...................... OKULU 2018-2019 EĞTİM ÖĞRETİM YILI 10. SINIF Coğrafya DERSİ 1. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

Ad-Soyad:....................... No:........
  • 1) Metamorfik olarak da adlandırılan; kayaçların yüksek sıcaklık ve basıncın etkisiyle değişmesi sonucu ortaya çıkan kayaç türü hangisidir?
    A) Katılaşım
    B) Başkalaşım
    C) Dondurulmuş
    D) Tortul
    E) Soğrulmuş
    Cevap: B

  • 2)
    I. Kehribar
    II. Mercan kaya
    III. Kömür
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri organik tortul kayaçlara örnek gösterilebilir?

    A) Yalnız I
    B) Yalnız II
    C) I ve III
    D) I, II ve III
    E) II ve III
    Cevap: D

  • 3) Yer kabuğu altındaki magmanın soğuyup katılaşması sonucu oluşan kayaç türü hangisidir?
    A) Katılaşım
    B) Başkalaşım
    C) Dondurulmuş
    D) Tortul
    E) Soğrulmuş
    Cevap: A

  • 4) İç püskürük kayaçlarla ilgili verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Magmanın yer kabuğu içinde, derinlerde soğuyarak katılaşması sonucu meydana gelir.
    B) Granit iç püskürük kayaçlara örnek gösterilebilir.
    C) Yer kabuğunun derinliklerinde oluşur.
    D) Kayaç içerisindeki mineraller iri kristal şeklindedir.
    E) Obsidyen (volkan camı) oluşumu burada gerçekleşir.
    Cevap: E

  • 5) Aşağıdakilerden hangisi kırıntılı tortul kayaçlara örnek gösterilmez?
    A) Kum taşı
    B) Kireç taşı
    C) Çakıl taşı
    D) Kil taşı
    E) Konglomera
    Cevap: B

  • 6)
    I. Dünya'nın yaklaşık 6.371 km olan yarı çağına oranla göreceli ince yapıda kayaçlardan oluşan katmandır.
    II. Kalınlığı 7 ile 10 km arasındadır.
    III. Farklı türde kayaç bulunur.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yer kabuğu için doğrudur?

    A) Yalnız III
    B) Yalnız I
    C) I, II ve III
    D) I ve III
    E) I ve II
    Cevap: C

  • 7)
    I. Tortul kayaçlar
    II. Başkalaşım kayaçlar
    III. Yenilenmiş kayaçlar
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri kayaç türleri arasındadır?

    A) I ve II
    B) I ve III
    C) II ve III
    D) I, II ve III
    E) Yalnız III
    Cevap: A

  • 8) Aşağıdakilerden hangisi başkalaşım kayaçlarına örnek olarak gösterilemez?
    A) Andezit
    B) Gnays
    C) Şist
    D) Kuvarsit
    E) Mermer
    Cevap: A

  • 9) Yağmur ve kar sularının granitin çatlaklarında yaptığı kimyasal ayrışma sonucunda köşeleri yuvarlaklaştırılmış kaya bloklarına ................ denir.
    Boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Bezalt
    B) Tor
    C) Gökkuşağı
    D) Peribacaları
    E) Karstik
    Cevap: B

  • 10) Bir veya birden fazla mineralin bir araya gelmesiyle doğal olarak oluşan kütlelere ............... denir?
    Boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Kayaç
    B) Element
    C) Krater
    D) Kil
    E) Toprak
    Cevap: A

  • 11) Renkli kum taşı ve çakıl taşlarından oluşan tortul tabakalarının oluşturdukları yapıya ne denir?
    A) Bezalt
    B) Tor
    C) Gökkuşağı
    D) Peribacaları
    E) Karstik
    Cevap: C

  • 12) Kayaçlarla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde etkilidir.
    B) Beşeri ve ekonomik ihtiyaçlarda kayaçlardan yararlanılır.
    C) Kayaç bilgisi olmadan akarsu, göl, yer altı suları ve kaynakları gibi hidrolojik çalışmalar yapılmaz.
    D) Yer şekillerinin oluşumunda etkilidir.
    E) Kayaçlar jeolojinin paleontoloji alt bilim dalı tarafından incelenir.
    Cevap: E

  • 13) Kayaçların yer şekillerinin oluşumu üzerindeki etkileri üzerine aşağıda verilen özelliklerinden hangisi önemsizdir?
    A) Kayacın sertliği
    B) Tabakalı yapı özelliği
    C) Kayacın yaşı
    D) Çözünebilme özelliği
    E) Geçirimliliği
    Cevap: C

  • 14) Dünyanın iç yapısıyla ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Yerin iç yapısı üç bölümde incelenir.
    B) Manto yer kabuğu altında bulunur ve yer küre hacminin yüzde 20'sini oluşturur.
    C) Manto üst ve alt olmak üzere ikiye ayrılır.
    D) Mantonun altından başlayıp dünyanın merkezine kadar uzanan küreye çekirdek denir.
    E) Çekirdek iki bölümden oluşur.
    Cevap: B

  • 15) Yeryüzünde bulunan kayaçların dış kuvvetler tarafından aşındırılıp, daha sonra aşındırlan parçaların kara ve deniz çukurlarında birikerek yeni bir kayaç oluşturması sonucu ortaya çıkan kayaç türüne ..................... kayaç denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Katılaşım
    B) Başkalaşım
    C) Dondurulmuş
    D) Tortul
    E) Soğrulmuş
    Cevap: D




  • Coğrafya Dersi Öğretmeni
    ....................

    Başarılar Dilerim




 Yorum Yap (0)


* Buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.