

  • 16) Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?
    A) Kuvvet duran bir cismi hareket ettirebilir.
    B) Dünyanın güneş etrafında yaptığı hareket dönme hareketidir.
    C) Burnumuzda bulunan kılları koparmalıyız.
    Cevap: C

  • 17) Aşağıda verilenlerden hangisi kuvvetin yön değiştiren hareketine bir örnektir?
    A) Rakete çarpan tenis topunun geri sekmesi.
    B) Ayın dünya etrafında dönmesi.
    C) Uçağın gök yüzünde yaptığı hareket.
    Cevap: A

  • 18) Aşağıda verilen duyu organı ve işlevi eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
    A) Görme duyu organı -- Göz
    B) İşitme duyu organı -- Burun
    C) Tatma duyu organı -- Dil
    Cevap: B

  • 19) Bir cisme kuvvet uygulandığında hangisini yapmaz?
    A) Cismin yönünü değiştirir.
    B) Cismi hareketlendirir.
    C) Cismin kimyasını değiştirir.
    Cevap: C

  • 20) Aşağıda verilenlerden hangisinde hareket görülemez?
    A) Kedinin evin çatısına çıkması.
    B) Dolapta suyun bekletilmesi.
    C) Bir çocuğun bisikletten düşmesi.
    Cevap: B




  • Fen Bilimleri Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.