...................... OKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 9. SINIF Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 2. DÖNEM 1. SINAV KAĞIDI

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) Aşağıdakilerden hangisi değerlere dayanak oluşturmaz?
    A) Din
    B) Ahlaki ilkeler
    C) Kanunlar
    D) Felsefi görüşler
    E) İnançlar
    Cevap: C
  • 2) Değerlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğru değildir?
    A) Zamanla kural haline gelirler.
    B) Sadece bir millete özgü niteliktedir.
    C) Maddi veya manevi olabilirler.
    D) Din, inanç ve felsefe gibi dayanakları vardır.
    E) Toplum tarafından benimsenmiş olması gerekmektedir.
    Cevap: B
  • 3)
    * Vatan
    * Bayrak
    * İstiklal Marşı
    * Devlet
    * Kur'an
    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi değerlerimiz arasında gösterilir?

    A) 5
    B) 4
    C) 3
    D) 2
    E) 1
    Cevap: A
  • 4) Dinin değerler üzerindeki etkisiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
    A) Kültürün başlıca öğesi dindir.
    B) Din mimari, musiki edebiyat gibi alanları kapsar.
    C) Örf ve adetlerle birlikte değerlerin oluşmasında etkilidir.
    D) Ahlaki değerlerin birleşmesinde önemli bir yere sahiptir.
    E) Değerlerimiz din kurallarından önce gelir.
    Cevap: E
  • 5) Kanunla belirlenmemiş, yazılı olmayan toplumun kendilerince uyduğu davranış biçimine ne denir?
    A) Adet
    B) Yasa
    C) Anayasa
    D) Örf
    E) Din
    Cevap: D
  • 6) İslam hukukunda yazılı olarak bir duruma karşı verilebilecek bir kanun olmadığı zamanlarda aşağıdakilerden hangisi delil olarak kullanılır?
    A) Adet
    B) Yasa
    C) Anayasa
    D) Örf
    E) Köy heyeti
    Cevap: D
  • 7) Aşağıdakilerden hangisi İslam dininin önem verdiği örflerimiz arasında gösterilemez?
    A) Komşularla iyi geçinmek.
    B) Anne ve babaya iyi davranmak
    C) Yaşlılara saygı göstermek.
    D) Komşularla iyi geçinmek.
    E) Kan davası gütmek.
    Cevap: E
  • 8) Toplum içinde önemsenen öncekilerden süregelmiş uygulanan töre, kural, davranış biçimi olarak tanımlanan kavram hangisidir?
    A) Töre
    B) Örf
    C) Adet
    D) Kanun
    E) Ceza
    Cevap: C
  • 9)
    I. Su içerken Besmele çekilmesi.
    II. Biriyle karşılaşıldığında selamlaşılması.
    III. Dini ve milli bayramlarda tebrikleşme
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangilerinde dinin örfü etkilediği gözlemlenmektedir?

    A) I ve II
    B) II ve III
    C) I ve III
    D) Yalnız III
    E) I, II ve III
    Cevap: E
  • 10) Aşağıda verilenlerden hangisi dinimizle uyuşmayan adetlerimizdendir?
    A) Kız istemeye gidildiğine Allah'ın Emri ile söze başlanması.
    B) Türbelerde mum yakılması.
    C) Muharrem ayının on dördünde aşure pişirilmesi.
    D) Bir işe başlarken Besmele çekilmesi.
    E) Yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan okunması.
    Cevap: B
  • 11)
    I. Vatan
    II Hürriyet.
    III. Ülkü birliği
    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri toplumu birleştiren değerler arasındadır?

    A) I, II ve III
    B) II ve III
    C) I ve III
    D Yalnız I
    E) Yalnız II
    Cevap: A
  • 12) Bir milletin üzerinde yaşadığı, kültürünü oluşturduğu uluslar arası antlaşmalarla sınırlarını kabul ettirdiği toprak parçasına ne denir?
    A) Devlet
    B) Vatan
    C) Bölge
    D) Kıta
    E) Toplum
    Cevap: B
  • 13) Türk milletini diğer milletlerden ayıran temel değerler bütününe ne denir?
    A) Fıtrat
    B) Seciye
    C) Milli seciye
    D) Adet
    E) Örf
    Cevap: C
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi dinimizin korunmasını amaç olarak belirlediği beş esastan biri değildir?
    A) Yaşam hakkı
    B) İnanç hakkı
    C) Neslin ve iffetin korunması hakkı
    D) Çalışma hakkı
    E) Aklın ve insan onurunun korunması hakkı.
    Cevap: D
  • 15) Aşağıda verilenlerden hangisi İslam dininin korunmasını amaç kıldığı beş temel unsurdan olan nesil hakkıyla ilgilidir?
    A) Yaşam hakkı
    B) İnanç hakkı
    C) Neslin ve iffetin korunması hakkı
    D) Çalışma hakkı
    E) Aklın ve insan onurunun korunması hakkı.
    Cevap: C
Yorum Yap
Gönder