...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF Türkçe 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıda verilen kelimelerin hece sayılarını yanlarına yazınız.
    a. mehtap. ---> ............ hece

    b. yaşasın ---> ............ hece

    c. alfabe ---> ........ hece

    d. Gümüşhane ---> ..... hece

    e. bisiklet ---> ..... hece
    Cevap: a: 2 -- b: 3 -- c: 3 -- d: 4 -- e: 3
  • 2) Aşağıda verilen kelimelerin zıt anlamlılarını yanlarına yazınız.
    a. Büyük : .....................
    b. Hızlı : ..................
    c. Boş : ...............
    d. Dar : ..............
    e. Kötü: ................
    Cevap: a. küçük -- b: yavaş -- c: dolu -- d: geniş -- e: iyi
  • 3) 'ağlamak' kelimesinin zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Gülmek
    B) Somurtmak
    C) Üzülmek
    Cevap: A
  • 4) 'mektep' kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ev
    B) Okul
    C) Yapı
    Cevap: B
  • 5) 'Al' güller açmıştı.
    Cümlede geçen al kelimesinin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Beyaz
    B) Kırmızı
    C) Siyah
    Cevap: B
  • 6) Aşağıda verilen kelimelerin eş anlamlılarını yanlarına yazınız.
    a. ak : .................
    b. yaşlı : ...............
    c. deprem : ................
    d. al : .................
    e. kelime : ................
    Cevap: a. beyaz -- b. ihtiyar -- c: zelzele -- d: kırmızı -- e: sözcük
  • 7) Aşağıdaki kelimelerden hangisi sözlükte diğerlerinden sonra gelir?
    A) Kitap
    B) Amasya
    C) Duvar
    Cevap: C
  • 8) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi alfabetik olarak ilk önce gelir?
    A) Balık
    B) Çimento
    C) Geyik
    Cevap: A
  • 9) Aşağıdaki kelimelerden hangisi çoğuldur?
    A) Koltuk
    B) Kuşlar
    C) Araba
    Cevap: B
  • 10) Aşağıda verilen kelimelerden hangisi tekil bir varlığı temsil etmektedir?
    A) Bilyeler
    B) Cevizler
    C) Sinema
    Cevap: C
  • 11) Aşağıda karışık olarak verilen kelimeleri birleştirerek anlamlı bir cümle oluşturun.
    a. sürersen - bisiklet - düşebilirsin - Hızlı

    .................................................................

    b. uyandığımda - yağıyordu - yağmur - Sabah

    .................................................................
    Cevap: a. Hızlı bisiklet sürersen düşebilirsin. -- b. Sabah uyandığımda yağmur yağıyordu.
  • 12) Aşağıda verilen cümlelerde ( ) işareti olan yerlerden hangisine ünlem işareti gelmelidir?
    A) İmdat ( ) araba kazası oldu.
    B) Elma ( ) armut ve muzlarla dolu bir tabak.
    C) Akşama geç kalma ( )
    Cevap: A
  • 13) Aşağıda karışık olarak verilen heceleri birleştirerek anlamlı bir kelime oluşturunuz.
    a. lık - tap - ki : ...................
    b. cek - ge - le : ..................
    c. ga - te - ze : ....................
    d. na - oy - mak : ...................
    e. mur - ta - yu : .....................
    Cevap: a: kitaplı -- b: gelecek -- c: gazete -- d: oynamak -- e: yumurta
  • 14) Alfabemizde toplamda kaç tane harf vardır?
    A) 23
    B) 29
    C) 32
    Cevap: B
  • 15) Heceler birleşerek hangisini oluşturur?
    A) Kelime
    B) Harf
    C) Cümle
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder
1. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Sınav Karışık Orta 2018-04-09
1.sınıf Türkçe 2.dönem 1.değerlendirme, heceler, eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeler, noktalama işaretleri [2]