AÖL Tarih Soruları 4 (2017 -18 AÖL 1.Dönem 2.Oturum 135)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türk göçlerinin siyasi nedenlerinden biridir?
    A) Boylar arası anlaşmazlıklar
    B) Salgın hastalıklar
    C) Otlakların yetersizliği
    D) İklim şartlarının elverişsizliği
    Cevap: A
  • 2) Orta Asya’da Afanesyovo’nun devamı olarak kabul edilen kültür Tanrı Dağları ve Balkas Gölü’nden Yayık Nehri’ne kadar uzanan bozkır sahasında gelişmiştir. İlk defa tunçtan ve altından eşyalar yapılmıştır. Bu kültürü oluşturanların Türklerin atası
    olduğu kabul edilir.
    Yukarıda sözü edilen kültür, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Anav
    B) Tagar
    C) Karasuk
    D) Andronovo
    Cevap: D
  • 3) Türk adı Uygur kaynaklarında hangi anlamda geçmektedir?
    A) Olgunluk çağı
    B) Güç, kudret
    C) Miğfer
    D) Türeme
    Cevap: B
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi Kavimler Göçü’nün dini sonuçlarından biridir?
    A) Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldı.
    B) Bugünkü Avrupa milletlerinin temelleri atıldı.
    C) İlk Çağ sona erdi, Orta Çağ başladı.
    D) Hristiyanlığın yayılmasıyla kilise güç kazandı.
    Cevap: D
  • 5) “Şanyü’’ unvanıyla devletin başına geçen Hun hükümdarı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mukan Kağan
    B) Mete Han
    C) İstemi Yabgu
    D) Almış Han
    Cevap: B
  • 6) Doğu Roma ile yapılan Margos Antlaşması aşağıdaki hükümdarlardan hangisi döneminde imzalanmıştır?
    A) Uldız
    B) Attila
    C) Balamir
    D) Mete Han
    Cevap: B
  • 7) Kök Türkler Akhunları ortadan kaldırmak için aşağıdaki devletlerden hangisiyle işbirliği yapmıştır?
    A) Sasani
    B) Çin
    C) Uygur
    D) Gazneli
    Cevap: A
  • 8) Mani dinini benimseyen Orta Asya Türk Devleti aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Asya Hun
    B) Kök Türkler
    C) Uygur
    D) Akhunlar
    Cevap: C
  • 9) Tarihte İstanbul’u kuşatan ilk Türk kavmi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hazarlar
    B) Bulgarlar
    C) Macarlar
    D) Avarlar
    Cevap: D
  • 10) İskitlere aşağıdaki alanlardan hangisinde usta oldukları için “Bozkırın Kuyumcuları” denilmiştir?
    A) Hayvancılık
    B) Maden işlemeciliği
    C) Resim
    D) Dokumacılık
    Cevap: B
  • 11) Aşağıdaki kavimlerden hangisi dünyada “Nagy Szent Miklos’’ hazineleriyle ünlüdür?
    A) Macarlar
    B) Peçenekler
    C) Oğuzlar
    D) Kıpçaklar
    Cevap: B
  • 12) Oğuzlarda din adamlarına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tamu
    B) Ol Acun
    C) Sağış
    D) Kam
    Cevap: D
  • 13) Eski Türklerde ailelerin birleşmesiyle meydana gelen topluluklara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Budun
    B) Oguş
    C) Boy
    D) Urug
    Cevap: D
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi “kut’’ kelimesinin anlamlarından biri değildir?
    A) Baht
    B) İkbal
    C) Bağımsızlık
    D) Saadet
    Cevap: C
  • 15) Aşağıdakilerden hangisi eski Türklerdeki devlet görevlilerinden biri değildir?
    A) Buyruk
    B) İlteber
    C) Keregü
    D) Tudun
    Cevap: C
  • 16) “Sekiz Yükmek’’ , “Kardeş Hikâyesi’’ adlı metinler aşağıdaki devletlerden hangisine aittir?
    A) Kırgızlar
    B) Karahanlılar
    C) Gazneliler
    D) Uygurlar
    Cevap: D
  • 17) Aşağıda Orta Asya Türklerinin destanları ve ait oldukları milletler eşleştirilmiştir.
    Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Alp Er Tunga - Saka Türkleri
    B) Bozkurt - İskitler
    C) Manas - Kırgızlar
    D) Türeyiş - Uygurlar
    Cevap: B
  • 18) Aşağıdaki savaşlardan hangisi sonunda imzalanan antlaşma, Türk-Çin ilişkilerine ait ilk resmi belge kabul edilmiştir?
    A) Kuzey Şansi
    B) I.Balkan
    C) Talas
    D) II.Balkan
    Cevap: A
  • 19) Türkler Müslüman Araplarla ilk kez hangi savaştan sonra karşı karşıya gelmiştir?
    A) Malazgirt
    B) Katvan
    C) Nihavent
    D) Dandanakan
    Cevap: C
  • 20) “Mazdek İsyanı’’ aşağıdaki devletlerden hangisi döneminde yaşanmıştır?
    A) Sasani Devleti
    B) Timur Devleti
    C) Altın Orda Devleti
    D) Babür Devleti
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder