DGS Matematik Soruları 2 (2010 DGS Sayısal - Problemler)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Ahmet ve Hasan 400 TL’yi 3:5 oranında paylaşacaklardır.
    Ahmet bu paylaşımdan daha az miktarda para alacağına göre, Ahmet’in ne kadar alacağını he saplamak için aşağıdaki denklemlerden hangisi çözülmelidir?


    Cevap: E
  • 2) Canan ile Ayşe arasında oynanan bir sayı oyununun kuralları aşağıdaki gibidir:
    • Canan bir sayı seçer.
    • Bu sayıya 5 ekler.
    • Elde ettiği sonucu 4 ile çarpar.
    • Elde ettiği sonuçtan 12 çıkarır.
    • Elde ettiği sonucu 4’e böler.
    • Elde ettiği sayıyı Ayşe’ye söyler.
    Canan’ın seçtiği sayı x ve Ayşe’ye söylediği sayı y ise x ile y arasında aşağıdaki bağıntılardan hangisi vardır?

    A) y = 2x
    B) y = x + 2
    C) y = x + 4
    D) y = 2x + 1
    E) y = 2x + 4
    Cevap: B
  • 3) Bir kargo şirketinde bulunan kamyonla 30 koli, kamyonetle 10 koli taşınabilmektedir. Belirli bir mesafe için kamyonla taşımanın ücreti 100 TL, kamyonetle taşımanın ücreti ise 40 TL’dir.
    Buna göre, 500 koli en ucuz kaç TL’ye taşınır?

    A) 1640
    B) 1680
    C) 1720
    D) 1760
    E) 1800
    Cevap: B
  • 4) Bir kargo şirketinde bulunan kamyonla 30 koli, kamyonetle 10 koli taşınabilmektedir. Belirli bir mesafe için kamyonla taşımanın ücreti 100 TL, kamyonetle taşımanın ücreti ise 40 TL’dir.
    Bu kargo şirketi 640 koliyi 2160 TL’ye taşıdığına göre, kamyon kaç sefer yapmıştır?

    A) 20
    B) 18
    C) 16
    D) 14
    E) 12
    Cevap: A
  • 5) Bir annenin yaşı 5 yıl önce çocuğunun yaşının 4 katı idi.
    Annenin şimdiki yaşı 33 olduğuna göre, çocuğun şimdiki yaşı kaçtır?

    A) 12
    B) 13
    C) 14
    D) 15
    E) 17
    Cevap: A
  • 6) Boyu 90 cm, eni 15 cm olan dikdörtgen biçimindeki sunta, kare biçiminde eşit alanlı parçalara sunta
    artmayacak şekilde bölünüyor.
    Bu parçaların sayısı en az kaçtır?

    A) 4
    B) 5
    C) 6
    D) 7
    E) 8
    Cevap: C
  • 7) Aynı miktarda su akıtan 5 musluk boş bir havuzu 42 dakikada dolduruyor.
    Bu musluklardan 3 tanesi aynı havuzu kaç dakikada doldurur?

    A) 62
    B) 64
    C) 66
    D) 68
    E) 70
    Cevap: E
  • 8) Bir araç önce 40 km/saat hızla 4 saat, sonra 70 km/saat hızla 2 saat giderek yolculuğunu tamamlıyor.
    Aracın bu yolculuktaki ortalama hızı saatte kaç km’dir?

    A) 50
    B) 52
    C) 55
    D) 60
    E) 65
    Cevap: A
  • 9) Bir sitede kuzey cephedeki dairelerin fiyatı güney cephedekilerin fiyatının 2 / 5 ’i kadardır.
    Bu sitede, 10 tane kuzey cephedeki daire fiyatına güney cepheden kaç daire alınabilir?

    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6
    Cevap: C
  • 10) Defne 173’ten başlayarak ileriye üçer ritmik, Hande de 311’den başlayarak geriye yedişer ritmik saymak tadır. Defne’nin ilk söylediği sayı 173, Hande’nin ilk söylediği sayı 311’dir.
    Defne aşağıdaki sayılardan hangisini söylemez?

    A) 290
    B) 302
    C) 315
    D) 332
    E) 374
    Cevap: C
  • 11) Defne 173’ten başlayarak ileriye üçer ritmik, Hande de 311’den başlayarak geriye yedişer ritmik saymak tadır. Defne’nin ilk söylediği sayı 173, Hande’nin ilk söylediği sayı 311’dir.
    Defne 188 sayısını söylediğinde Hande aynı sayıda ritmik sayma yaparak hangi sayıyı söyler?

    A) 283
    B) 276
    C) 269
    D) 262
    E) 255
    Cevap: B
  • 12) Defne 173’ten başlayarak ileriye üçer ritmik, Hande de 311’den başlayarak geriye yedişer ritmik saymak tadır. Defne’nin ilk söylediği sayı 173, Hande’nin ilk söylediği sayı 311’dir.
    Her ikisinin de söylediği ortak sayılar kaç tanedir?

    A) 8
    B) 7
    C) 6
    D) 5
    E) 4
    Cevap: B
  • 13) Bir lastik fabrikasında A, B, C olmak üzere üç vardi yada çalışılmaktadır. Bir günde A vardiyasında 5000, B vardiyasında 2500 ve C vardiyasında 1500 lastik üretilmektedir.
    Bu fabrikada 2 günde üretilen lastik sayısı kaçtır?

    A) 18 000
    B) 16 000
    C) 15 000
    D) 14 000
    E) 12 000
    Cevap: A
  • 14) Bir lastik fabrikasında A, B, C olmak üzere üç vardi yada çalışılmaktadır. Bir günde A vardiyasında 5000, B vardiyasında 2500 ve C vardiyasında 1500 lastik üretilmektedir.
    B ve C vardiyalarında 20 günde üretilen toplam lastik sayısını üretmek için A vardiyasında kaç gün çalışılmalıdır?

    A) 14
    B) 15
    C) 16
    D) 17
    E) 18
    Cevap: C
  • 15) Bir lastik fabrikasında A, B, C olmak üzere üç vardi yada çalışılmaktadır. Bir günde A vardiyasında 5000, B vardiyasında 2500 ve C vardiyasında 1500 lastik üretilmektedir.
    A, B, C vardiyalarında bir günde üretilen lastik sayısı daire grafiğinde gösteriliyor.
    Buna göre, A vardiyasında üretilen lastik sayısını gösteren daire diliminin merkez açısı kaç derecedir?

    A) 300
    B) 200
    C) 120
    D) 100
    E) 60
    Cevap: B
  • 16) Aşağıdaki tabloda K, L, M, N, P kentlerinin nüfusları, bu kentlerdeki lise sayısı ve bu liselerde okuyan öğrenci sayıları verilmiştir.
    Bu kentlerin kaç tanesinde N L≥ 30 000 ’dir?


    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    E) 5
    Cevap: C
  • 17) Aşağıdaki tabloda K, L, M, N, P kentlerinin nüfusları, bu kentlerdeki lise sayısı ve bu liselerde okuyan öğrenci sayıları verilmiştir.
    Hangi kentte Nö değeri en büyüktür?


    A) K
    B) L
    C) M
    D) N
    E) P
    Cevap: A
  • 18) Aşağıdaki tabloda K, L, M, N, P kentlerinin nüfusları, bu kentlerdeki lise sayısı ve bu liselerde okuyan öğrenci sayıları verilmiştir.
    P ve L kentlerindeki Öl değerlerinin eşit olabilmesi için P kentine kaç yeni lise açılmalıdır?


    A) 1
    B) 2
    C) 3
    D) 4
    E) 5
    Cevap: C
  • 19) 1’den 16’ya kadar olan tam sayılar aşağıda verilen kutucuklara aşağıdaki kurallara göre yerleştiriliyor:
    • Her bir kutucukta farklı bir sayı olmalıdır.
    • Her bir satırda bulunan sayıların toplamı aynı olmalıdır.
    • Satırlardaki sayılar soldan sağa doğru art malıdır.
    Her bir satırdaki sayıların toplamı kaçtır?


    A) 29
    B) 31
    C) 33
    D) 34
    E) 36
    Cevap: D
  • 20) 1’den 16’ya kadar olan tam sayılar aşağıda verilen kutucuklara aşağıdaki kurallara göre yerleştiriliyor:
    • Her bir kutucukta farklı bir sayı olmalıdır.
    • Her bir satırda bulunan sayıların toplamı aynı olmalıdır.
    • Satırlardaki sayılar soldan sağa doğru art malıdır.
    12 ile aynı sütunda bulunan diğer üç sayının toplamı kaçtır?


    A) 40
    B) 38
    C) 36
    D) 32
    E) 28
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder