AÖL Türk Dili ve Edebiyatı Soruları( 2017 1.Dönem 414 AÖL)

AD-SOYAD:....................................... NO:........


sinavbak.com

  • 1) 13. yüzyılda Türk dilinin ayrı coğrafi bölgelerde kullanılmasıyla Türkçe, Doğu Türkçesi ve Batı Türkçesi olmak üzere iki kola ayrılmıştır. DoğuTürkçesi 15. yüzyıldan sonra - - -
    adını almıştır.
    Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) Azeri Türkçesi
    B) Türkiye Türkçesi
    C) Çağatay Türkçesi
    D) Uygur Türkçesi
    Cevap: C
  • 2) Araplara Türkçeyi öğretmek amacıyla yazılmış eserde dil bilimi, şiveler, tarih, coğrafya, din ve inanç konularına yer verilmiştir. Ayrıca eserde Türk boylarını gösteren bir harita da vardır.
    Bu parçada sözü edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Şecere-i Türk
    B) Divanü Lûgati’t Türk
    C) Kutadgu Bilig
    D) Atabetü’l Hakayık
    Cevap: B
  • 3) Yaşım altmış üçe yetti, bir gün yaşamamış gibiyim. Ah! Hakk’a varmayan gönlüm kırık
    Yeryüzünde “sultanım” deyip ululanırken Gamla dolup yer altına girdim işte.
    Divan-ı Hikmet’ten alınan bu dizelerde şairin anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Bu dünyanın gelip geçici olduğu
    B) Hayatı doya doya yaşamak gerektiği
    C) İnsanın sahip olduklarının değerini bilmesi gerektiği
    D) İnsanların zamanla değişebileceği
    Cevap: A
  • 4) Aşağıdakilerden hangisi çeşitli tarikatlarda “ilahi” türüne verilen adlardan değildir?
    A) Nefes
    B) Tapuğ
    C) Ayin
    D) Semai
    Cevap: D
  • 5) Oldukça üretken olan şair birçok eserinde sosyal gelişmelerin üzerinde durmuştur. İran edebiyatındaki incelikleri Türk edebiyatına başarıyla uygulamış ve divan edebiyatı anlayışının yerleşmesinde etkili olmuştur. İskendername ve Cemşid ü Hurşit adlı mesnevileri bulunmaktadır.
    Bu parçada tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Baki
    B) Ahmedi
    C) Fuzuli
    D) Yusuf Has Hacip
    Cevap: B
  • 6) Eski edebiyatımızda bugünkü romanın yerini tutan - - - -, - - - -, - - - - gibi uzun kahramanlık hikâyeleri vardır. Bu hikâyeler evlerde, konaklarda, hanlarda, kervansaraylarda anlatılır; uzun kış gecelerini keyifli hâle getirirmiş.
    Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

    A) Battalname
    B) Saltukname
    C) Şikâyetname
    D) Danişmendname
    Cevap: C
  • 7) Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut Hikâyeleri ile ilgili çalışma yapmıştır?
    A) Ahmet Haşim
    B) Muharrem Ergin
    C) Eflatun Cem Güney
    D) Yahya Kemal Beyatlı
    Cevap: B
  • 8) Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatındaki düzyazı türlerinden değildir?
    A) Mesnevi
    B) Tezkire
    C) Seyahatname
    D) Münşeat
    Cevap: A
  • 9)
    • Gazelin ilk beytine verilen addır.
    • Gazelin en güzel beytidir.
    • Gazelin son beytine verilen addır.
    Bu cümlelerde aşağıdaki terimlerden hangisinin tanımı verilmemiştir?

    A) Makta
    B) Matla
    C) Musammat gazel
    D) Beytü’l gazel
    Cevap: C
  • 10) Kasidelerde şairin kendisini övdüğü bölüme - - - - adı verilir.
    Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) nesip
    B) fahriye
    C) girizgâh
    D) methiye
    Cevap: B
  • 11) Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatı nazım şekillerindendir?
    A) Rubai
    B) Semai
    C) Destan
    D) Mâni
    Cevap: A
  • 12) Aşağıdaki sanatçılardan hangisi şarkı türünde eser vermemiştir?
    A) Yahya Kemal Beyatlı
    B) Nedim
    C) Enderunlu Vasıf
    D) Hoca
    Cevap: D
  • 13) Aşağıdakilerden hangisi âşık edebiyatı ürünlerinin toplandığı defterlere verilen isimdir?
    A) Kopuz
    B) Cönk
    C) Koşma
    D) Divan
    Cevap: B
  • 14) Aşağıdakilerden hangisi taşlama örneğidir?
    A)
    Keklik gibi taştan taşa sekerek
    Gerdan açıp gelişini sevdiğim
    Sağa sola taksim etmiş örgüsün
    Onar onar bölüşünü sevdiğim
    B)
    Kazak Abdal söyle bu türlü sözü
    Yoğurt ayran ile hallolmuş özü
    Köyden şehre inse bir köylü kızı
    İnci yakut ister mercan beğenmez
    C)
    Oklar uçup gider şahanlar gibi
    Merd de aşıp gider aslanlar gibi
    Kılıçlar oynaşır ceylanlar gibi
    Kesilir ne başlar meydan içinde
    D)
    Dinleyin ağalar medhin eyleyim
    Elma yanaklımın kara kaşlımın
    O gül yüzlerine kurban olayım
    Dal gerdanlımın da sırma saçlımın
    Cevap: B
  • 15) Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatındaki öğretici metin türlerinden değildir?
    A) Tezkire
    B) Seyahatname
    C) Mektup
    D) Murabba
    Cevap: D
Yorum Yap
Gönder