AÖF Türk Dili ve Edebiyatı Soruları 2 (2015 Güz AÖF 3300-A)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Kutadgu Bilig adlı eserde her kahraman bir kavramı simgelemektedir.
    Buna göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

    A) Kün Togdı – Doğruluk
    B) Ay Toldı – Saadet
    C) Ögdilmiş – Akıl
    D) Odgurmış – Yalnızlık
    Cevap: D
  • 2) Aşağıdakilerden hangisi tasavvuf alanında eser vermemiştir?
    A) Mevlana
    B) Şeyyad Hamza
    C) Hoca Dehhani
    D) Hacı Bektaş-ı Veli
    Cevap: C
  • 3) Aşağıdaki eser – sanatçı eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    A) Mantıku’t Tayr Tercümesi – Gülşehri
    B) Leyla ile Mecnun – Fuzuli
    C) Garibname – Âşık Paşa
    D) Harname – Süleyman
    Cevap: D
  • 4) Aşağıdaki şairlerden hangisi şiirlerinde tasavvuf konusunu ele almamıştır?
    A) İzzet Molla
    B) Şeyh Galip
    C) Kadı Burhanettin
    D) Nedim
    Cevap: D
  • 5) “Yapay dil” oluşturma gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Konuşulan dile resmî statü kazandırılması
    B) Yok olmak üzere olan dillerin canlandırılması
    C) İletişim engelinin ortadan kaldırılması
    D) Konuşur sayısı azalan dillerin tespit edilmesi
    E) Belirli bir bölgede konuşulan dillerin koruma altına alınması
    Cevap: C
  • 6) Budizm için kutsal kabul edilen dil aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sanskrit
    B) Prakrit
    C) Sümerce
    D) Baskça
    E) Gilyak
    Cevap: B
  • 7) Bir dilin veya dil ailesinin tarihî gelişim sürecinde kuramsal olarak var olduğu düşünülen en eski şekli aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ana dili
    B) Ana dil
    C) Ulusal dil
    D) Yerli dil
    E) Resmî dil
    Cevap: B
  • 8) Aşağıdakilerden hangisinde “yalınlayan diller”in en tipik örnekleri birlikte ve doğru olarak verilmiştir?
    A) Fince – Macarca – Japonca
    B) İngilizce – Farsça – Hintçe
    C) Gagauzca – Azerice – Türkmence
    D) Kazakça – Karakalpakça – Nogayca
    E) Çince – Tibetçe – Vietnamca
    Cevap: E
  • 9) Orta İran’da konuşulan ve Divanü Lugâti’t Türk’te Arguca olarak anılan dilin devamı
    aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Boşnakça
    B) Çuvaşça
    C) Tuvaca
    D) Halaçça
    E) Nogayca
    Cevap: D
  • 10) Aşağıdakilerden hangisi “argo”nun özelliklerinden biri değildir?
    A) Belirli meslek gruplarına ya da toplumsal gruplara özgü olması
    B) Saygınlığının ölçünlü dile göre daha düşük olması
    C) Bir ülkenin çoğunluğu tarafından konuşulması
    D) Düşük statülü bir dil olması
    E) Özellikle gençler tarafından kullanılması
    Cevap: C
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi manevî kültür ögeleri arasında yer almaz?
    A) Geleneksel kıyafetler
    B) Ahlâk anlayışı
    C) Dünya görüşü
    D) İnançlar
    E) Davranış kalıpları
    Cevap: A
  • 12) Aşağıdakilerden hangisi Anadolu sahasında, Türkçeye tercüme edilen ilk didaktik içerikli edebî eserler arasında yer almaz?
    A) Kelile ve Dimne
    B) Süheyl ü Nevbahar
    C) Marzubanname
    D) Kutadgu Bilig
    E) Kısas-ı Enbiya
    Cevap: D
  • 13) Türkçenin yazımı için çok yetersiz olan, dar bir çevrede 8. – 9. yüzyıllarda kısa süre
    kullanılan ve din yoluyla gelen ilk alfabe aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mani
    B) Soğut
    C) Brahmi
    D) İbrani
    E) Grek
    Cevap: A
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat döneminde yazılan dil bilgisi kitaplarından biri değildir?
    A) Kavaid-i Osmaniye
    B) Revzen-i Mahlû
    C) Mikyasü’l-Lisan
    D) Medhal-i Kavaid
    E) Sarf-ı Türkî
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdakilerden hangisi Harezm döneminden kalan eserlerden biri değildir?
    A) Muhabbetname
    B) Nehcü’l-Feradis
    C) Nesayimü’l-Mahabbe
    D) Muinü’l-Mürid
    E) Mukaddimetü’l-Edeb
    Cevap: C
  • 16) Oğuz Türkçesinin ilk dil bilgisi kitabı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kutadgu Bilig
    B) Divan-ı Hikmet
    C) Müyessiretü’l-Ulum
    D) Muinü’l-Mürid
    E) Nesayimü’l-Mahabbe
    Cevap: C
  • 17) Ali Şir Nevayi’nin Farsça ile Türkçeyi karşılaştırarak Türkçenin daha üstün bir dil
    olduğu sonucuna ulaştığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Divanü Lügati’t-Türk
    B) Mecalisü’n-Nefayis
    C) Muinü’l-Mürid
    D) Muhakemetü’l-Lügateyn
    E) Muhabbetname
    Cevap: D
  • 18) Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde vurgunun yerinin değişmesi sözcüğün anlamını da değiştirir?
    A) yapıt
    B) meydan
    C) yeşil
    D) temel
    E) bölme
    Cevap: E
  • 19) “el” ve “gel” sözcüklerindeki (e) seslerinin söylenişi farklı olmasına rağmen anlam
    farkı yaratmaması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

    A) Sese
    B) Alt ses birime
    C) Ses birime
    D) Foneme
    E) Göstergeye
    Cevap: B
  • 20) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yabancı kökenli değildir?
    A) hesap
    B) şükür
    C) ziyaret
    D) şimdi
    E) can
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder