YDS Soruları 4 (2013 İlkbahar YDS Diyalog doldurma, anlam bütünlüğü)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Farmers in many countries utilize antibiotics in two key ways: at full strength to treat animals that are sick and in low doses to fatten meat-producing livestock or to
    prevent veterinary illnesses. Although even the proper use of antibiotics can inadvertently lead to the spread of drug resistant bacteria, the habit of using a low dose is a formula for disaster: the treatment provides just enough antibiotic to kill some but not all bacteria. The germs that survive are typically those that happen to bear genetic
    mutations for resisting the antibiotic. They then reproduce and exchange genes with other microbial resisters. As bacteria are found literally everywhere, resistant strains produced in animals eventually find their way into people as well. You could not design a better system for guaranteeing the spread of antibiotic resistance. To cease the spread, Denmark enforced tighter rules on the use of antibiotics in the raising of
    poultry and other farm animals. The lesson is that improving animal husbandry making sure that pens, stalls and cages are properly cleaned and giving animals more room or time to mature – offsets the initial negative impact of limiting antibiotic use.

    According to the passage, ----.

    A) the spread of bacterial infections in poultry may not be avoided by improving physical conditions
    B) the weight of the poultry mainly depends upon the environment they are brought up in
    C) strict regulations in Denmark are employed to minimize the effects of antibiotic use on both poultry and people
    D) the maturation period of poultry in Denmark is determined by the size of the animal
    E) the productivity of poultry can best be analyzed through the amount of the antibiotic used on the animal
    Cevap: C
  • 2) Farmers in many countries utilize antibiotics in two key ways: at full strength to treat animals that are sick and in low doses to fatten meat-producing livestock or to
    prevent veterinary illnesses. Although even the proper use of antibiotics can inadvertently lead to the spread of drug resistant bacteria, the habit of using a low dose is a formula for disaster: the treatment provides just enough antibiotic to kill some but not all bacteria. The germs that survive are typically those that happen to bear genetic
    mutations for resisting the antibiotic. They then reproduce and exchange genes with other microbial resisters. As bacteria are found literally everywhere, resistant strains produced in animals eventually find their way into people as well. You could not design a better system for guaranteeing the spread of antibiotic resistance. To cease the spread, Denmark enforced tighter rules on the use of antibiotics in the raising of
    poultry and other farm animals. The lesson is that improving animal husbandry making sure that pens, stalls and cages are properly cleaned and giving animals more room or time to mature – offsets the initial negative impact of limiting antibiotic use.

    It is stated in the passage that antibiotics ----.

    A) are crucial as they change the genetic mutations of poultry
    B) form the basis for microbial resistance of genes in animals
    C) are effective in restricting resistant strains of bacteria in poultry
    D) are employed to prevent a possible disease spread from farm animals to human beings
    E) may produce drug resistant bacteria, irrespective of how carefully they are used
    Cevap: E
  • 3) Emre:
    -What’s so funny that you’ve been laughing now for hours?
    Figen:
    - I was just remembering a friend of mine who owns a shoe shop. He was very upset because he realized that many customers were trying to squeeze their feet into shoes that were too small, and were ruining his shoes.
    Emre:
    ----
    Figen:
    - Even so, I just can’t help laughing.

    A) That must have been quite an experience for him. Now he won’t let anyone try on different sizes.
    B) Doesn’t the salesman have any rights? He should be able to fill out some kind of complaint form.
    C) Being a frequent shoe-buyer myself, I don’t know where your friend’s store is.
    D) Perhaps he should start selling other things. This way, he won’t have to deal with those customers anymore.
    E) I don’t find it amusing whatsoever. The customers should have been more careful with what they were doing.
    Cevap: E
  • 4) Timur:
    - Do you know the difference between the use of barbecues and conventional gas cooking?
    Levent:
    ----
    Timur:
    - What can be done to reduce this?
    Levent:
    - I think we should use gas over barbecue as it contributes to an increase in smog levels.

    A) Burning charcoal releases carbon monoxide into the air much more than cooking with gas does.
    B) Well, actually, both are good ways of cooking, but barbecues take longer to prepare.
    C) Gas cooking is far more efficient than using a barbecue, as you can adjust the heat according to your needs.
    D) Unfortunately, both are harmful and cause damage to the environment.
    E) Gas appears to be more dangerous as there is a high risk of explosion.
    Cevap: A
  • 5) Teacher:
    - Your son has adapted quite well socially. He’s had no problems making friends. Also, he’s quite a leader among them.
    Parent:
    - I’m glad to hear that. What about his class work?
    Teacher:
    ----
    Parent:
    - He's never been very good at sitting still and focusing.

    A) His math skills are very good, but he needs to work harder on his language skills.
    B) He enjoys group work, probably because he likes to socialize so much.
    C) I think he needs a private tutor to help him with the more difficult subjects.
    D) I really enjoy having him in class because he’s such a good example to others.
    E) He has the ability but he seems to lack the concentration to do the work.
    Cevap: E
  • 6) Jale:
    - Here is an article about how people react in emergencies. Researchers say that when more people are around, it reduces the chances of actually being helped.
    Adnan:
    ----
    Jale:
    - Apparently, onlookers provide a model for action. If they are docile and disinterested, the situation may seem less serious.
    Adnan:
    - I think if there is only one bystander, your chance of being helped increases, as he will think he must help immediately.

    A) Is an individual aware that others are present?
    B) How did they carry out that research?
    C) Do they offer any explanation as to why this happens?
    D) Is this finding true for all cultures?
    E) Who were the participants in this research?
    Cevap: C
  • 7) Ayça:
    - Do you think environmental factors like diet and stress affect the ageing process as much as the decline of hormonal systems?
    Berkan:
    ----
    Ayça:
    - So, you mean physiological and environmental factors contribute to one’s longevity to the same degree.
    Berkan:
    - Definitely! I also think living in an extended family and playing an important role in society bring in some beneficial effects.

    A) I don’t believe dietary habits and lifestyle have much to do with ageing. It’s all about the gradual failing of the body to be able to repair itself and replace cells.
    B) I heard some people live longer and have fewer health problems than others thanks to their easy-going lifestyle and the amount of vegetables they consume.
    C) Perhaps, calorie restriction and anti-ageing treatments can be successful interventions that may cause increases in life expectancy.
    D) Even if ageing seems to be a serious problem for many people, some rely on plastic surgeries to cope with it.
    E) Extending one’s lifespan isn’t simply a case of stopping the ageing process, because ageing isn’t a scientifically recognized cause of death.
    Cevap: B
  • 8) Science does not produce a unified picture of the environment on which all can agree, instead it provides multiple views, each of which may be valid from a particular ideological angle.
    Verilen cümleye anlamca en yakın cümleyi bulunuz.

    A) There is not one single view of the environment that can be provided through science that everyone will agree on, rather it gives different perspectives, all of which are valid depending on the ideological perspective.
    B) The environment has been described by scientists in many different ways rather than in just one way, and each of these have their own validity according to the observer’s own ideology.
    C) Science represents many diverse and particular ideological angles, and from these a valid and unified description of the environment can be produced that respects multiple views.
    D) Scientists from different ideological backgrounds have come together to agree upon a unified picture of the environment on which scientists can all agree upon its validity.
    E) Multiple views on the environment are the result of science being unable to produce a unified description upon which those from different ideological backgrounds can agree.
    Cevap: A
  • 9) The stocks of bluefin tuna, the most valuable fish in the world, have plummeted to such paltry levels that many scientists speculate that the fish could be headed for extinction.
    Verilen cümleye anlamca en yakın cümleyi bulunuz.

    A) Scientists believe that the excessive demand for the valuable bluefin tuna fish has risen to such a level that there is speculation about the fish becoming extinct.
    B) Stocks of the world’s most desirable bluefin tuna fish have reached such a low level that many scientists are convinced that they are about to become extinct.
    C) There is some speculation among scientists around the world as to how far the stocks of the valuable bluefin tuna fish can be allowed to fall before they become extinct.
    D) Stocks of the bluefin tuna, the most expensive fish in the world, have dropped to such a low level that scientists are predicting that they might become extinct.
    E) The most expensive fish in the world is the bluefin tuna, but scientists fear that stocks will soon reach a paltry level and the fish will become extinct.
    Cevap: D
  • 10) Huntington’s has been described as the most disastrous disease known to man because of its peculiarly cruel characteristics, as it progressively strips a person of control of his muscles, reason and emotion.
    Verilen cümleye anlamca en yakın cümleyi bulunuz.

    A) Huntington’s disease is described as not only the worst disease in the world but also the most cruelly progressive, as it slowly takes away a person’s ability to control their muscles, reason and emotion.
    B) To describe Huntington’s as a cruel disease could be disastrous as people know that it eventually takes away a person’s ability to control their muscles as well as to reason and feel emotion.
    C) Due to its cruel characteristics that gradually take away a person’s control of their muscles, reason and emotion, Huntington’s is said to be the most devastating disease in the world.
    D) When a person starts to rapidly lose control of his muscles and no longer is able to reason or control his emotions, he can be described as having the most disastrous disease ever – Huntington’s.
    E) When a man is described as having Huntington’s, it can be a very cruel experience, as they will gradually experience certain characteristics such as lack of muscle control, reason and emotion.
    Cevap: C
  • 11) The changing climate will have negative effects on all parts of the world; depending on people’s location and lifestyles, however, there will be great differences in the subsequent health hazards that human populations face.
    Verilen cümleye anlamca en yakın cümleyi bulunuz.

    A) No matter how and where people live, the subsequent health hazards will be terribly great after the varying climate negatively affects all regions of the world.
    B) Based on their lifestyles and geographical location, human populations all over the world will experience health risks to be brought about by adverse effects
    of the changing climate.
    C) Whether all regions of the world will be negatively affected by the incremental climate change largely depends on people’s location and ways of life, yet human populations will end up with health risks.
    D) Since all parts of the world are likely to be adversely influenced by the globally changing climate, human populations have been subject to resultant health
    risks, regardless of how and where they reside.
    E) All regions of the world will be adversely affected bythe changing climate, but the resulting health risks to human populations will vary greatly, depending on where and how people live.
    Cevap: E
  • 12) Most measurements of happiness are by standardized questionnaires or interview schedules. It could also be done by informed observers – those who know the individual well and see them regularly. ---- Yet, another form of measurement is to investigate a person’s memory and check whether they feel predominantly happy or unhappy about
    their past. Finally, there are some crude but ever-developing physical measures looking at everything from brain scanning to saliva levels.
    Boş bırakılan yere anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.

    A) It should be kept in mind that such tests might be misleading in many cases.
    B) Findings suggest that ancestors of Finnish people made use of such methods.
    C) There is also experience sampling, where people report how happy they are many times a day.
    D) Being objective in this process is more important than being an observer.
    E) A question still remains unanswered: to what extent can one express happiness on a sheet of questions?
    Cevap: C
  • 13) Everything in the factories of the future will be run by smarter software. Digitization in manufacturing will have as widespread an effect as in other industries that have gone digital, including photography, publishing and films. Such effects will not be confined to large manufacturers, either. ---- Launching new and innovative products will
    become easier and cheaper for them.

    Boş bırakılan yere anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.

    A) The materials being used to make things are changing faster than they were in the past.
    B) In addition, it will allow things to be made economically in much smaller quantities.
    C) Nonetheless, companies are also optimistic about a manufacturing revival.
    D) In fact, these developments will empower smaller firms and individual entrepreneurs.
    E) As such, companies from all over the world use China and India as low-wage workshops.
    Cevap: D
  • 14) ---- This is not the case, and evidence for early learning and remembering comes from several studies. In one, infants only a few hours old learned to turn their heads right or left, depending on whether they heard a buzzer or a tone. In order to taste a sweet liquid, the baby had to turn to the right when a tone sounded and to turn to the left when
    the buzzer sounded. In only a few trials, the babies were performing without error.

    Boş bırakılan yere anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.

    A) It was once thought that infants could neither learn nor remember.
    B) Infants can discriminate differences in taste shortly after birth.
    C) Newborn infants could distinguish human voices from other sounds.
    D) Newborn babies may not remember what they have just learned.
    E) Pre-birth experiences in the uterus help infants to learn and remember.
    Cevap: A
  • 15) Stephen Hawking, the famed theoretical physicist diagnosed with Lou Gehrig’s disease, lost the ability to speak thirty years ago. In the meantime, a computerized voice generated by an infrared sensor inside Hawking’s mouth has allowed him to
    communicate. According to a recent report, however, the muscles controlling the device have been deteriorating, limiting him to as little as one word per minute. ---- This is a horrifying prospect for the scientific community that has benefitted greatly from his findings. But a new device recording brain functions at an unprecedented level of detail was developed and has been proposed to improve Hawking’s ability to communicate once again.

    Boş bırakılan yere anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz.

    A) Such devices can be used to monitor the sleep pattern and the disorders of the deaf.
    B) The sensor in the mouth is an effective way to continue communication with people unable to speak.
    C) Without a new means of communication, Hawking runs the risk of being rendered mute.
    D) The muscles in the mouth can be kept under control by using a great variety of equipments.
    E) Thanks to recent developments, researchers are now able to keep the disease under control as in Hawking’s condition.
    Cevap: C
  • 16) (I) Using herbs from your garden or the farmer’s market to enhance the flavour of your summer cuisine is really rewarding. (II) Not only will herbs add subtle accents to
    your main dishes and salads, but they will also bring fragrance and interest to favourite dessert and beverage recipes. (III) If you are not using fresh herbs, remember
    that dried herbs are very potent, so reduce the amount you use by half or more. (IV) Include your home-grown produce in a salad course, and specimens from your
    gorgeous summer flower beds in a welcoming table centrepiece. (V) Also, if you are cooking outdoors, be sure to allow enough time to heat the grill for your
    vegetables, steaks and chicken.
    Verilen cümlede anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V
    Cevap: E
  • 17) (I) Aristotle explored the apparent ties between odour and memory in his work On Sense and the Sensible. (II) Since then, people have speculated that the memories elicited by smell are more intimate and immediate than other recollections. (III) When we experience certain smells, we often find ourselves taken back in time to a specific event or scene. (IV) Many movies of the 1980s include scenes that trigger memories of childhood and school years. (V) For example, the smell of a salsa, a sauce eaten with
    Mexican food, may remind a person of watching James Bond movies on television with his or her father while dipping chips in the spicy sauce.

    Verilen cümlede anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V
    Cevap: D
  • 18) (I) Five to six million farmers in the tropics who cultivate the cacao trees from which cocoa is produced rely on the sales of the seeds to feed themselves and their families. (II) Cacao tree grows only in a narrow band within about 18 degrees north and south of the Equator. (III) They extract the seeds, often called ‘beans’, from football-shaped pods and then ferment and dry them to form butter and powder. (IV) The livelihoods of another 40 to 50 million depend on the long production road whereby the cacao seeds travel from a farm to the candy on store shelves. (V) In Ivory Coast, which produces 40 percent of the world’s cocoa, such farming accounts for a full 15 percent of Gross Domestic Product (GDP) and employs 5 percent of households.

    Verilen cümlede anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V
    Cevap: B
  • 19) (I) One of the oldest methods of preserving food is drying. (II) It slows down the proliferation and activity of the bacteria that cause spoilage and decay, but it
    considerably alters the appearance of food due to the loss of water. (III) With the success of freezing and its characteristics for retaining the food value of ingredients, drying is no longer an essential means of preserving food for times when it may be out of season or expensive. (IV) Since prehistoric times, cereals and fruits have been dried in the sun before being stored. (V) The drying of fruits and vegetables has been widely
    practiced for so long; in Greece for grapes, in Turkey for apricots, and in Iran and Spain for tomatoes.

    Verilen cümlede anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V
    Cevap: C
  • 20) (I) No citizen of the European Union lives more than 700 km away from the coast. (II) The seas and oceans are at the centre of a large number of interactions, and to optimize political decision-making, we must clearly understand these interactions. (III) The European Union is surrounded by four seas and two oceans, and has
    89,000 km of coastline. (IV) The maritime areas under the jurisdiction of the member states of the European Union are larger than the land masses. (V) The obvious
    conclusion is the need for rational management of the seas and oceans.

    Verilen cümlede anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

    A) I
    B) II
    C) III
    D) IV
    E) V
    Cevap: B
Yorum Yap
Gönder