AÖL Tarih Soruları 3 (2017-18 AÖL 1.Dönem 2.Oturum 131)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi bir olaydır?
    A) Anadolu’nun fethi
    B) Anadolu’nun Türkleşmesi
    C) Türkiye’nin çağdaşlaşması
    D) İstanbul’un Türk şehri haline gelmesi
    Cevap: A
  • 2) Aşağıdakilerden hangisi tarihin konusu içinde yer almaz?
    A) Cumhuriyetin ilanı
    B) Malazgirt Savaşı
    C) Doğa olayları
    D) Orta Asya Türk göçleri
    Cevap: C
  • 3) Tarih bilimi ile ilgi olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Tekrarlanamayan olayları inceler.
    B) Araştırmalarında deney ve gözlemden yararlanır.
    C) İnsan faaliyetlerini inceler.
    D) Sosyal bilim dallarından biridir.
    Cevap: B
  • 4) Asurlular ile ilgili araştırma yapan Ahmet’in, ulaştığı kaynakları belirli bir sistem içerisinde zamana, mekâna ve konuya göre sınıflandırması tarih biliminin yöntemindeki hangi aşamadır?
    A) Tasnif
    B) Tarama
    C) Tahlil
    D) Tenkit
    Cevap: A
  • 5) Aşağıdakilerden hangisi yazılı kaynaklardan değildir?
    A) Kitabeler
    B) Fermanlar
    C) Beratlar
    D) Destanlar
    Cevap: D
  • 6) Hikayeci tarih yazıcılığını başlatan tarihçi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Thukydides
    B) Leopold von Ranke
    C) H.A. Gibbons
    D) Herodotos
    Cevap: D
  • 7) Türklerin kullandığı ilk takvim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 12 Hayvanlı Türk takvimi
    B) Celali takvim
    C) Hicri takvim
    D) Rumi takvim
    Cevap: A
  • 8) Tarihe yardımcı bilimlerden hangisi insan ve mekânın karşılıklı etkileşimini araştırır?
    A) Arkeoloji
    B) Antropoloji
    C) Coğrafya
    D) Heraldik
    Cevap: C
  • 9) Aşağıdakilerden hangisi tarih öncesi çağlardan değildir?
    A) Eski Taş Çağı
    B) Yakın Çağ
    C) Bakır Çağı
    D) Tunç Çağı
    Cevap: B
  • 10) Yakındoğu’daki köy yerleşmelerinin ilk örneği aşağıdakilerden hangisinde görülmektedir?
    A) Çayönü
    B) Göbeklitepe
    C) Çatalhöyük
    D) Beldibi
    Cevap: A
  • 11) Nom adı verilen şehir devletleri hangi uygarlıkta görülmüştür?
    A) İyon
    B) Mısır
    C) Sümer
    D) Hitit
    Cevap: B
  • 12) Sümerlerden öğrendikleri yazıyı Anadolu’ya getirerek burada tarih çağlarının başlamasını sağlayan medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Lidyalılar
    B) Urartular
    C) Elamlar
    D) Asurlular
    Cevap: D
  • 13) Aşağıdakilerden hangisi deniz koloniciliğinde gelişme göstermiş uygarlıklardandır?
    A) Urartular
    B) İyonlar
    C) Asurlular
    D) Hititler
    Cevap: B
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamya’da kurulan medeniyetlerden değildir?
    A) Sümerler
    B) Babiller
    C) Fenikeliler
    D) Akadlar
    Cevap: C
  • 15) İçerisinde çeşitli unsurları(din, etnik köken, dil vb.) barındıran devlet modeli aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İmparatorluk
    B) Site
    C) Nom
    D) Polis
    Cevap: A
  • 16) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da kurulan İlk Çağ medeniyetlerinden biri değildir?
    A) Hititler
    B) Frigler
    C) Sümerler
    D) Urartular
    Cevap: C
  • 17) Satraplık denilen eyalet sistemini aşağıdakilerden hangisi oluşturmuştur?
    A) Urartular
    B) Asurlular
    C) Persler
    D) Romalılar
    Cevap: C
  • 18) Kadeş Savaşı kimler arasında yapılmıştır?
    A) Persler-Mısırlılar
    B) İyonlar-Asurlular
    C) Hititler-Lidyalılar
    D) Mısırlılar-Hititler
    Cevap: D
  • 19) Yazılı hukuk kurallarının ilk örnekleri aşağıdakilerden hangisinde görülmektedir?
    A) Asurlular
    B) Sümerler
    C) Persler
    D) Romalılar
    Cevap: B
  • 20) 12 Levha Kanunları aşağıdaki medeniyetlerden hangisi tarafından oluşturulmuştur?
    A) Romalılar
    B) Babiller
    C) Hititler
    D) Sümerler
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder