YDS Soruları 2 (2013 İlkbahar YDS İngilizce)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) No single country owns Antarctica. (22)----, countries wishing to have a say in how the Antarctic (both the continent itself and the surrounding Southern Ocean) is governed (23)----, and agree to abide by, the Antarctic Treaty. However, prior to the signing of the Antarctic Treaty in 1959, several countries had made claims to parts of Antarctica, some of which overlapped. The Treaty does not (24)---- these claims; Article IV of the Treaty states in part, “No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica.” (25)---- avoiding the claims issue in this way, it was possible to produce a
    treaty that many parties could sign. Unfortunately, this means that (26)---- many countries follow the spirit of cooperation of the Treaty, there are still disputes over territory that remain unresolved and come up from time to time.

    22 numaralı yere uygun düşen sözcük hangisidir?

    A) Instead
    B) At least
    C) Similarly
    D) For example
    E) In short
    Cevap: A
  • 2) No single country owns Antarctica. (22)----, countries wishing to have a say in how the Antarctic (both the continent itself and the surrounding Southern Ocean) is governed (23)----, and agree to abide by, the Antarctic Treaty. However, prior to the signing of the Antarctic Treaty in 1959, several countries had made claims to parts of Antarctica, some of which overlapped. The Treaty does not (24)---- these claims; Article IV of the Treaty states in part, “No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica.” (25)---- avoiding the claims issue in this way, it was possible to produce a
    treaty that many parties could sign. Unfortunately, this means that (26)---- many countries follow the spirit of cooperation of the Treaty, there are still disputes over territory that remain unresolved and come up from time to time.

    23 numaralı yere uygun düşen sözcük hangisidir?

    A) were to sign
    B) had to sign
    C) must sign
    D) may sign
    E) used to sign
    Cevap: C
  • 3) No single country owns Antarctica. (22)----, countries wishing to have a say in how the Antarctic (both the continent itself and the surrounding Southern Ocean) is governed (23)----, and agree to abide by, the Antarctic Treaty. However, prior to the signing of the Antarctic Treaty in 1959, several countries had made claims to parts of Antarctica, some of which overlapped. The Treaty does not (24)---- these claims; Article IV of the Treaty states in part, “No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica.” (25)---- avoiding the claims issue in this way, it was possible to produce a
    treaty that many parties could sign. Unfortunately, this means that (26)---- many countries follow the spirit of cooperation of the Treaty, there are still disputes over territory that remain unresolved and come up from time to time.

    24 numaralı yere uygun düşen sözcük hangisidir?

    A) jeopardize
    B) withdraw
    C) underestimate
    D) recognize
    E) deteriorate
    Cevap: D
  • 4) No single country owns Antarctica. (22)----, countries wishing to have a say in how the Antarctic (both the continent itself and the surrounding Southern Ocean) is governed (23)----, and agree to abide by, the Antarctic Treaty. However, prior to the signing of the Antarctic Treaty in 1959, several countries had made claims to parts of Antarctica, some of which overlapped. The Treaty does not (24)---- these claims; Article IV of the Treaty states in part, “No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica.” (25)---- avoiding the claims issue in this way, it was possible to produce a
    treaty that many parties could sign. Unfortunately, this means that (26)---- many countries follow the spirit of cooperation of the Treaty, there are still disputes over territory that remain unresolved and come up from time to time.

    25 numaralı yere uygun düşen sözcük hangisidir?

    A) By
    B) From
    C) About
    D) Along
    E) Without
    Cevap: A
  • 5) No single country owns Antarctica. (22)----, countries wishing to have a say in how the Antarctic (both the continent itself and the surrounding Southern Ocean) is governed (23)----, and agree to abide by, the Antarctic Treaty. However, prior to the signing of the Antarctic Treaty in 1959, several countries had made claims to parts of Antarctica, some of which overlapped. The Treaty does not (24)---- these claims; Article IV of the Treaty states in part, “No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica.” (25)---- avoiding the claims issue in this way, it was possible to produce a
    treaty that many parties could sign. Unfortunately, this means that (26)---- many countries follow the spirit of cooperation of the Treaty, there are still disputes over territory that remain unresolved and come up from time to time.

    25 numaralı yere uygun düşen sözcük hangisidir?

    A) as
    B) until
    C) while
    D) if
    E) before
    Cevap: C
  • 6) In order to make the first vessels to cross stretches of water, ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) ancient civilizations depended heavily on these for their survival and expansion
    B) the Greeks brought the art of rowing to a level of perfection that has never been surpassed
    C) early attempts were often unique to the societies that originated them
    D) people had already developed them for such purposes as fishing and transporting goods
    E) early humans employed materials ranging from animal skins to small pieces of timber
    Cevap: E
  • 7) While several other minerals are needed for muscle function, ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) knowledge of your body and its functions can be a great ally in health matters
    B) most of the calories in the food we eat are used by our muscles
    C) the contours of the body alter as the muscles strengthen
    D) exercise is a vital ingredient for keeping the human body in good health
    E) continuous intake of calcium helps to maintain a healthy skeleton
    Cevap: E
  • 8) Despite the political upheavals in the Arab world, ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) the Middle East is gaining ground to become one of the world’s popular tourist destinations
    B) business boom, in places like Dubai and Abu Dhabi, has had little impact on the economies
    C) the airlines are rapidly expanding their routes in Europe and Asia
    D) emphasis on new policies is required to overcome recession in these countries
    E) stability, strong economic growth and value for money are the key factors of economic mobility
    Cevap: A
  • 9) Whereas there are undoubted social benefits to increasing home ownership, ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) the mortgage companies that finance home buyers can go bankrupt
    B) there are some economic problems associated with it
    C) more and more people prefer to buy homes than rent
    D) the existing laws make it financially more attractive to purchase
    E) incentives to rent houses still remain at historically low levels
    Cevap: B
  • 10) No matter how good the food we eat is, if it is not well digested, absorbed into the blood and assimilated into the cells, ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) we can, in time, develop symptoms and nutritional deficiency
    B) food must be well chewed and mixed with saliva
    C) an alkaline environment is needed for the next stage of digestion
    D) it reaches the stomach where it is mixed with pepsin
    E) the breakdown of the protein in food begins here
    Cevap: A
  • 11) ----, Indian culture was primarily oral, with a high value placed on recounting tales and dreams.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) No matter how extraordinarily diverse Indian customs and culture have been
    B) As native American Indians evolved into complex hierarchical societies that practiced human sacrifice
    C) Even though the first Indians began constructing earthen burial sites and fortifications around 600 BC
    D) If all European emigrants had left their homelands to escape political oppression
    E) Although some North American tribes developed a type of hieroglyphics to preserve certain texts
    Cevap: E
  • 12) ----, you can work on extinguishing any undesirable behaviours.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) Unless you proceed to the interviewer’s office for your interview
    B) Although previous work experience is sought by almost all employers nowadays
    C) Once you are able to see yourself interacting with others
    D) Whereas there is much to be learned about human nature in general
    E) Just as any communicative event requires at least one person to be around
    Cevap: C
  • 13) It might not be practical to use a different password for every single website that you log into ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) so online shopping involves more than just a seller and a buyer
    B) although it is more suggestible for someone to rely on a computer engineer
    C) since nicknames on the Internet are not enough to protect you from harm
    D) while the term ‘surfing’ has become more widespread as more people use computers
    E) but it is definitely worth having more than one for security reasons
    Cevap: E
  • 14) The nests birds leave behind provide clues about their lives and environment ----.
    Verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifade hangisidir?

    A) as the architectural complexity of these nests hardly untangles their genealogy
    B) just as archaeological sites supply glimpses of human history
    C) but nest-collecting was a popular boyhood hobby in the 19th century
    D) despite the fact that they remain a largely untapped scientific resource
    E) before they lay eggs in order to sustain the continuation of their species
    Cevap: B
  • 15) Most of the fears that we had when we were children are actually quite profound, but as we grow older and become more self-sufficient, the reality of fears diminishes.
    Verilen cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

    A) Çocukken yaşadığımız korkuların çoğu, aslında oldukça derindir ancak büyüyüp kendimize daha fazla yeter hâle geldikçe korkuların gerçekliği azalır.
    B) Çocukken aslında çok derin birçok korku yaşarız fakat büyüyüp daha çok kendimize yettikçe bu korkular gerçekliğini yitirir.
    C) Çocukken yaşadığımız korkuların çoğu, aslında oldukça derin boyuttadır ancak büyüyüp kendimize daha fazla yeten bireyler hâline geldiğimizde bu korkular zamanla ortadan kalkar.
    D) Çocukken yaşanılan korkuların çoğu, aslında oldukça derindir fakat kendimize yetecek kadar büyüdüğümüzde bu korkular gerçekliğini kaybeder.
    E) Çocukken yaşadığımız korkuların çoğu, aslında oldukça derin olsa da büyüyüp kendimize daha fazla yettikçe bu korkular gerçek olmaktan uzaklaşır.
    Cevap: A
  • 16) For the last 20 years, there has been an ongoing argument as to whether jazz is no longer an exclusively American let alone an Afro-American music.
    Verilen cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

    A) Son yirmi yıldır, Afro-Amerikan müziği olmaktan çıktığı varsayılan cazın sadece Amerikan müziği olup olmadığını sorgulayan bir tartışma bulunmaktadır.
    B) Son yirmi yılın süregelen tartışması, Afro-Amerikan müziği olmasından ziyade, cazın artık tamamıyla Amerikan müziği olup olmadığıdır.
    C) Son yirmi yıldır, cazın Afro-Amerikan müziği olmasını göz ardı eden ve tamamen Amerikan müziği olduğunu savunan bir tartışma süregelmektedir.
    D) Son yirmi yıldır, Afro-Amerikan müziği olmasını bırakın, cazın daha ne kadar Amerikan müziği olarak anılabileceği tartışılmaktadır.
    E) Son yirmi yıldır, Afro-Amerikan müziği olmasını bir kenara bırakın, cazın artık yalnızca Amerikan müziği olup olmadığı konusunda süregelen bir tartışma mevcuttur.
    Cevap: E
  • 17) Patriarchy originally meant superiority of the father and used to be employed by sociologists to describe family structures where the father rather than the mother was dominant.
    Verilen cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz.

    A) Ataerkillik, esasen babanın ayrıcalığını ifade etmekteydi ve toplum bilimciler tarafından anneden ziyade babanın baskın olduğu aile yapılarını tanımlarken kullanılırdı.
    B) Ataerkillik, özünde babanın hâkimiyeti anlamını taşımaktaydı ve toplum bilimciler tarafından anneden ziyade babanın baskın olduğu aile yapılarını ele alırken kullanılırdı.
    C) Ataerkillik, ilk olarak babanın üstünlüğü anlamına sahipti ve toplum bilimciler tarafından anneden ziyade babanın ön planda olduğu aile yapılarını tasvir etmek için kullanılırdı.
    D) Ataerkillik, başlangıçta babanın üstünlüğü anlamına gelmekteydi ve toplum bilimciler tarafından anneden ziyade babanın baskın olduğu aile yapılarını tanımlamak için kullanılırdı.
    E) Ataerkillik, aslen babanın üstünlüğü anlamına gelmekteydi ve toplum bilimciler tarafından anneden ziyade babanın sözünün geçtiği aile yapılarını vurgulamak için kullanılırdı.
    Cevap: D
  • 18) Oyunlara ve özellikle çocuk oyunlarına ilişkin inançlarımız, teknoloji ve küreselleşme ile köklü değişimler geçirmiştir.
    Verilen cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

    A) We seem to have radically changed our beliefs about plays, and children’s plays in particular, because of advances in technology and globalization.
    B) We believe that plays, and children’s plays in particular, have encountered radical changes due to technology and globalization.
    C) Our beliefs about plays, and children’s plays in particular, have undergone radical changes with technology and globalization.
    D) Owing to the radical changes in plays, and children’s plays in particular, we have shifted our attitude towards technology and globalization.
    E) As to technology and globalization, our beliefs about plays, and children’s plays in particular, have changed radically.
    Cevap: C
  • 19) Anadolu'daki arkeolojik kalıntılar, zeytin ağacının çok eskilere dayandığını ve aynı zamanda zeytinyağının faydalarını insanların bildiğini gösteren deliller sunmaktadır.
    Verilen cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

    A) Archaeological remains in Anatolia have revealed the fact that the olive tree grew in the very distant past and humans knew the benefits of olive oil as well.
    B) In Anatolia, archaeological remains show that the olive tree was in existence in the very distant past and humans were also aware of the benefits of olive oil.
    C) Archaeological remains in Anatolia provide proof that the olive tree dates back to the very distant past, as does human knowledge of olive oil’s benefits.
    D) The olive tree and human knowledge of olive oil’s benefits date back to the very distant past as archaeological remains in Anatolia show us.
    E) Remains in archaeological sites in Anatolia proves that olive tree depends on the very distant past and humans benefited from olive oil in many ways.
    Cevap: C
  • 20) Kendine ait önemli rezervleri bulunmayan dünyanın en büyük enerji tüketicisi Avrupa Birliği, ihtiyaç duyduğu enerjinin P’sini ithal etmektedir ve ithal enerjiye olan bağımlılığının 2030 yılına kadar p’e çıkacağı tahmin edilmektedir.
    Verilen cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz.

    A) The world’s largest energy consumer without its own significant reserves, the European Union imports 50% of the energy it needs, and it is predicted that
    its dependence on imported energy will rise to 70% by 2030.
    B) As the world’s largest energy consumer, the European Union has no important energy reserves, and it is envisioned that its dependence on imported energy will increase to 70% by 2030, on the assumption that it buys 50% of its energy from other
    countries.
    C) As the world’s largest energy consumer with its limited energy reserves, the European Union imports around 50% of the energy it needs, and it will probably be more dependent on energy import with a 70% increase by 2030.
    D) Besides being the world’s largest energy consumer today which lacks its own reserves, the European Union imports 50% of the energy it requires, and it is
    foreseen that its energy import will go up to 70% by 2030.
    E) The European Union is the world’s largest energy consumer without its own significant energy reserves, and it is estimated that its reliance on imported energy will rise to 70% by 2030, while it is
    50% now.
    Cevap: A
Yorum Yap
Gönder