...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Türk Dili ve Edebiyatı 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Yabancı bir dilde yazılmış olan bir oyunu yerel koşullara uygun bir biçimde dönüştürülmesine ne denir?
    A) Mimik
    B) Kulis
    C) Adaptasyon
    D) Replik
    E) Rol
    Cevap: C
  • 2) Düşüncelerin, duyguların müzik, eşya, dans ve ya yüz hareketi ile tiyatroda anlatılmasına ne denir?
    A) Mimik
    B) Pandomim
    C) Adaptasyon
    D) Replik
    E) Rol
    Cevap: B
  • 3) Bir tiyatroda oyun sırasında perde arkasında durarak repliklerini unutan oyunculara fısıltıyla repliklerini söyleyen görevliye ................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Mimik
    B) Pandomim
    C) Adaptasyon
    D) Replik
    E) Suflör
    Cevap: E
  • 4) Tiyatroda oyun sırasında oyuncuların bir birlerine karşı söylediği çoşkulu ve uzun sözlere ne denir?
    A) Tirat
    B) Pandomim
    C) Adaptasyon
    D) Replik
    E) Suflör
    Cevap: A
  • 5) Diğer ismi doğaçlama olan, oyuncunun metin dışında hareket ederek aklına geleni söylemesi hangi tiyatro terimidir?
    A) Tirat
    B) Pandomim
    C) Tuluat
    D) Replik
    E) Suflör
    Cevap: C
  • 6) Kişilerin ve toplumun aksayan yönlerini güldürücü ögelerle yansıtan tiyatro türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Dram
    B) Komedya
    C) Gerilim
    D) Realistik
    E) Sanatsal
    Cevap: B
  • 7) Komedi tiyatro türü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Toplumun aksayan yönünü mizahi olarak ele alır.
    B) Konular günlük hayattan olur.
    C) Üç birlik kuralına uyulur.
    D) Davranışlarda abartı bulunmaz.
    E) Koro ve diyalog bölümlerinden oluşur.
    Cevap: D
  • 8) Bir tiyatro metni yazmak isteyen İsmail, metinde olayın başlangıç ve bitiş sürelerini belirtmemiştir.
    Buna göre İsmail tiyatronun yapı unsurlarından hangisini kullanmamıştır?

    A) Yer
    B) Zaman
    C) Mekan
    D) Çatışma
    E) Kişi
    Cevap: B
  • 9)
    * Konusunu tarihten ve mitolojiden alır.
    * Kösem Sultan adlı eserde bu türden bir yapıttır.
    * Kaba ve çirkin sözlere yer verilmez.
    Yukarıda verilenler hangi tiyatro türüne aittir?

    A) Komedya
    B) Dram
    C) Trajedi
    D) Sanat
    E) Komedi
    Cevap: C
  • 10) Hayatı hem acıklı hem de gülünç yönleriyle bir bütün olarak yansıtan tiyatro türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Komedya
    B) Dram
    C) Trajedi
    D) Sanat
    E) Komedi
    Cevap: B
  • 11) Tiyatro dürü olan dram ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Konularını milli tarih ve günlük yaşamdan alır.
    B) Öldürme yaralanma gibi olaylar sahnede canlandırılmaz.
    C) Kahramanlar toplumun herkesiminden seçilir.
    D) Üç birlik kuralına uyulmaz.
    E) Argo sözlere yer verilebilir.
    Cevap: B
  • 12) Drama türü bir tiyatro yapıtında aşağıdakilerden hangisi görülebilir?
    A) Akla uygun yapıtlar
    B) Sağduyu
    C) Romantizm
    D) Klasizim
    E) Hayali öğeler
    Cevap: E
  • 13) Olay örgüsüne hakim olan, olay örgüsünü belirleyen çatışmaya .................. denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Ana çatışma
    B) İlk çatışma
    C) Temel çatışma
    D) Durgun çatışma
    E) Hakim çatışma
    Cevap: C
  • 14) Roman yapıtlarında kişilerin kendine özgü ayrıt edici özellikleriyle diğerlerinden ayıran kavram hangisidir?
    A) Tip
    B) Kişilik
    C) Karakter
    D) Olgu
    E) Kahraman
    Cevap: C
  • 15) Bir romanda, olayların yazarın kendisi değilde hayali olarak oluşturulmuş bir kişi tarafından aktarılması işini yapan kişiye ne denir?
    A) Karakter
    B) Bakış açısı
    C) Tema
    D) Anlatıcı
    E) Tip
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder