...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 2. SINIF Türkçe DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi hecelerine yanlış olarak ayrılmıştır?
    A) İt-fa-i-ye
    B) Sal-ın-cak
    C) Kal-dı-rım
    Cevap: B

  • 2) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?
    A) Dişi ağrıdığı için ağlıyordu.
    B) Sabah erken kalkması gerekiyordu.
    C) Sessizlikten canı sıkılmıştı.
    Cevap: B

  • 3) Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
    Yukarıdaki cümle hangisi ile ilgilidir?

    A) Arkadaşın etkisinden.
    B) Anne babanın etkisinden.
    C) Kardeşin etkisinden.
    Cevap: A

  • 4) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde özel isim yoktur?
    A) Biraz daha sabredersen Aysel gelecek.
    B) Arda seni arıyordu.
    C) Müşteriler her şeyden şikayetçiydi.
    Cevap: C

  • 5) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi sözlükte en sonda yer alır?
    A) Sıradan
    B) Kestane
    C) Mantar
    Cevap: A

  • 6) Annem ve arkadaşı Meryem beraber Karaca pazarına gittiler. Dönüşte aldıkları malzemeleri Meryem teyzenin oğlu Hasan ile eve gönderdiler.
    Yukarıdaki cümlede kaç tane özel isim vardır?

    A) 3
    B) 2
    C) 1
    Cevap: A

  • 7) Hangi seçenekteki kelimede iki ünlü harf yan yana gelmiştir?
    A) spor
    B) cadde
    C) saat
    Cevap: C

  • 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç durumu vardır?
    A) Teyze ve kuzenim haftaya gelecek.
    B) Karneler yarın dağıtılacak.
    C) Kalemini kaybettiği için üzgündü.
    Cevap: C

  • 9) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde özel isim yazımında yanlışlık yapılmıştır?
    A) Ankara'ya kadar yolumuz boştu.
    B) Gümüşhaneye geldiğimizde çok yorulmuştuk.
    C) Karaca Mağarası çok güzeldi.
    Cevap: B

  • 10) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sözlükte en başta yer alır?
    A) Ceviz
    B) Cenk
    C) Cari
    Cevap: C

  • 11) Anlamlarını bilmediğimiz kelimeleri öğrenmek için hangisine bakmalıyız?
    A) Ansiklopedi
    B) Roman
    C) Sözlük
    Cevap: C

  • 12) Aşağıda verilen cümlelerden hangisinin sonuna farklı bir noktalama işareti konmalıdır?
    A) Bisikletten düşünce bir süre kendine gelemedi ( )
    B) Babasına babalar gününde ne hediye aldı acaba ( )
    C) Sebepsiz yere arkadaşına bağırıyordu ( )
    Cevap: B

  • 13) Aşağıda verilen eş anlam eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?
    A) Ak -- Beyaz
    B) İhtiyar -- Yaşlı
    C) Siyah -- Al
    Cevap: C

  • 14) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinin kelime sayısı daha azdır?
    A) Küçük çocuk parkta ağlıyordu.
    B) Akşama annemler gelecek.
    C) Sabaha kadar karnının ağrısından duramadı.
    Cevap: B

  • 15) Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde kişi pişman olmuş duygusu yaşamaktadır?
    A) Sınavların sonuçlarını sabırsızca bekliyorum.
    B) Dışarı çıkmasaydım iyi olurdu.
    C) Bilgisayarda saatlerce oyun oynadı.
    Cevap: B

  • 16)
    I. Uzak -- Yakın
    II. Çirkin -- İyi
    III. İnce -- Kalın
    Yukarıda verilen zıt anlam eşleştirmelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    Cevap: B

  • 17) Aşağıda verilen sözcüklerden hangisi tek başına anlamsızdır?
    A) Al
    B) Yüz
    C) Gibi
    Cevap: C

  • 18) Aşağıda verilen sözcüklerden hangisinin eş anlamlısı yoktur?
    A) Yüz
    B) Gül
    C) Sıra
    Cevap: C

  • 19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayal ürünü bir kavram kullanılmıştır?
    A) Sırada akşama kadar bekledi.
    B) Ödevlerini bitirdiğinde havalara uçtu.
    C) Tavukların yemlerini her gün aksatmadan verir.
    Cevap: B

  • 20) Aşağıda verilen kelime ve hece sayısı hangisinde yanlış olarak verilmiştir?
    A) Isparta -- 4
    B) Sentetik -- 3
    C) Şımarık -- 3
    Cevap: A




  • Türkçe Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.